Що таке Zero Waste та як змінити свої звички, щоб зменшити кількість відходів

Щороку у світі виробляється 2,3 млрд тонн сміття, більша частина якого забруднює океан і ґрунт. Три експерти в області екології розповіли, як цю цифру можуть скоротити принципи руху Zero Waste («нуль відходів»). Він просуває найрізноманітніші екозвички — починаючи з відмови від пластику до усвідомленого споживання.

Аніта Вандайк, автор книги «Життя без відходів. Zero Waste»

Все почалося, коли мені було 26 років і я переживала кризу чверті життя. Я просунулася по кар’єрних сходах і стала успішним інженером. Попри фінансовий успіх, я не була по-справжньому щаслива. Мій особистісний ріст зупинився, і я зрозуміла, що мені потрібно відповідати своїм основним цінностям. Я вибрала мінімалізм і життя без відходів.

Як то кажуть, невігластво — це блаженство. З того часу як я вивчила ці важливі екологічні питання, я більше не можу ігнорувати стан нашої планети. Це дійсно надихає.

Zero Waste означає не тільки скорочення відходів, але прагнення не розтрачувати життя даремно. Пластик — не поновлюваний ресурс для природи, а час — для нас. Давайте не будемо втрачати ні те, ні інше.

Переробка повинна бути останнім варіантом. Найкраще скоротити кількість відходів і взагалі відмовитися від пластикового пакування. Переробка пластику — це насправді омана. Пластик не переробляється повністю: з нього виробляють пластикові вироби гіршої якості до того часу, поки з нього вже не вийде нічого зробити — тоді його відправляють на смітник. Інші матеріали, наприклад, скло, папір і алюміній, можна переробляти нескінченно без погіршення якості.

У мене є три простих, але ефективних поради:

  • Замініть одноразові предмети, такі як паперові серветки, на багаторазові — тканинні.
  • Починайте з секонд-хенду.
  • Виходьте на вулицю! Побачивши, наскільки прекрасна мати-природа, я зрозуміла, що для допомоги планеті важливий кожен крок.

Jhánneu, автор YouTube-каналу про Zero Waste

Я не дуже люблю вираз Zero Waste, тому що думаю, що єдиний спосіб не виробляти сміття — жити на фермі в глушині та самостійно вирощувати їжу. Навіть якщо ви купуєте мигдаль гуртом в продуктовому магазині, швидше за все, він все одно поставляється у пакуванні. Йдеться про зменшення саме ваших відходів.

Як виробляти менше сміття, доглядаючи за собою? Головне — знайти багатофункціональні продукти. Наприклад, у мене є рум’яна в бамбуковому контейнері. Їх можна використовувати як рум’яна, тіні для очей або хайлайтер.

А можна купити палетку тіней для повік і все одно використовувати тільки половину кольорів. Так що замість цього краще вибрати одну баночку тіней!

Коли я запустила свій канал на YouTube, там майже не було кольорових користувачів, які б знімали відео про Zero Waste. Якщо всі в цій спільноті білі, як ми можемо очікувати, що кольорові люди будуть обговорювати ці теми?

Багато авторів говорять про гуртові закупівлі, не звертаючи уваги на те, що у деяких взагалі немає доступу до продуктових магазинах. Там, де я живу, є гуртовий магазин, але не всі можуть собі дозволити поїздки в нього. І ось, оскільки я починала з нуля, то можу повернутися в той час і сказати: «Як я можу бути впевнена, що мої ідеї підходять усім?» Я намагаюся, щоб мій контент враховував, що не кожен може купити багаторазовий металевий контейнер за $30 і не кожен взагалі має доступ до речей такого роду.

Американці не піклуються про відходи, тому що не бачать, куди вони відправляються. Я думаю, щоб залучити більше людей в рух, потрібно зрозуміти, як це впливає на нас щодня. Якщо ви їсте рибу, ви, швидше за все, їсте пластик, тому що мікропластик потрапляє в океан. Не думаю, що потрібно пояснювати, чому є продукт нафтохімічної промисловості погано.

Я сама готую розчин зі спирту, води та ефірних олій. Я також використовую багаторазові серветки замість паперових рушників.

Ви можете нарізати їх зі старих футболок, замочити в порошку або спирті для дезінфекції. Гості постійно мене запитують: «Де твої паперові рушники?» А я відповідаю: «У мене тепер немає паперових рушників».

Кетрін Келлог, прес-секретар National Geographic з питань життя без пластику та автор книги 101 Ways To Go Zero Waste

Більшості людей подобається скорочувати відходи, тому що вони хочуть допомогти планеті. Я почала, тому що хотіла допомогти самій собі. У мене був серйозний гормональний дисбаланс. Тому я вирішила змінити свій спосіб життя і зробити його більш природним, наприклад, відмовившись від пластику, тому що багато видів пластмаси заважають гормональній системі.

Я почала вести блог коли переїхала до Каліфорнії. Я хотіла, щоб люди дізналися, що прості зміни в способі життя можуть заощадити їм гроші та час, а також поліпшать їхнє здоров’я і принесуть користь для планети.

Справжній сенс Zero Waste в тому, щоб не відправляти речі на смітник. Особисто мені подобається таке визначення: «Повністю викреслити відходи з існування», тому що зі сміттям можна зробити набагато більше, ніж викинути його. Zero Waste — не утилізація більшої кількості відходів, це утилізація меншої кількості відходів. Найпоширеніша фраза, яку знає більшість з нас, — це «скорочення, повторне використання, переробка», але ми часто пропускаємо перші два етапи та переходимо прямо до переробки.

Під час пандемії особливо важливо переконатися, що ви правильно переробляєте сміття. Зайдіть на сайт компанії, яка займається його утилізацією, щоб переконатися, що ви кладете у відро для сміття тільки те, що потрібно, і нічого більше. Крім того, переконайтеся, що вторинна сировина чиста і суха.

Або спробуйте ввести 30-денну заборону на покупки. Це допоможе вам споживати менше та порахувати, що вам дійсно потрібно. Мені подобається робити це щоразу, коли я бачу щось, чого я дійсно дуже хочу. Я кажу собі почекати 30 днів, і якщо я все ще думаю про це і справді хочу цього 30 днів по тому, я дозволяю собі це бажання.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Алмазні батареї з ядерних відходів — чи зможуть вони замінити літій-іонні акумулятори

Ексурсія по фабриці з переробки батарей. Відео