Мобільний метавсесвіт Bondee: як він підкорив Азію і чому викликає побоювання

«Додайте мене в Bondee» — з середини січня такими закликами заповнилися соцмережі користувачів по всій Азії. Bondee — це мобільний метавсесвіт, в якому можна створити самого себе і проводити час із друзями. Додаток з’явився в App Store і Google Play 17 січня, а лише через два тижні кількість його завантажень перевищила 2 млн.

Що являє собою Bondee

Додаток Bondee з’явився у січні. За даними data.ai, в останній тиждень місяця він зайняв перше місце за кількістю щотижневих завантажень у Сінгапурі, Таїланді, Малайзії, Тайвані та на Філіппінах.

Bondee позиціює себе як метавсесвіт, але більше нагадує гру-симулятор 2000-х років. Там цифрові аватари можуть взаємодіяти один з одним на головній сторінці: відпочивати у кріслі, гладити кішку, просто стояти та залишати записки користувачам, яких немає у мережі. Тим самим можна займатися й у віртуальних кімнатах друзів.

Крім цього, гравець може брати участь у різних заходах: плавати віртуальним океаном, збирати лімітовані предмети, створювати приватні чати з друзями та веселитися в «режимі вечірки».

Декілька користувачів із Сінгапуру вважають, що додаток є «золотою серединою» між симуляторами та метавсесвітами, такими як Horizon Worlds від Meta. На відміну від The Sims та подібних ігор, Bondee розроблений для мобільних пристроїв.

«У таких іграх, як The Sims, ви швидше граєте роль Бога, — стверджує Юджин Тан, 27-річний фахівець у галузі медіа із Сінгапуру. — У Bondee ви граєте версію самого себе разом із друзями».

Відмічають і на візуальній привабливості гри: порівняно з «незграбними багатокутниками» у віртуальному світі Meta, аватари Bondee досить деталізовані й схожі на бульбашки.

«Не думаю, що Bondee досягла б такого успіху, якби аватари виглядали, як стилізовані пікселі у Roblox та Minecraft, — вважає Тан. — Цей стиль підходить для масової аудиторії».

NFT та можливі витоки даних

Гра вперше зіткнулася з критикою, коли її розробник Metadream спробував впровадити до неї елементи метавсесвіту, характерні для Web3.

Все почалося 21 січня, коли у Twitter з’явилися скриншоти з політикою конфіденційності Bondee. Там заявлялося, що користувачі зможуть купувати за допомогою внутрішньоігрової валюти B-Beans, яку можна буде витрачати на NFT-продукти в додатку. Наразі політика відредагована, але оригінальна версія збережена у Web Archive.

Деякі користувачі заявили, що припинять користуватися Bondee, а один із них назвав додаток черговою «криптовалютною пірамідою, як і Axie Infinity».

Таку поведінку можна розцінювати як «колективну травму», вважає Со Ван Вей, засновник Ikiguide, консалтингової компанії для організацій, зацікавлених у метавсесвіті. За його словами, після краху індустрії у 2022 році люди відчувають неприязнь до всього, що пов’язано з криптовалютами.

Приблизно через тиждень вибухнув ще один скандал: жителі Сінгапуру та Малайзії повідомили, що після встановлення Bondee з їхніх карток були списані гроші без дозволу. «Bondee — небезпечна програма, яка може вкрасти персональні дані з вашого телефону», — говорить один з коментарів в App Store від 27 січня.

Пізніше Metadream видалила всі згадки про NFT зі своєї політики конфіденційності. У заяві компанія пояснила, що не збирає фінансових даних користувачів під час реєстрації та назвала чутки «хибними».

В електронному листі для Rest of World компанія також назвала повідомлення про виток даних «дезінформацією» і повідомила, що зібрала докази, які дозволять притягнути до відповідальності розповсюджувачів чуток.

Зв’язок із Китаєм

Metadream має коріння в Сінгапурі та Китаї. Згідно з нормативними документами ACRA, вивченими Rest of World, приватна компанія Metadream з офісами у центрі міста була зареєстрована у Сінгапурі 9 вересня 2022 року.

У документах зазначається, що одним із керівників Metadream є громадянин Китаю Ян Юйсян, який проживає у Шанхаї. За повідомленнями китайських ЗМІ, він також обіймає посаду CEO в місцевому агрегаторі новин Yidian Zixun (Rest of World не змогло незалежно підтвердити, що це одна й та сама людина).

Bondee — не перша спроба Metadream освоїтися у віртуальному світі: у травні 2022 року компанія придбала метавсесвіт True.ly. При цьому вона отримала всі права на її інтелектуальну власність, щоб, як кажуть на сайті Metadream, «розвивати креативну концепцію та інтернаціоналізуватись».

Раніше True.ly розробила додаток Zheli, який (до того, як компанію купила Metadream) йшов тим же шляхом, що і Bondee. За інформацією на сторінці програми в WeChat, Zheli знаходилася під управлінням агрегатора новин Yidian Zixun.

Метавсесвіт був популярний у Китаї, і з моменту запуску кількість його завантажень наблизилася до 1,9 млн. Однак Zheli «загрянула в суперечностях»: з’являлися аналогічні повідомлення про порушення конфіденційності, витоків даних і збоїв системи, і через кілька тижнів додаток був видалений з китайських апсторів.

Політиці конфіденційності слід приділяти увагу незалежно від того, чи зроблено додаток у Китаї, чи десь ще стверджує Браян Тан, партнер з технологій, ЗМІ та телекомунікацій юридичної компанії Reed Smith. Він зазначає, що китайські компанії, які зіткнулися з величезними штрафами, все частіше дотримуються міжнародних стандартів захисту даних.

У своєму коментарі електронною поштою Metadream також повідомила, що «Bondee і True.ly — два самостійні продукти, і вони продовжать розвиватися незалежно».

Поки незрозуміло, чи здатні чутки навколо Bondee спонукати людей відмовитися від додатка.

«Так багато інновацій, будь то програми та інші технології, належать китайцям, як і мій улюблений TikTok, але це не заважає мені його використовувати», — каже 25-річний фінансовий фахівець Джоел Ті.

Чи зможе Bondee пережити такий непростий початок? Це ще належить побачити. На думку Со, часті згадки у ЗМІ ставлять компанію у вигідне становище, але їй доведеться попрацювати, щоб заспокоїти молодих користувачів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: RestOfWorld

Читайте также:

Криза геймдева в Японії та вихід китайських інвесторів на ці терени

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023

Shenzhen Zhongshuge: як влаштований найфантастичніший книжковий магазин у світі

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0