Екологічні будикнки-куполи від стартапу Geoship

Стартап Geoship розробив проект екологічного будинку-купола з біокераміки, який зможе вистояти при стихійних лихах і буде набагато дешевше традиційного житла. Виробництво запустять не раніше ніж через два роки, але технологію вже розглядають як спосіб допомогти бездомним людям.

Серед переваг матеріалу, з якого виготовлений купол — вогнетривкість. Він може витримати температуру до 2 700 градусів за Фаренгейтом (майже 1 500 градусів за Цельсієм), тобто під час пожежі конструкція не постраждає. Він також відбиває понад 80% сонячного тепла, допомагаючи зберігати прохолоду всередині. Крім того, помешканню від Geoship не страшні урагани, повені та землетруси. Комахи й цвіль також не зможуть зашкодити матеріалу.

За оцінкою компанії, таке житло прослужить 500 років. При необхідності залишити певну область будинок-купол можна буде швидко розібрати та перенести на нове місце. Якщо буде потрібно ремонт, то в ньому стане в пригоді все та ж біокераміка — вона діє як клей і зчіплюється сама з собою.

У Geoship кажуть, що все це може коштувати на 40% дешевше, ніж традиційне будівництво. Форма конструкції скорочує кількість необхідного матеріалу — для купола потрібна лише половина матеріалів ніж для звичайного двоповерхового будинку тієї ж площі. Біокераміку можна отримати з фосфатів, які містяться в стічних водах. Передбачається, що виготовлені на заводі панелі будуть привозити в потрібне місце і збирати їх у будинок всього за кілька днів. У Geoship це порівнюють з конструктором Lego.

Автори проекту обіцяють, що помешкання-куполи будуть наповнені природним світлом, а свіже повітря з вентиляційних отворів вгорі та внизу конструкції зможе охолоджувати приміщення. Система опалення, також зроблена з біокераміки, зробить житло «пасивним» — температуру в ньому вийде регулювати без зовнішніх джерел енергії.

Сферична, схожа на футбольний м’яч, конструкція будинків була придумана архітектором XX століття на ім’я Бакмінстер Фуллер. Він розглядав цей проект як рішення житлової кризи після Другої світової війни, але помешкання-куполи так і не стали популярними. У Geoship вважають, що завдяки новим матеріалам ця ідея стала більш реалістичною.

Для додаткової економії компанія планує сформувати громадські земельні фонди, щоб змінити модель власництва, при якій одній родині належить будинок і прилегла до нього територія. Зараз Geoship розробляє платформу, на якій майбутні клієнти зможуть разом працювати над дизайном майданчику для своїх нових помешкань, а після цього займеться створенням земельного фонду. В майбутньому також планується перевести компанію на кооперативну модель володіння — в результаті клієнти отримають від 30% до 70% Geoship.

Інтернет-магазин одягу та взуття Zappos захотів допомогти бездомним, які живуть поруч з його штаб-квартирою в Лас-Вегасі та побачив в Geoship потенційних партнерів у створенні надійного і доступного житла. Zappos вкладається у виробництво прототипів будинків-куполів. У компанії підкреслюють, що цей продукт розрахований на тривале користування і потребує мінімального обслуговування, в той час як автофургони, причепи та міні-будинки вимагають куди більше зусиль. Пізніше компанії розкажуть про спільну роботу докладніше.

У Geoship відзначають, що виробництво будинків вийде запустити не раніше ніж через два роки. Зараз стартап збирає гроші на перший цех. Якщо все піде за планом, то поширення конструкцій з біокераміки стане порятунком для навколишнього середовища. За розрахунками Geoship, на створення матеріалів для купола піде у 20 разів менше енергії, ніж на створення матеріалів для традиційного будинку.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Сонячні вікна набирають популярність у світі. Як вони працюють?