Еран Лассер, DAN.IT: «У нас будуть дуже чіткі та суворі умови вступу»

В Києві відкрився навчальний центр DAN.IT education, який буде використовувати в учбовому процесі методологію підготовки професійних ІТ-фахівців для армії Ізраїлю. Протягом перших трьох років роботи в DAN.IT education планують підготувати до 5 тис висококваліфікованих програмістів.

Про те, чим знаменитий центр DAN.IT education і як в ньому будуть вчити, ми говорили в ексклюзивному інтерв’ю з Ераном Лассером, співзасновником закладу та ізраїльським підприємцем з більш ніж 20-річним досвідом у технологічному бізнесі, колишнім офіцером Центру комп’ютерних та інформаційних систем Армії Ізраїлю, а також Світланою Швидун, генеральним директором DAN.IT.

Еран Лассер

Еран Лассер

— В чому особливість DAN.IT, адже в Києві відкривається багато закладів для навчання в сфері ІТ?

Еран Лассер: Головна особливість в тому, що ми намагаємося перенести в Україну методики викладання та навчання інформаційним технологіям, що застосовуються в Ізраїлі. Викладання IT в Ізраїлі базується на методології так званої академії MAMRAM — комп’ютерного підрозділу ізраїльської армії. Я добре знаюся на цій тематиці, оскільки багато років тому я відповідав за всі комп’ютерні курси в армії Ізраїля. Після 7 років служби в армії я заснував одну з перших в країні компаній, що займалася саме навчанням ІТ-спеціалістів. За 3 роки вона стала найбільшою в країні — ми постачаємо десятки тисяч професіоналів на ізраїльський ринок. Після того, як нам вдалося досягти лідерських позицій в Ізраїлі та утримувати їх протягом багатьох років, ми вирішили заснувати міжнародні філіали по всьому світу: в Туреччині, Угорщині, Китаї, і ось тепер — в Україні.

Наша компанія керується методологією MAMRAM, що складається з декількох основних елементів. Перш за все, це те, що ми називаємо скрінінг, або жорсткий відбір абітурієнтів. По-друге — TELEM, абревіатура на івриті, яку можна перекласти як планування для досягнення професійності. Це потужна стратегія, яку ми намагаємося впровадити в тому числі і в цивільному житті.

— Які переваги має DAN.IT у порівнянні з іншими ІТ-школами?

Перша відмінність DAN.IT, на яку ми хочемо звернути увагу — це дуже чіткі та суворі умови вступу. Вступні іспити розробляє компанія, що розробляла їх для ізраїльської армії. І людина, яка здатна скласти ці тести, з високою вірогідністю зможе пройти увесь курс навчання і отримати потім хорошу роботу. По-друге, цей курс є дуже довгим — 500 годин. Наскільки мені відомо, це значно більше, ніж нараховує будь-який альтернативний курс в Україні.

Третя важлива відмінність — ми створюємо Наглядову раду, до якої увійдуть експерти й топ-менеджери з провідних IT-компаній. Члени Наглядової ради будуть з нами постійно в контакті, слідкуватимуть за формуванням та оновленням навчальної програми, виступатимуть у ролі менторів і прийматимуть фінальні проекти студентів. Залучення менторів такого рівня гарантує отримання студентами актуальних знань та навичок, адже вони будуть повідомляти нам, в яких сегментах ІТ їм потрібні професіонали, а ми у відповідь будемо цьому навчати студентів. Для викладання ми залучаємо досвідчені кадри — якщо людина закінчила свою службу в армії та пішла у відставку, ми запрошуємо їх працювати в нашій школі.

Звісно DAN.IT не є абсолютно ексклюзивним закладом в Україні. Та все ж таки, хоча в країні є чимало альтернативних учбових програм, ми пропонуємо багато такого, чого не можуть надати наші конкуренти. Ми вклали велику суму коштів в обладнання і робимо все, щоб студенти почувалися комфортно. Крім того, ми вважаємо себе містком між хайтек-індустрією в Ізраїлі та в Україні, тому хочемо розвиватися і в цьому напрямку також.

З офісу DAN.IT education відкривається чудова панорама на Київ

З офісу DAN.IT education відкривається чудова панорама Києва

— Ви відкрили філіали DAN.IT в Туреччині, Китаї та Угорщині, але ці країни дуже різні. Чому після Китаю вирішили прийти в Україну?

Туреччина, Китай та Угорщина — це всі країни, в яких я працював раніше, тому добре знаю ці ринки. Але як бізнесмен, я бачу надзвичайний потенціал саме в Україні. Взагалі, Україна нагадує мені Ізраїль 20 років назад. Бо коли я розмовляю з власниками великих ІТ-компаній, то чую від них те саме, що часто чув тоді в Ізраїлі — нестача комп’ютерних професіоналів та нестача належного рівня професійності.

— Ви казали про дуже жорсткий відбір. Які саме вимоги маєте до студентів?

Перш за все це тест на логічне мислення. Потім, тест на англійську мову, адже люди повинні мати достатній рівень знання, щоб не тільки спілкуватися, а й розуміти викладача, оскільки викладання також буде англійською мовою. До того ж, частина цього курсу буде ще й технічною англійською.

Моя думка така: якщо людина приходить на наш курс, вона має його завершити. Якщо вона не хоче це робити чи не може в силу своїх здібностей, то не треба і починати. Такий суворий вхідний відбір гарантує, що навчатися будуть лише мотивовані студенти, які націлені на результат. При цьому попереднє знайомство з програмуванням не є обов’язковим.

— Чи є обмеження за віком для студентів DAN.IT?

Жодних обмежень, навіть якщо студенту за 50 років. Я лише сподіваюся, що він зможе потім знайти роботу. Адже всі хочуть наймати молодих і це проблема глобальна, вона актуальна не лише для України. Я зараз намагаюся піднімати це питання в Ізраїлі, оскільки старші люди також хочуть працювати. Відзначу, що в Ізраїлі навіть пропонують субсидувати працівників старше 40 років, уряд виділяє на це відповідні кошти. Це звичайно стосується всіх робітників, не тільки ІТ-спеціалістів.

— Чи будуть пропонувати в DAN.IT працевлаштування після закінчення курсу?

Саме для того ми і створили Наглядову раду, тобто спілку топ-менеджерів ІТ-компаній, які потім зможуть найняти випускників школи. Час покаже, наскільки ці студенти будуть кращими, але моє завдання — зробити їх саме такими.

— На яких технологіях буде акцент у навчанні наступного року?

В програмі обов’язково буде вивчення мов програмування Java та Pyton, робота з базами даних. Крім того, в нас були запити з Наглядової ради стосовно просування технологій FrontEnd. Але в цілому ми відкриті для пропозицій.

— Як відрізняється вивчення IT в країнах, де ви працюєте (Ізраїль, Китай, Туреччина та Угорщина)?

Дуже цікаве запитання. Перш за все, різниця не в процесі навчання, а в самому ІТ-середовищі. В Китаї цей процес дуже складний, хоча зараз вони сильно прискорили розвиток і готові «вистрілити». Хоча ще зовсім нещодавно там можна було відзначити доволі повільний розвиток, але тепер всі говорять про ІТ і про стартапи, це ледве не найголовніша тема в Китаї.

Угорщина — вельми консервативна країна. Вона міцна по відношенню до своїх традицій і там доволі нечисельне населення. Туреччина також відносно консервативна, в них на хорошому рівні розвиток ІТ, але майже немає стартапів.

Україна вже завоювала собі дуже хороше ім’я в ІТ-світі, багато ізраїльських підприємств працюють з українськими компаніями, замовляють собі звідси професіоналів. І звичайно я чув, що в Україні є свої стартапи, але я поки що не можу сказати, що розвиток цієї екосистеми знаходиться на належному рівні. Я поки що не дуже довго в Україні, тому спитайте мене про це через півроку.

— Скільки буде коштувати навчання в DAN.IT?

Світлана Швидун

Світлана Швидун

Світлана Швидун: це залежить від початкових знань абітурієнта. Взагалі ми оцінюємо одну годину навчання в 100 грн. Курс буде коштувати від $1 500 до $2 200.

Вступна кампанія стартує у червні, а навчання першого набору — у вересні 2017 року. Курс розрахований на 9-10 місяців.

— Скільки студентів буде в кожній групі?

Ми плануємо по 20 студентів в групі. Всього в Центрі може навчатися 18 груп. Ми будемо запускати групи не одночасно, а по черзі, з деяким інтервалом. Це надасть можливість скоригувати програму чи процес навчання при необхідності. Перш за все відкриємо групи з вечірньою формою навчання — 3 дні на тиждень, потім, якщо буде попит, запустимо денну форму.

Dan_IT_CLASS222

— Які особливості самого навчального процесу?

У навчанні використовується принцип flipped classroom, коли студенти вивчають теорію самостійно за допомогою відеоуроків, а весь аудиторний час присвячують практичним завданням. При цьому фокус робиться на командній роботі за методикою TELEM, що активно використовується в MAMRAM. Протягом усього курсу заняття відбуваються у командах по 4–5 студентів, які працюють над проектними завданнями, що пов’язані між собою та інтегровані в єдину навчальну програму.

Важливим елементом програми DAN.IT education є модуль «Алгоритми», який викладають у профільних вищих навчальних закладах, але зазвичай не пропонують на ІТ-курсах. Цей модуль є критично важливим для отримання повноцінної освіти програміста і затребуваним під час працевлаштування в провідних світових компаніях. Також у програмі — інтенсивний курс технічної та ділової англійської мови.

Щоб успішно конкурувати в світі українським IT-компаніям потрібні фахівці з високим рівнем підготовки. Щорічно в Україні велика кількість людей отримує ІТ-освіту, але їхня кваліфікація зазвичай є недостатньою для роботодавців. Наші випускники будуть відразу ж готові до успішного виконання реальних комерційних завдань. Ми очікуємо, що більш ніж 70% із них працевлаштуються за фахом.

Один з учбових класів DAN.IT education

Один з учбових класів DAN.IT education

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

У британському університеті з’являться лектори-голограми

2500 стипендій для отримання Професійних сертифікатів Google від INCO за підтримки Google

Як роботи змінюють хірургію та медичну освіту