Віталій Боднар, CEO BTC-Alpha: «Під впливом Китаю ціна Bitcoin побила історичний максимум»

Криптовалюти — один із новітніх платіжних інструментів, який відносно недавно використовується в Україні. Наша редакція поспілкувалася із засновником біржі біткоїнів Віталієм Боднаром про те, як запускався проект, які технології та плани має команда на сьогоднішній день — і як загалом оцінює потенціал Bitcoin в Україні та світі.

Як все починалося

Віталій Боднар, CEO BTC-Alpha: «Під впливом китайського ринку ціна Bitcoin побила історичний максимум»

Так сталося, що я народився в сім’ї математиків та фізиків. Після випуску з ліцею в мене не було жодних сумнівів про майбутню спеціальність в університеті — так я присвятив своє життя IT-індустрії. У 2012 році відбулося моє перше знайомство з криптовалютами. Вже наступного року в мене з’явився перший майнінг-проект, потім — трейдинг. Перший зліт і перше падіння поклали початок ідеї створення власної платформи криптовалют. Було розроблено бізнес-план біржи BTC-Alpha, а вже у 2015 році було створено компанію.

З ким розпочинався проект

Ми — команда «соулмейтів»: людей, які об’єднані спільною метою та мрією. Ми — «стримані англійці» з особливим почуттям гумору, уникаємо звичайного виразу емоцій словами, але наше тверде плече завжди відчувається.

Наша компанія постала на основі людей, які «не кричать» про клієнтів, зберігаючи анонімність, бо працюють як фахівці своєї справи; бо в умовах глобалізації, усунення бар’єрів переміщення людей, капіталів і послуг між державами людям потрібна міжнародна платформа для обміну коштами — і ми такий майданчик і створюємо.

Про інвесторів

Безумовно відомий закон бізнесу розповсюджується і на наш проект: для того, щоб отримати прибуток, необхідно спочатку вкласти свої гроші. Від самого початку ми інвестували лише власні кошти на вирішення важливих юридичних питань — це була принципова позиція. Незважаючи на великий інтерес з боку інвесторів, я не отримав жодної копійки від них, допоки компанія не знаходилася повністю в правовому полі. Одразу після того, як всі юридичні питання були вирішені, було запущено перший раунд інвестування. В результаті, було продано 7% компанії та отримано посівні інвестиції.

Про досягнення

Хоча наш проект молодий, за 10 місяців ми зібрали сильну команду, яка розробила біржу, використовуючи останні технології в області інформаційної безпеки. Ми створили реальний продукт, який викликає великий інтерес серед споживачів; а ще залучили професійних інвесторів та довели, що здатні утримувати тенденції сучасного ринку.

За час функціонування було проведено 3 конференції, присвячені Bitcoin/Blockchain-технологіям. Остання конференція, що пройшла 4 березня 2017 року, зібрала велику кількість зацікавлених гостей та відомих спікерів. Саме тоді було запущено ICO (аналог IPO в криптовалютному світі) – другий раунд інвестування та виставлено на продаж 15% компанії загальною вартістю $375 000.

Про головні тренди на ринку криптовалют у 2016-му

2016 рік показав позитивну динаміку росту ціни bitcoin протягом всього періоду. Однак в структурі руху ціни прослідковувалася маніпулятивна складова, а саме: ціна зростала без новинарного фону. Протягом цього терміну ціна була підведена до історичного максимуму, де крупні гравці намагалися «пробити» цей показник — і після появи новин із Китаю ціна цей історичний максимум нарешті подолала. Але пробиття відбувалося без належного об’єму (кількість контрактів на одиницю часу). Це означає, що великі гравці не заходили і не планують підтримувати відповідний рівень вартості криптовалюти.

Ціна рухалася на так званому «тонкому ринку», що свідчить про процес найвірогіднішого розподілу об’єму на максимумах. Після того як об’єм ринку буде набраний, імовірність руху ціни буде велика; адже модель руху ціни на біткоїни за 2016 рік нагадує модель Pump and Dump (P&D). В грудні 2016 ціна біткоїну в доларах складала $1 тис; а в січні-лютому 2017 року вже сягнула позначки $1,2 тис за одиницю.

Ми не займаємося прогнозуванням, однак на думку професійного трейдера нашої команди, потрібно очікувати на падіння ціни (ймовірно до $800) через той факт, що модель руху ціни у 2016 нагадує P&D.

Про технічні нюанси функціонування біржі

BTC-Alpha.com — одна з інноваційних бірж криптовалют, яка увібрала в себе найкраще з продуктів, представлених на ринку. Ми не поступаємося найкращим біржам світу і конкуруємо з такими гігантами, як Poloniex Exchange, Bitfinex Еxchange, Kraken Exchange та низкою інших.

Ми розробили біржу, використовуючи останні технології в сфері інформаційної безпеки. Наша система складається з безлічі незалежних компонентів, які забезпечують стабільність та безпечність роботи: використовуємо багато серверів, щоби витримувати навантаження мереж, яке відбувається через широку клієнтську аудиторію.

Заходячи на офіційну сторінку, ви зможете побачити user-friendly інтерфейс, а також блок графіків від провідної аналітичної компанії світового рівня. Крім того, наша команда розробила універсальний API-інтерфейс, який дозволяє підключати так званих ботів для торгів на біржі та здійснення моніторингу ринку. Ще одним технічним досягненням нашої команди можна вважати WebSocket — інтерфейс, який дозволяє здійснювати моніторинг ринку в режимі реального часу.

Наша компанія представлена в найбільш популярних соціальних мережах, має активний чат на головній сторінці та багато способів отримання фідбеку від користувачів А щоби відповідати їхнім очікуванням, щотижня ми оновлюємо наше програмне забезпечення та функціональність біржі, додаємо нові можливості для користувачів, розширяючи систему.

Про механізми захисту від шахраїв

Для фінансових серверів, які працюють з криптовалютами, досить важливо мати захист на випадок витоку грошей. Для безпеки власники серверів використовують різні схеми роботи із криптовалютами — в нашому випадку йдеться про схему «холодних-гарячих» гаманців.

Їхній принцип роботи демонструє подана схема:

Холодний гаманець – це рахунок, який не під’єднаний до інтернету, тобто, з нього не можна викрасти кошти. Якщо йдеться про банк, ми використовуємо слово «рахунок»; якщо про криптовалюти — мова йде про файл: коли хтось бажає викрасти кошти, необхідно мати доступ до комп’ютера. Із такого гаманця можна відправляти гроші, але використовувати його не можна (тобто, він є неактивним).

Коли потрібно виплатити кошти клієнтам, ми використовуємо «гарячі» (діючі та підключені) гаманці.

Стосовно захисту акаунтів, тут ми використовуємо двофакторну аутентифікацію («2FA»). Двофакторна аутентифікація — додатковий рівень безпеки вашого акаунту на біржі. Вона гарантує, що доступ до коштів зможете отримати тільки ви, навіть якщо пароль відомий іншій людині. А щоби кошти не можна було вивести на рахунок шахраїв, ми використовуємо вивід коштів через платіжні системи з підтвердженням через e-mail.

Про подальші плани BTC-Alpha

Зараз ми розробляємо нову функціональність для зручності для наших клієнтів. Крім того, вважаємо за необхідне спростити процес вводу/виводу коштів — саме тому зараз ведуться перемовини із впливовими банками світу. Окрім цього, ми займаємося новим дизайном інтерфейсу.

Що стосується довгострокових планів, ми прагнемо до масштабування бізнесу: хочемо відкрити нові відділення в інших юрисдикціях (лояльних до Bitcoin та криптовалют в цілому) — це дозволить нам здобути 5% всього ринку криптовалют та операцій із ними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики