10 головних помилок власників смартфонів

Смартфон нині заміняє нам і ноутбук, і комп’ютер у кишені. Втім, більшість користувачів регулярно здійснюють одні й ті ж помилки, користуючись цим гаджетом. Яких дій варто уникати при користуванні смартфоном?

1. В смартфоні не встановлено пароль

Якщо ноутбук чи робочий комп’ютер більшість користувачів захищає паролем від сторонніх очей, то для смартфонів ці ж люди нічого не роблять, аби запобігти несанкціонованому доступу. Але питання в тому, що саме смартфон ми дуже часто кладемо на столі, залишаємо на роботі, коли йдемо на обідню перерву. Крім того, вкрадений у вас смартфон може опинитися не в тих руках, і ваші дані з телефонної книжки, всі контакти, номери та листування стануть доступні будь-кому.

2. Всі товари та послуги користувач купує через мобільний браузер, а не через мобільний додаток

На сьогоднішній день всі великі інтернет-магазини пропонують купувати товари та замовляти доставку через власні нативні додатки. Коли ж ви користуєтесь веб-сайтами для замовлення товарів, переконайтесь, що з’єднання захищене і ніхто не вніс ніяких коректив у їхню роботу.

3. Ви не виходите із облікового запису в соцмережах та платіжних сервісах

Зберігання паролю в мобільному браузері або додатку — зручна опція, котра заощаджує час. З іншого боку, достатньо зламати додаток чи знайти вразливість у браузері — і дані про ваші картки, паролі до соцмереж та сайтів потраплять до рук хакерів.

4. У вас налаштовано автоматичне підключення до будь-якої відкритої Wi-Fi мережі

Відкриті безпроводові мережі можуть адмініструватися тими, хто вміє користуватися програмами для перехоплення даних та перенаправлення трафіку. Тому підключаючись до публічного Wi-Fi, ви кожного разу ризикуєте безпекою вашого пристрою та даних, які передаєте чи приймаєте.

5. Ви ніколи не вимикаєте Bluetooth

Зламати ваш смартфон та клонувати дані можна не лише за рахунок Wi-Fi чи GPRS / 3G. Знавці своєї справи вміють використовувати для цього Bluetooth. Головне — мати спеціалізоване обладнання, програму та бути поблизу із об’єктом, телефон якого потрібно «захопити». Найчастіше такі спроби перехоплення даних через Bluetooth відбуваються в аеропортах, на стадіонах, в супермаркетах чи зонах duty-free.

6. Ви не видаляєте персональні дані перед тим, як подарувати чи продати смартфон

Найгрубіша помилка новачка або людини більш зрілого віку — впевненість у тому, що після того, як вийняти SIM-картку, вимкнути телефон та видалита пару додатків, ніякі приватні дані не потраплять в треті руки. Скидання до заводських налаштувань — лише мінімум, який треба зробити перед продажем телефону чи передачею його у постійне користування стороннім особам.

7. Ви завантажуєте сумнівні мобільні додатки із неперевірених джерел

Форуми із безкоштовними додатками схожі на знамениту приказку про безкоштовний сир. Якщо ви постійно завантажуєте «безкоштовні аналоги» чи «зламані» офіційні додатки з 4pda та аналогічних ресурсів, ймовірність того, що ваші паролі, банківські картки та персональні дані потраплять до рук зловмисників, стрімко зростає.

8. Зберігання конфіденційної інформації

Мабуть, не варто нагадувати, що цінні дані, документи, логіни в окремому файлі та номери карток в такому ж файлі разом із ключами доступу до них не зберігають на смартфоні. Якщо ви робите щось подібне — негайно припиніть.

9. Ви не видаляєте історію в мобільному браузері

Якщо не «чистити» історію мобільного браузера роками, можна потім віднайти там чимало цікавого. Те ж стосується даних із форм та автозаповнення. Один неправильний крок — і все це дістанеться хакерам.

10. На смартфоні нема віддаленої синхронізації та можливості блокування / видалення даних

Необов’язково викрадати ваш смартфон, аби отримати до нього доступ. Тому у випадку викрадення, підозрілої активності на вашому смартфоні чи надто швидкого його розряджання / нагрівання протягом дня, радимо скористатися утилітами для блокування сторонньої активності, а також відключити надсилання прихованих даних рекламодавцям та іншим стороннім отримувачам.

Читайте также:

Про бото-фермы и фейковых инфлюенсеров

20 трюков Google Поиска

Что делать, если личные проблемы мешают работе?

Как получить работу в Uber, Google, Facebook и других компаниях