Найгірші технологічні провали 2023 року

Інновації не завжди працюють на благо. Поспішні рішення можуть призводити до неприємних наслідків — і навіть трагедій, як це було у випадку з батискафом «Титан», який вибухнув під час експедиції до «Титаніка». У добірці – шість найпровальніших технологій року за версією MIT Technology Review.

Приватний підводний човен Titan

Цього літа ми були прикуті до своїх стрічок новин, спостерігаючи за драмою, що розгортається на глибині 3500 метрів. Експериментальний підводний човен із п’ятьма людьми на борту зник опустившись на дно, щоб побачити уламки «‎Титаніка‎».

Titan — це радикальний проєкт глибоководного апарату: вуглепластикова труба розміром з мінівен, керована звичайним геймпадом, яка, на думку аерокосмічного інженера Стоктона Раша, мала відкрити глибини для нового виду туризму. Його попереджали, що судно не витримує тиску 400 атмосфер, на що він відповів. «Генерал Макартур говорив: «Вас пам’ятають за тими правилами, які ви порушуєте». Але порушити правила та закони фізики не вийшло. 22 червня, через чотири дні після втрати зв’язку з «Титаном», глибоководний робот виявив останки підводного човна. Швидше за все, його було знищено внаслідок катастрофічного вибуху.

М’ясо, вирощене у лабораторії.

Замість того, щоб вбивати тварин заради їжі, чому б не виготовляти яловичину чи курку у лабораторній пробірці? Здавалося б, це дуже гуманно.

Проблема, однак, у тому, щоб виготовити його у промислових масштабах. Візьмемо, наприклад, компанію Upside Foods. Стартап, що базується в Берклі, штат Каліфорнія, залучив понад пів мільярда доларів і демонстрував ряд великих, блискучих сталевих біореакторів. Але невдовзі журналісти дізналися, що Upside займався фальсифікацією. У її великих резервуарах не виготовлялося флагманське філе курча; на початку вони вирощували клітини курячої шкіри у невеликих обсягах у лабораторних колбах. Потім тонкі шари клітин вручну зачерпувалися і перетворювалися на курячі шматочки. Іншими словами, Upside використала багато людської праці, пластику та енергії, щоб отримати мінімальний результат.

Самір Кураші, колишній співробітник компанії, зізнався Wall Street Journal, що знає, чому Upside роздмухувала потенціал вирощених у лабораторії продуктів. Це принцип «Прикидайся, доки не зробиш правдою», – сказав він.

І хоча курка, вирощена в лабораторії, схвалена Управлінням з контролю за продуктами та ліками, є сумніви, що лабораторне м’ясо колись зможе конкурувати зі справжнім. У супермаркеті курка коштує 4,99 долара за фунт. Upside поки що не каже, скільки коштує лабораторна версія, але кілька шматочків цього м’яса продаються за 45 доларів у ресторані Сан-Франциско, відзначеному зірками Мішлен.

Cruise robotaxi

Tesla щойно провела масштабне відкликання програмного забезпечення після того, як їхні автомобілі, переведені в режим автономного водіння, врізалися в машини екстрених служб. Але найбільша невдача сталася в Cruise, підрозділі GM, який став першою компанією, що пропонує поїздки на таксі до Сан-Франциско, без водія, вдень і вночі. З парком, що перевищує 400 автомобілів.

Cruise заявляло, що роботаксі не втомлюються, не напиваються і не відволікаються. Компанія навіть розмістила в газеті статтю на цілу смугу про те, що «люди – жахливі водії».

Але Cruise забув, що помилки властиві людині, а не роботам. Незабаром на оснащених датчиками Шевроле Болтах Cruise стали відбуватися помітні казуси, включаючи протягування пішохода на 6 метрів. У жовтні цього року Каліфорнійський департамент автотранспорту припинив роботу роботаксі GM, пославшись на «невиправданий ризик для громадської безпеки». Це удар для компанії Cruise, яка з того часу скоротила 25% персоналу та звільнила свого генерального директора та співзасновника Кайла Фогта.

Розповсюдження пластику

Пластик – це чудово. Він міцний, легкий і з нього можна спресувати практично будь-яку форму: крісла для газону, сумки, шини або нитки.

Проблема в тому, що його забагато. Люди виробляють 430 мільйонів тонн пластику на рік (це значно більше, ніж вага всіх людей разом узятих), але лише 9% переробляється. Решта потрапляє на звалища і, все частіше, у довкілля. Кілограми цього матеріалу (у вигляді крихітних шматочків мікропластика) не тільки в череві середнього кита, в безалкогольних напоях, планктоні, крові людей, а й навіть у повітрі. Наслідки поширення забруднення мікропластиком для здоров’я практично не вивчені.

Усвідомлення цього планетарного лиха зростає, і деякі закликають до укладання «‎договору про пластик‎», який допоможе зупинити забруднення. Це буде непросто. Адже пластик такий дешевий і практичний. Проте науковці стверджують, що найкращий спосіб скоротити кількість пластикових відходів – це не робити їх взагалі.

Humane Ai Pin

Газета New York Times назвала цей проєкт «‎великою сміливою науково-фантастичною ставкою Кремнієвої долини яка прийде після смартфона‎». У чому сенс проєкту?

Пластиковий значок під назвою Ai Pin з камерою, чіпами та датчиками здатний відучити нас від телефонної залежності – гідна мета, але цей невеликий значок за 699 доларів (який також вимагає підписки на 24 долари на місяць) – не те, що потрібно. В одному з перших оглядів пристрій, розроблений стартапом Humane Ai, називався одночасно «‎чарівним та незручним». Користувачі повинні вимовляти голосові команди, щоб надсилати повідомлення або спілкуватися зі штучним інтелектом (лазерний проєктор у пристрої також відображає інформацію на руці). Важить він не менше м’яча для гольфу, так що ви, швидше за все, не прикріплюватимете його до футболки.

Цей витвір команди чоловіка та дружини, колишніх керівників Apple, Бетані Бонджорно та Імрана Чаудрі, які дійшли ідеї свого продукту під керівництвом буддійського ченця, на ім’я Брат Дух, зібрали 240 мільйонів доларів і оформили 25 патентів, як повідомляє Times. Очевидно, що до його створення було залучено багато думок, грошей та інженерних рішень. Але, як зазначає оглядач The Verge Вікторія Сонг, «‎це порушує головне правило гарного дизайну пристроїв, що носяться: ви повинні хотіти носити цю чортову річ‎». Хай там як, Ai Pin – це чудово, але він все одно не може конкурувати з екраном.

Надпровідник соціальних мереж

Надпровідник кімнатної температури – це матеріал, що не має електричного опору. Якби він існував, це дозволило створити нові типи батарей і потужні квантові комп’ютери, а також наблизило б ядерний синтез до реальності. Це справжній Святий Грааль.

Тому, коли в липні цього року з Кореї надійшло повідомлення про те, що речовина під назвою LK-99 існує насправді, ця новина сполошила інтернет-спільноту. Спочатку новина з’явилася в Азії, разом з онлайн-відео, на якому шматочок речовини ширяє над магнітом. Потім були гарячі коментарі в соціальних мережах.

«‎Сьогодні, можливо, відбулося найбільше відкриття в галузі фізики за все моє життя», – йшлося у пості на сайті X, який переглянули 30 мільйонів разів. «‎Я не думаю, що люди повністю усвідомлюють наслідки… Ось як це може повністю змінити наше життя‎».

Не має значення, що пост був написаний маркетологом кавової компанії. Було цікаво й дивно спостерігати за тим, як стартапи, що добре фінансуються, кидають роботу над ракетами та біотехнологіями, щоб спробувати створити чарівну речовину. Кеннет Чанг, репортер із New York Times, назвав LK-99 «‎надпровідником соціальних мереж‎».

Але літні мрії невдовзі розійшлися швами після того, як справжні фізики не змогли повторити роботу. Ні, LK-99 не є надпровідником. Натомість домішки в рецепті могли ввести в оману корейських дослідників, а завдяки соціальним мережам – і всіх нас.

Нелегальна геоінженерія

Сонячна геоінженерія – це ідея охолодити планету шляхом запуску в атмосферу матеріалів, що відбивають світло. Це небезпечна концепція, тому що вона не зупинить парниковий ефект, а лише замаскує його. А хто буде відповідальний за блокування сонця?

На початку цього року Мексика заборонила випробування геоінженерії після того, як стартап під назвою Make Sunsets вирішив, що зможе комерціалізувати свої зусилля. Співзасновник Люк Іземан вирішив запустити в Мексиці повітряні кулі, призначені для розсіювання в небі діоксиду сірки, що відбиває сонячне світло. Стартап все ще продає «‎кредити на охолодження» по 10 доларів за штуку на своєму сайті. Теоретично запуск часток у небо дешевий і простий, а потепління клімату є величезною загрозою. Але надто швидкі дії можуть викликати зворотну реакцію, яка загальмує прогрес.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: MIT Technology Review

Читайте также:

Що безпечніше – безпілотний автомобіль чи людина за кермом?

Найскандальніші технологічні провали 2019 року

Cruise придумала, как превратить обычный автомобиль в беспилотный