Антон Коков, E-COM: «Бізнесу та владі потрібен час щоб осмислити логістичні e-документи»

Українським компаніям доступний новий сервіс від міжнародного EDI-провайдера E-COM — обмін електронними товарно-транспортними накладними, а також іншими документами, що супроводжують процес вантажоперевезень в Україні. Про деталі роботи сервісу ми дізнавалися у Антона Кокова, директора департаменту з розвитку е-сервісів документообігу E-COM.

truckcrane

— Які технології забезпечують обмін електронними ТНН?

В основі електронного документообігу лежать технології управління інформаційними потоками та операціями з ними — docflow та workflow. Перша забезпечує рух та переміщення документа за маршрутом, в той час як друга покликана керувати операціями з його обробки. Особливістю товарно-транспортної накладної (ТТН) є те, що це первинний юридично значущий документ, а тому використання ЕЦП (електронного цифрового підпису) в його електронному аналозі є обов’язковим.

Робота з еТТН можлива як на web-платформі EXITE-EVOLUTION, так й інтегровано в будь-якій обліковій системі (1C, Oracle, SAP, Microsoft Dynamics та інші). Розпочати працювати з електронними товарно-транспортними накладними просто: достатньо бути користувачем платформи EXITE-EVOLUTION або сервісу E-DOC і повідомити свого менеджера про бажання використовувати новий тип документу за допомогою web-рішення або інтегровано у своїй обліковій системі.

— Як захищаєте дані компаній, з якими працюєте?

Безпека сервісів E-COM та належний рівень захисту даних наших клієнтів завжди стояли в пріоритеті роботи компанії. З року в рік ми працювали над удосконаленням ступеню безпеки платформи е-документообігу EXITE-EVOLUTION, у результаті чого підвищили її до найвищої оцінки — рівня А+ за версією ImmuniWeb. Цей рівень відповідає міжнародному стандарту PCI DSS і використовується такими платіжними системами, як MasterCard та Visa.

Таким чином, платформа EXITE-EVOLUTION відповідає 12 вимогам із забезпечення безпеки даних власників платіжних карток, котрі передаються, зберігаються та обробляються в інформаційних інфраструктурах організацій. Усі дані наших клієнтів зашифровані найнадійнішим сертифікатом SSL (Secure Sockets Layer) рівня EV (Extended Validation), який видає компанія із захисту від кіберзагроз Symantec. Окрім того, їх додатковий захист забезпечує хмарне зберігання та резервне копіювання у трьох дата-центрах.

— Які функції доступні користувачам еТТН? Які тарифи діють?

Якщо мова йде про використання сервісу еТТН на web-платформі, то його інтерфейс створено з урахуванням складності документу та великої кількості даних, які потрібно до нього вносити. Тому вся можлива інформація заповнюється автоматично з довідників. Якщо товарна частина ТТН передбачає велику кількість позицій, у користувача є можливість вказати номер того документу, у якому вказаний необхідний перелік товарів (наприклад, видаткової накладної). Наразі ж ми працюємо над розробкою опції, за допомогою якої користувач матиме можливість завантажити товарну частину з шаблону Excel.

Якщо ж користувач має великі обсяги транспортувань, йому буде зручніше працювати в інтегрованому рішенні електронної ТТН. Таким чином можна формувати, підписувати та обмінюватися усіма типами електронних документів безпосередньо в обліковій системі. Цей метод роботи ідеально підійде компаніям, у яких складні логістичні бізнес-процеси: ми можемо впровадити під замовлення цілий ланцюг е-документів, адже е-документообіг найбільш ефективний тоді, коли він наявний на кожному етапі бізнес-процесу.

Що стосується тарифів, окремо на користування еТТН їх немає. Цей сервіс є частиною логістичного бізнес-процесу між сторонами договору поставки, тому вартість користування ним буде такою ж, як й іншими електронними документами в рамках тарифного плану.

— Які компанії вже співпрацюють з вашим сервісом?

Наші клієнти «Фокстрот», Elko та Meest Express вже інтегрували сервіс еТТН та працюють з ним у тестовому режимі. До його впровадження готуються такі компанії, як «Глобинський м’ясокомбінат», «Метро», «Три Ведмеді», «АТБ», Global Spirits, «Рабен Україна».

В Україні транспортні послуги надають як фізичні особи-підприємці, так і логістичні компанії, 3PL-провайдери. Для цього ринку електронний документообіг є новою технологією, яка поки не усіма легко сприймається. В той же час вона є реальною необхідністю, базовою оптимізацією, адже швидкість процесу транспортування залежить і від швидкості та якості оформлення та підписання документації, яка супроводжує доставку. До того ж, використання еТТН унеможливлює ризики неповернення, втрати та псування цього документу.

— Чи будуть спеціальні промокампанії для залучення користувачів?

Цей сервіс є новим, більш того, інноваційним. Тому потрібен час для його осмислення у бізнесі та серед представників органів державної влади. Нашими користувачами можуть бути клієнти логістики, усі, в кого зареєстрований договір транспортування. Але і навіть тим компаніям, де є власні логістичні потужності, також буде корисний цей сервіс. Серед користувачів наших сервісів еТТН набуває потужного розголосу.

Окрім того, ним цікавиться консалтинг та логістичні веб-сервіси, які об’єднують перевізників та замовників транспортних послуг (до прикладу, web-програма Sovtes). Ми також беремо участь у законотворчому процесі, пропонуючи відповідні зміни до нормативно-правових актів, які регулюють логістичні процеси. У цьому нас пітримують Асоціація «Український Логістичний Альянс», СУП, EBA, Digital Ukraine.

kokov

Антон Коков

— Які плани розвитку сервісу на найближчий рік?

Звичайно, ми прагнемо зробити цей сервіс максимально зручним та направду об’єднуючим учасників вантажоперевезень, якими є й сама логістика. Спочатку це був базовий документ, наразі ж ми пропонуємо клієнтам обмінюватися транспортною заявкою, еТТН, актом розбіжностей при прийнятті товару, а також актами проведення взаєморозрахунків між замовниками перевезень та їх виконавцями. Найближчим часом ми плануємо реалізувати основні типові форми ТТН: на перевезення спиртних напоїв, хлібобулочних виробів, нафти, а також експрес-накладну. Шлях для розвитку цього напрямку нам відкрив нещодавно прийнятий Закон про електронні довірчі послуги.

БІЛЬШЕ ПРО УКРАЇНСЬКІ СЕРВІСИ:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Всередині імперії OnlyFans: секс, вплив і нова американська мрія