Біометричні дані ока в обмін на криптовалюту — стартап Worldcoin

Колишній глава бізнес-інкубатора Y Combinator в Кремнієвій долині Сем Альтман (Samuel H. Altman) заснував з двома партнерами стартап Worldcoin, через який хоче перераховувати кожній людині на планеті криптовалюту.

У Worldcoin розробили пристрій, який буде сканувати райдужну оболонку ока і створить унікальний код для кожної людини. Після створення коду зображення буде видалено без збереження.

Сканування запобіжить спробам людей кілька разів зареєструватися та обдурити систему, пояснив гендиректор Worldcoin. Компанія хоче зробити процес збору та використання біометричних даних максимально прозорим.

Пристрій має форму кулі срібного кольору розміром з баскетбольний м’яч. Worldcoin вже почав його тестування в різних містах. Валюта ще не готова до поширення, тому компанія поки пропонує добровольцям біткоїни в обмін на сканування очей і відгуки про процес. В оберті менш як 20 прототипів по всьому світу, заявили в компанії.

Виробництво прототипу кулі коштує близько $5 тисяч, але ціна буде знижуватися, кажуть в компанії.

Компанія залучила близько $25 млн від фондів Andreessen Horowitz, Coinbase Global, засновника LinkedIn Ріда Хоффмана і Day One Ventures. Інвестори відмовилися коментувати стартап.

Керівник Worldcoin — 27-річний Олександр Блан, колишній студент факультету теоретичної фізики Каліфорнійського технологічного інституту. Він став співзасновником компанії разом з Альтманом і Максом Новендстерном, які раніше працювали в інвестиційній фірмі Bridgewater Associates LP і в Фінтех-стартапі Wave.

Worldcoin придумав Альтман у 2019 році, щоб використовувати криптовалюту для безумовного базового доходу. Альтман був першим інвестором у Worldcoin, зараз не грає ролі в повсякденних операціях і виступає як радник.

«Мене цікавило, як базовий дохід може вплинути на глобальний перерозподіл багатства», — розповів Альтман Bloomberg.

Альтман відомий роботою в акселератор Y Combinator, через який першу підтримку отримали Airbnb, Dropbox і Stripe. При Альтмані Y Combinator планував експерименти за універсальним базовим доходом.

Після Y Combinator Альтман працював в області штучного інтелекту в OpenAI LLC, яку він заснував у 2015 році разом з Ілоном Маском. Альтман пішов з компанії у 2017 році.

Worldcoin ще готується до офіційного відкриття. Штаб-квартира компанії буде розташовуватися в Сан-Франциско, поки її співробітники працюють в різних частинах світу через пандемію.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Bloomberg

Читайте также:

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Ентузіасти вбудували телевізор у футболку. Як це виглядає?

Дотягнутися до зірок: історія зльоту та падіння Cameo

Жилети, які за допомогою вібрації транслюють музику для людей із порушеннями слуху