Пристрої, які вторгнуться у ваше життя у 2019

AI, що відповідає на ваш голос. Бездротові мережі наступного покоління. В цьому році багато споживчих технологій мають усі підстави для того, щоб увійти в наше життя. Чи це лише зайвий галас навколо далеких від реальності ідей? Дізнаємось, що має принести з собою 2019.

Підсумки та прогнози

Уявіть собі майбутнє, в якому ви ніколи не будете цілком самотніми. Навіть коли ваш чоловік або дружина перебуває у відрядженні, а діти відпочивають у літньому таборі, завжди залишиться хтось (або щось), з ким/чим можна поговорити. Вранці ви зможете попросити мікрохвильову піч нагріти миску з вівсянкою. В автомобілі ви зможете сказати своєї стереосистемі, щоб вона включила музику 90-х. А входячи до офісу, зможете запитати у свого смартфона: «Що там за моїм календарем?»

Сьогоднішній світ створює технологічна індустрія за допомогою широкого арсеналу пристроїв, які можуть реагувати на голосові команди – саме те, що компанії будуть ще більше просувати нам у 2019 році.

Майбутнє було продемонстровано на виставці споживчої електроніки CES у Лас-Вегасі, яка служить вітриною найгарячіших технічних тенденцій року. Віртуальні AI-помічники, як і очікувалось, були окрасою програми. Великі та маленькі компанії показали безліч цікавих та часом чудернацьких продуктів.

« – AI пронизує усю подію» – сказав Гарі Шапіро (Gary Shapiro), виконавчий директор Асоціації споживчих технологій, яка володіє CES. І він має рацію.

Якщо все це виглядає як повторення минулого року, це тому, що так насправді й є. Штучний інтелект вже був найактуальнішим технологічним трендом у 2018 році. Іншими словами, індустрія технологій перебуває в стані ітерації, а не робить стрибків і гучних виходів з чимось абсолютно новим.

Інші технологічні тенденції, що прогресують включають цьогорічний дебют мереж п’ятого покоління, відомих як 5G, і які значно прискорять швидкість мобільного інтернету. Продукція кібербезпеки для домашніх мереж також поширюється, що є важливим запобіжником у часи, коли споживачі володіють стількома пристроями, які можуть підключатися до інтернету.

Але, як це часто буває, йде багато розмов про надмірно оптимістичні технології, які на даному етапі не заслуговують такої пильної уваги. Наприклад, деякі з найбільш роздутих технологій – особливо автономні автомобілі – настільки далекі від реальності, що ви навряд чи побачите їх у магазині найближчим часом.

Битва віртуальних помічників

У 2015 році Amazon народила розумний динамік Echo, що має віртуальний помічник, відомий як Alexa. Роком пізніше, у якості відповіді, Google представила Home, свій розумний динамік, що працює на власному цифровому компаньйоні Google, який має лаконічну назву Assistant.

З того часу, з метою стати вашим цифровим компаньйоном, ці два технологічні гіганти об’єднувалися з виробниками таких пристроїв, як термостати, дверні дзвінки, лампочки та автомобільні аксесуари, щоб додати свої віртуальні помічники до них. Очікується, що в цьому році Google буде вести ще агресивнішу лінію зі своїм помічником. Компанія втричі збільшила розмір своєї присутності на CES і показала великий спектр продуктів, які працюють з помічником.

« – Ми дійсно схиляємося до помічника, як до найкращого способу впоратися зі справами та допомогти користувачам у багатьох питаннях впродовж дня», – сказав Нік Фокс (Nick Fox), виконавчий директор Google, який опікується помічником.

Amazon також продемонструвала широкий спектр технологій, які працюють з Alexa, як частину бачення, що називається Alexa Everywhere. Мета компанії – розширити охоплення віртуального помічника в усі сфери життя людей, включаючи кухню, вітальню, офіс і машину.

Але від нас є попереджувальна нотатка: віртуальні помічники все ще перебувають у дитинстві і мають багато недоліків. Ми повинні вимовити дуже специфічну команду, щоб запустити віртуальний помічник для управління пристроєм, наприклад, встановлення температури на термостаті або включення лампи. Тим, хто не знайомий із жаргоном, це здаватиметься складнішим, аніж натискання кнопки в додатку.

« – Ми все ще повинні вивчати їхню мову, а вони й досі не вивчили нашу», – зауважив Франк Гіллетт (Frank Gillett), аналітик з технологій у Forrester, дослідницької компанії.

Загублені в ажіотажі навколо віртуальних помічників люди не впевнені, чи дійсно хочуть усюдисущого супутника, що бере участь у їхніх повсякденних завданнях. Власники розумних спікерів переважно використовували цифрових помічників для основних функцій, таких як прослуховування музики, перевірка погоди та встановлення таймера, згідно з проведеним в минулому році дослідження Nielsen.

Безпека ваших розумних речей

Багато людей встановлюють антивірусне програмне забезпечення на свої комп’ютери. А як щодо всіх інших пристроїв, які можна під’єднати до інтернету: смарт-годинники, телефони, телевізори та динаміки?

В епоху розумних речей, Wi-Fi роутер також стає мішенню для хакерів, тому очікуйте хвилю нового обладнання та програм, які забезпечують захист, покращуючи мережеву безпеку. Як приклад розглянемо Eero Plus, сервіс передплати, яку Eero, виробник обладнання Wi-Fi, випустив у минулому році. Eero Plus включає захист від вірусів і шкідливих програм для всіх пристроїв, підключених до мережі Wi-Fi. У минулому році NetGear випустила NetGear Armor, аналогічний сервіс безпеки.

В цьому році в рамках CES, Scalys, мережева компанія, презентувала TrustBox із вбудованими функціями безпеки. Далі – більше.

Прибуття 5G

У цьому році бездротова індустрія розпочне велике оновлення своєї інфраструктури. Такі телефони, як AT&T і Verizon Wireless, кажуть, що технологія 5G може надавати дані за неймовірно високою швидкістю, дозволяючи людям завантажувати цілі фільми за кілька секунд.

На додаток до збільшення швидкості смартфонів, 5G буде не менш важливим нововведенням для інших типів пристроїв: роботів, автономних автомобілів, дронів і камер безпеки. Очікується, що ця технологія значно зменшить затримку або час, необхідний пристроям для взаємодії один з одним.

Але не слід піддаватися надмірній екзальтації. Нові мережеві технології з’являться в цьому році лише в кількох містах США, а також подекуди у Великобританії, Німеччині, Швейцарії, Китаї, Південній Кореї та Австралії. До того ж лише небагата частка смартфонів буде спочатку сумісна з 5G. Деякі китайські виробники телефонів і Samsung Electronics заявили, що випустять свої перші смартфони 5G цього року. Apple навряд випустить 5G-сумісний iPhone до 2020 року.

« – Для першопроходців із великим кишенями, це, звичайно, чудово», – сказав пан Гіллетт. – А для решти з нас – лише новина».

Занадто хайпове

В останні роки про віртуальну реальність і автономні автомобілі багато дискутували, і про них продовжуватимуть говорити цього року. Але ці дві технології все ще зароджуються або навіть передчасні. Протягом останніх двох років технологічні компанії Oculus, HTC, Google і Samsung, затопили ринок гарнітурами для віртуальної реальності, великою кількістю програмного забезпечення та ігор. Проте люди не зовсім прийняли цю продукцію.

« – Промисловість постраждала через високу вартість обладнання, нестачу привабливого контенту та загальну відсутність інтересу споживачів», – розповіла у недавній публікації Вікторія Петрок (Victoria Petrock), аналітик дослідницької компанії eMarketer.

Автономні автомобілі також далекі від того, щоб стати мейнстримом. Попри те, що деякі компанії мають дозвіл на тестування автономних автомобілів у Каліфорнії, Аризоні та інших місцях, деякі з лідерів технології, такі як Waymo компанії Alphabet, утрималися від анонсування дати випуску автономної машини.

« – Знову ж таки буде багато галасу щодо автономної технології, але нічого чіткого або конкретного», – резюмував Гіллетт.

ВАРТО ЧИТАТИ:

Джерело:NYT

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24