Як українському програмісту знайти зарубіжний проект — розмова із CEO AOG

Українські розробники можуть не лише працювати на внутрішньому ринку, але й шукати закордонних замовників. Серед платформ, котрі допомагають у такому пошуку — AOG.jobs. Сьогодні ми говоримо про функції цього сервісу, основні переваги можливої співпраці та про те, що насправді думають замовники з інших країн про українських ІТ-фахівців. Наш гість — СЕО AOG.jobs Володимир Дибенко:

11063897_10156702415240313_3709638718782870324_o

Суть платформи для українських фрілансерів

Вже 3 роки існує сервіс, що чудово себе зарекомендував — AOG Outstaffing. На нашій онлайн-платформі реєструються незалежні розробники-фрілансери, створюють свій обліковий запис, в який з різних допоміжних джерел (наприклад, GitHub) додають дані стосовно своїх реалізованих проектів. Відповідно до вказаних навичок, на електронну пошту вони отримують інформацію про нові зареєстровані проекти, переходять на сторінку з описанням самого проекту, подають заявку, в якій вказують свій тариф, контактну інформацію та коментарі.

Далі ці дані потрапляють до наших TIM (Talent Integration managers). Відповідальний за конкретний проект TIM контактує з розробником, перевіряє рівень володіння англійською мовою та відповідність кваліфікації вказаним навичкам, дає рекомендації щодо корегування резюме і продає кандидата клієнту. Наголошую на тому, що дуже важливо зуміти саме продати кандидата. Тут треба зробити акцент на тому, що мова йде про проекти з поміткою AOG Outstaffing, оскільки ми можемо гарантувати лише ці проекти. Клієнт може самостійно розмістити проект на нашому сайті, в такому випадку комунікації ведуться із замовником напряму, без участі TIM. Отже, після етапу погодження резюме, проводиться ряд технічних співбесід за участі розробника, клієнта і TIM, на яких і приймається рішення щодо відповідності кандидата вимогам замовника. Після погодження умов співпраці, ми складаємо договір, що захищає інтереси як замовника, так і виконавця. Ми складаємо договір на папері, можливо, це трохи застаріла практика, та він тримає в тонусі всі сторони і зобов’язує дотримуватись погоджених правил.

Завдяки такому сервісу, вже понад 150 фрілансерів з України отримали роботу. Мається на увазі не просто додатковий заробіток, а участь у проекті тривалістю від 3 місяців, з повною зайнятістю, гідною оплатою і надійним замовником.

Про аудиторію

У нас є 3 цільові аудиторії. Перша – це фрілансери, спеціалісти рівня Middle, Middle+ та Senior, що працюють самі на себе, реєструються на AOG.jobs і подають заявки на існуючі проекти. Друга – компанії, які за допомогою нашої платформи можуть реєструвати своїх співробітників, об’єднувати їх у команду, брати участь в аутстаффінгових проектах і тим самим заповнювати простоювання кадрів. Паралельно з цим кожна IT-компанія, без участі сервісу AOG Outstaffing, може напряму розмістити свій запит на пошук розробника на AOG Marketplace. У випадку такої співпраці компанія сплачує мінімальну ставку 10% за проведення платежів і юридичну підтримку зі сторони AOG, в частині дотримання норм укладеного сторонами договору про нерозголошення даних та заборону переманювання співробітників.

Третя цільова аудиторія – це клієнти, що також поділяються за типом співпраці. Основна частка клієнтів AOG – це великі компанії (наприклад, компанія з авіаперевезень, назву, на жаль, розголошувати не можу), для яких ми шукаємо незалежних розробників або спеціалістів з українських IT-компаній і співпрацюємо по моделі Outstaffing. А є клієнти, які напряму шукають розробників на нашому сервісі. Тобто, загалом 5 аудиторій, з якими ми співпрацюємо.

11216262_10153740023571554_7611995870891558585_n_0167700705

Статистика роботи з українськими програмістами

Всі статистичні дані стосовно користувачів, технологій і проектів є на самому сайті у вільному для всіх доступі і, що важливо, вони формуються автоматично на основі даних сайту, а не малюються нами для гарної картинки. На даний час в нас зареєстровано 9 634 ІТ-талантів, 652 команди, 72 активних і 200 завершених проектів, і ми невпинно працюємо над примноженням цих показників.

Основні спеціалізації можна знайти в інфографіці на нашому сайті. Вони формуються з даних, які вказують користувачі сервісу. Домінують JavaScript, MySQL та jQuery. Стосовно інших метрик. Серед девелоперів – 90% користувачів з України, серед клієнтів — США, Великобританія, Польша, Німеччина, Словенія та інші. Демографічні показники: 77% користувачів — чоловіки, що не дивно для ринку IT, віком в середньому 25-34 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Технологічний бік проекту

Технічно все реалізовано дуже складно, тому що просто не вийшло. У нас використовується декілька баз даних. В одній базі зберігається фінансова інформація, доступ до якої є лише у декількох наших розробників. Є також база, де данні зберігаються в кеші. Фронтенд виконаний на високому рівні, завантаження даних і пошук працюють швидко. Він повністю відділений і написаний на Angular, а бекенд — на платформі Symfony. Ми використовуємо хмарні системи Amazon Web Services. Є ряд незалежних систем, які працюють і доповнюють одна одну через інтерфейс API. На самому початку, все здавалося простим, але згодом з’ясувалося, що технічно все достатньо складно. На даний час сервіс працює, масштабується, всі дані добре захищені.

Про монетизацію

Користуючись платформою AOG.jobs, ви сплачуєте 10% за проведення платежів. Ми плануємо запустити схему співпраці, за якої клієнт зможе купувати контакти розробника напряму, без втручання TIM. Ця сума буде мінімальною і доступною кожному. Послуга AOG Outstaffing не має фіксованої вартості, з кожним клієнтом умови обговорюються індивідуально: існують певні тарифи для певних рівнів кваліфікації – відповідно до них і працюємо.

Про ставлення від закордонних замовників

Я розподіляю клієнтів на 2 типи: ті, що готові і не готові працювати з Україною. Якщо проаналізувати мій досвід комунікацій на конференціях і зустрічах в Німеччині, Норвегії та США, можна зробити наступні висновки:

  • Німеччина – 99,9% клієнтів не готові працювати з Україною віддалено;
  • Норвегія – приблизно 60% клієнтів не готові працювати з Україною віддалено;
  • Австрія – 80-90% клієнтів не готові працювати з Україною віддалено;
  • Нью-Йорк, США – 50-70% клієнтів готові працювати з Україною;
  • Сан-Франциско, США – приблизно 20-30% готові працювати з Україною.

Причини різні. Німеччина, Австрія – через складну ситуацію в нашій країні, Сан-Франциско – через часову різницю. Разом з тим, наші постійні клієнти, що обрали сервіс AOG Outstaffing, усі готові працювати з нашими спеціалістами і дуже задоволені розробниками. Тобто, ті замовники, що вже почали працювати з AOG і мали досвід співпраці з українськими ІТ-спеціалістами, гідно оцінили вартість і якість виконаної роботи.

Про спеціалізації, затребувані на ринку ІТ-послуг

На даний час спостерігається зростання популярності JavaScript. При цьому, надходять звернення на пошук спеціалістів вузького профілю типу Salesforce, що є дуже популярним. Але, на жаль, на разі у нас не так багато розробників у даній технології. Ми активно працюємо над пошуком та залученням клієнтів по трендових технологіях. Про них зараз багато хто говорить, але мало хто замовляє. Я маю на увазі Blockchain, Machine Learning, Big Data та подібні. Цілком вірогідно, що вже за півроку-рік вони будуть мати місце, ми до цього готуємось і вже маємо змогу приймати замовлення.

Про повернення кадрів до українських проектів

Тут проблема полягає в тому, що розробник, який працював за тарифом $25-30/год навряд чи погодиться на проект з нижчою оплатою. Такі тарифи в Україні можуть дозволити собі лише великі продуктові компанії, а стартапи, які так активно зростають останнім часом, думаю, не зможуть наймати спеціалістів за такою ціною. На моїй пам’яті немає випадків повернення спеціалістів з іноземних проектів. Є такі, що виїздили за кордон, а потім повертались, однак, це поодинокі випадки.

Про команду та плани

Стосовно команди. У нас є два офіси — у Києві та Черкасах, або ЧЕ, як кажуть в самих Черкасах 🙂 Сам проект стартував саме в ЧЕ. Там знаходиться центр ІТ-розробок, до якого входять 6 розробників, 2 тестувальники, менеджер проекту, які працюють над самою системою, а також 4 ТІМ та 3 спеціалісти з проведення досліджень. В Києві команду складають менеджери з продажу, спеціалісти з проведення досліджень, ТІМ та маркетологи.

1234

Про нові функції, які плануємо впроваджувати, я вже згадував вище: ми збираємось відкрити нашу базу даних для клієнтів і надати можливість купувати контакти розробників. Як на мене, ця модель нова; аналогів на ринку я ще не зустрічав. Якщо брати до уваги зворотній зв’язок від потенційних замовників з Америки, усі прагнуть саме цієї гнучкості у співпраці з розробниками, вести комунікації напряму.

Ми також плануємо й надалі розвивати сервіс AOG Outstaffing, оскільки замовники прагнуть якісної послуги з пошуку ІТ-спеціалістів, яку ми, в свою чергу, надаємо швидко і на високому рівні. Основне наше завдання полягає у тому, щоби зацікавити якомога більше ІТ-компаній з України, Європи, США та спонукати їх до пошуку українських розробників і компаній. Ми прагнемо об’єднати на нашому ресурсі більшість вітчизняних ІТ-компаній і створити велику карту, що надасть можливість швидко знайти конкретну компанію з конкретними компетенціями або конкретного розробника.

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман