Китайський гуманоїдний робот GR-1 від Fourier Intelligence

Китайська компанія Fourier Intelligence, яка спеціалізується на обладнанні для медичної реабілітації, представила людиноподібного робота загального призначення GR-1. Машина допомагатиме пацієнтам лікарень та мешканцям будинків для людей похилого віку — вона відрізняється досить високими вантажопідйомністю та швидкістю.

Зріст GR-1 складає 165 см при масі 55 кг, максимальна швидкість робота при ходьбі – 5 км/год. Для пересування машині служать електроприводи, які забезпечують 40 ступенів свободи, що можна порівняти з конкурентами Figure 01 і Tesla Optimus. Для порівняння, робот Atlas від Boston Dynamics обладнується гідравлічними системами. Електродвигуни GR-1 відрізняються досить високою потужністю – найбільший виробляє момент, що крутить, в 300 Н·м. Це означає, що китайського робота можна назвати сильним: вантажопідйомність Atlas складає всього 11 кг, а GR-1 обіцяє підіймати до 50 кг, тобто майже свою власну вагу.

Машина буде використовуватися в медичних закладах, наприклад, допомагати знерухомленим пацієнтам лягати на ліжко або сідати в коляску. Робот утримує рівновагу при ходьбі та виконує різні завдання, розповів глава Fourier Intelligence Цзень Ко (Zen Koh). Його можна запрограмувати сидіти, стояти чи стрибати, користуватися посудом та різними інструментами. Це допоможе GR-1 працювати помічником по дому або асистентом в реабілітаційній програмі, а також служити компаньйоном для самотньої людини похилого віку.

Розробка проєкту стартувала у 2019 році, а з 2021 року компанія випробовує окремі компоненти та повнорозмірні прототипи. На демонстраційному відео машина витримує поштовх палицею, підіймає та перекладає крихкі предмети, виконує нескладні танцювальні рухи, реагує на дії людини та долає окремі перешкоди. Зараз інженери Fourier Intelligence працюють над складнішим завданням — вони хочуть зробити робота розумнішим, навчити його орієнтуватися в незнайомій площині та виконувати завдання, для яких він не був спеціальним чином запрограмований.

Тому компанія не поспішає із запуском масового виробництва: до кінця року буде відвантажено лише 100 одиниць. І це будуть не повнофункціональні роботи, а платформи з базовими можливостями – вони попрямують до науково-дослідних лабораторій, фахівці яких займуться навчанням машин.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: NewAtlas

Читайте также:

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Новий Atlas від Boston Dynamics

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги