9 стартапів Agtech, які змінять світ

За даними Продовольчої та сільськогосподарської Організації Об’єднаних Націй (Food and Agriculture Organization), до 2050 року фермерам необхідно буде збільшити виробництво харчових продуктів на 70%, щоб прогодувати майже 10 млрд осіб. Проблема погіршується такими факторами як ґрунти, що постійно деградують і зростання екстремальних погодних явищ (постійне погіршення умов) через зміни клімату.

На щастя, вчені невпинно працюють над пошуком розв’язання цих проблем. Ось список стартапів з сільського господарства, які використовують від штучного інтелекту до точного землеробства та інших технологій, прагнучи прокласти шлях до більш сталого майбутнього.

Ecosia

Мабуть, одна з незвичайних моделей агростартапу. Це пошукова система, яка садить дерева коштом доходів від реклами. З моменту заснування компанії у 2009 році стартап посадив понад 100 млн дерев у 25 країнах, від Бразилії до Австралії та від Сенегалу до Індонезії.

Сенс існування компанії: створення більш екологічного і кращого світу.

Infarm

Infarm, стартап в області домашнього вертикального землеробства, відмінно виріс за останній рік, зібравши $170 млн.

Ферми складаються з вертикальних модульних одиниць, які розміщуються в ресторанах і супермаркетах, де покупці можуть збирати свіжі трави, салат і овочі з полиць. Пристрої підключаються до центральної хмарної ферми, яка збирає дані про оптимальну кількість світла, води та поживних речовин.

Infarm стверджує, що їх підхід до точного землеробства використовує на 99,5% менше місця, ніж традиційне сільське господарство, на 95% менше води, на 90% менше залученого транспорту і ніяких хімічних пестицидів. Крім того, 90% електроенергії, яка використовується в процесі, надходить з поновлюваних джерел, і компанія поставила за мету досягти нульового рівня викидів у виробництві харчових продуктів в наступному році.

Ÿnsect

Ÿnsect, технологічний стартап, що робить комах для добрив і кормів для тварин. Нещодавно зібрав $372 млн для відкриття найбільшої у світі ферми з вирощування комах. Це найбільша сума грошей, коли-небудь зібрана агтехстартапом за межами США.

Завдяки фінансуванню французький стартап планує завершити будівництво роботизованої ферми з вирощування комах в Ам’єні, Франція, до 2022 року і збільшити виробництво мучного хробака з 22 тис. тонн в рік до 100 тис. тонн.

Plantix

Це додаток на базі штучного інтелекту, який діагностує хвороби рослин. Додаток, створений у 2015 році, допоміг виростити врожай понад 10 млн фермерам, більшість з яких живуть в Індії.

Після завантаження фотографій хворої рослини в додаток алгоритм перевіряє наявність хвороб, нестачі поживних речовин і шкідників, а потім відправляє користувачеві поради для лікування. Надалі фермери та експерти можуть порівняти досвід і поділитися корисною інформацією через внутрішню соціальну мережу.

У квітні компанія придбала цюрихський стартап Salesbee, який створив платформу для цифрування сільськогосподарських ринків і сподівається використовувати цей інструмент для подальшого розширення в Індії та Південно-Східної Азії.

Wefarm

Wefarm — це мережа і торговий майданчик для дрібних фермерів. Хоча штаб-квартира компанії знаходиться в Лондоні, платформа в основному використовується в країнах, що розвиваються, де є мільйони дрібних фермерських господарств, які не контролюються великими сільськогосподарськими підприємствами. З моменту свого запуску у 2015 році стартап виріс до більш ніж 2 млн користувачів, і кожен день через мережу передається понад 40 000 питань і відповідей.

Мережу можна використовувати в автономному режимі за допомогою SMS, даючи можливість фермерам, які живуть в більш віддалених районах, обмінюватися інформацією і зв’язуватися з місцевими постачальниками та послугами.

Fishcoin

Оскільки уряд і споживачі починають питати, звідки надходить риба, галузь морепродуктів намагається надати відповіді. Це пов’язано з тим, що понад 90% морепродуктів у світі надходить від дрібних виробників в країнах, що розвиваються, і у нас немає адекватної системи, яка забезпечила б відстеження.

Fishcoin працює над розв’язанням цієї проблеми, збираючи дані про улов від рибалок до роздрібних продавців і пропонуючи натомість мікротранзакційні платежі через блокчейн. Компанія стверджує, що цей процес зробить дані більш прозорими та безпечними, а також призведе до скорочення відходів і створення більш стійкої галузі.

ApisProtect

ApisProtect створює машини, які попереджають бджолярів про незвичайну активність в їх вуликах, наприклад про хвороби або інвазійних шкідників. Датчик контролює температуру, вологість, вуглекислий газ, звук і рух та передає дані в центр управління. Потім вони обробляються, і бджолярам відправляється повідомлення, в якому говориться, яким вуликів потрібна допомога.

Нині компанія відстежує 20 млн медоносних бджіл по всьому світу, навчаючи свій алгоритм даними, отриманим від бджолярів Великобританії, Ірландії, США та Південної Африки. ApisProtect перетворює отримані дані в зрозумілу інформацію і ділиться нею через канал в Slack.

LettusGrow

Бристольський стартап LettusGrow створює аеропонні контейнерні ферми. Вони виглядають як великі транспортні контейнери кольору фуксії, в яких зберігаються ряди листової зелені, салатів або трав.

Замість того, щоб використовувати ґрунт, коріння кожної рослини підвішені в щільному тумані, насиченому поживними речовинами. Компанія стверджує, що це призводить до скорочення використання води на 95% в порівнянні з землеробством у відкритому ґрунті.

Olombria

На жаль, бджоли, які виконують більшу частину роботи по запиленню, знаходяться під загрозою через втрату середовища проживання, забруднення, наявності пестицидів і хвороб. Лондонський агтехстартап Olombria вивчає цю проблему і знайшов рішення — мухи.

За даними Olombria, мухи здійснюють 30% всього запилення, а в містах навіть більше. Чому це число не вище? Мухи часто відволікаються і блукають не завершивши процес запилення між рослинами. Olombria знайшла спосіб обійти це, встановивши різні сигнальні пристрої в полі або саду, а потім активувавши їх один за іншим через хмарну систему.

Проєкт зараз налічує близько 50 пристроїв, встановлених у Великобританії та США.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман