Проекти eHealth в Україні — перші кроки та шляхи реалізації

Кожен, кому доводилося відвідувати поліклініки, знає, що неможливо попередньо спрогнозувати час, який там доведеться витратити через черги до лікарів. Нерідко буває, що до потрібного вам лікаря в цей день стоїть велика черга, в той час як в інший день у нього ж на прийнятті –  майже немає людей. Чи можна зробити так, щоб кожного дня лікар приймав певну середню кількість людей, і щоб при цьому пацієнт не стояв в черзі? Таке рішення було б вигідно як лікарям, так і пацієнтам. Про шляхи розв’язання зазначеної вище задачі йшлося на зустрічі журналістів та керівників стартапу «Поліклініка без черг». 

VST_Med_nolines

IT як ключ до підвищення комфорту пацієнта

Один з методів вирішення поширеної проблеми –  запис до лікаря через інтернет. Пацієнт заходить на певний сайт, знаходить вільні проміжки часу в приймальні години лікаря та записується до нього на консультацію. Можливе і більш масштабне та одночасно оптимальніше рішення: впровадити подібну систему не тільки в рамках одного лікувального закладу, а об’єднати в ній всі заклади міста чи навіть країни. Тоді пацієнт отримає можливість бачити, в яких закладах лікарі найменше завантажені, а в термінових випадках звертатися до того закладу, де черга найменша.

Взагалі існує три варіанти впровадження «цифрової медицини» з точки зору структури: централізована модель; периферійна децентралізована модель на базі єдиних стандартів, та гібридна модель, що передбачає єдині стандарти, інтероперабельність, єдину групу суб’єктів, об’єктів та визначень. Втім, будь-яка модель передбачає повну комп’ютеризацію та «софтифікацію» медичного закладу. Тому для впровадження eHealth в медичній галузі необхідно запровадити наступне:

  • Поетапно забезпечити лікарів комп’ютерною технікою.
  • Впровадити сучасні інформаційні системи. Забезпечити навчання та інтеграцію в єдину екосистему
  • Впровадити системи обліку наданих послуг та використаних лікарських засобів чи медичних виробів для кожного пацієнта

Проект «Поліклініка без черг», який ініціювали Артур Верба, голова ревізійної комісії громадської організації «Ассоциации E-Health», та Андрій Заєць, член координаційної ради Міністерства охорони здоров’я України з питань впровадження електронної системи охорони здоров’я, націлений саме на подолання застарілої організації прийняття пацієнтів у державних поліклініках та медичних закладах. Рішення полягає у комплексному використанні IT-інструментів, таких як введення електронної черги у закладі, онлайн-запис на консультації та прийняття, логістична взаємодія лікарів, спеціалістів, діагностичних центрів та лабораторій між собою задля комфорту пацієнта. Все це дозволить зменшити втрати часу і підвищити пропускну здатність медзакладів. Крім того, медичний заклад отримує засоби автоматизованої звітності, збільшення доходу, мінімізацію паперової роботи та можливість зробити перші кроки до страхової моделі.

Med_Informat

Зазначимо, що однойменний стартап «Поліклініка без черг» став переможцем конкурсу 1991 Kyiv Smart City Incubator та пройшов інкубаційну програму в 1991 Open Data Incubator.

Перепони на шляху реалізації

Якщо для приватних закладів впровадження системи не виглядає занадто складним – адже там і так активно користуються комп’ютерами, – в державних закладах ситуація виглядає набагато гірше. В плані комп’ютерізації за останні десятиліття там майже нічого не змінилося: нема ні комп’ютерів, ні навченого персоналу. Втім, і звичайні пацієнти, багато з яких – люди похилого віку, звикли до традиційної живої черги і навряд чи одразу перелаштуються на онлайн-бронювання.

Тому медична спільнота має взяти на себе відповідальність і створити необхідні умови для «цифровізації галузі». Причому оптимальний шлях – коли ініціатива діджиталізації буде йти знизу, а не згори. Пацієнти ж лише мають дотримуватися нових встановлених правил. Крім того, для повноцінної роботи системи необхідно створити три загальнодержавних реєстри: лікарів, пацієнтів та медичних закладів.

Перші впровадження

Чимало людей розуміють, що робота старими методами – це шлях «в нікуди», тому прагнуть змін. Це стосується і державних поліклінік – заклади шукають гроші на комп’ютери, на прокладання мереж та намагаються  реформувати старі підходи. Так, з 24 квітня у тестовому режимі система «Поліклініка без черг» запрацювала в Консультативно-діагностічному дитячому центрі Дарницького району, м. Київ. Особливість даного медичного закладу полягає у великому навантаженні, яке воно повинно витримувати, адже поліклініка має обслуговувати 60 тис дитячого населення. На філію центру, розташовану в тому ж районі, доводиться ще 20 тис пацієнтів. Там попередній електронний запис був відкритий 24 травня.

Med_nolines

Як зазначає директор центру Олена Коляда, раніше черги були дуже великі, пацієнти приходили їх займати з 5-6 ранку. Звичайно, була маса обурених відгуків від тих, хто не потрапляв до лікаря вчасно.

poliklinika

На даний час система «Поліклініка без черг» дозволяє записатися до лікаря через сайт проекту. У центрі, розташованому на вулиці Тростянецькій, м. Київ, встановлений тачскрін-термінал, який також дозволяє зробити аналогічні дії.

Користувач системи в онлайн-режимі отримує доступ до розкладу прийняття фахівців. Після успішного запису на мобільний телефон приходить SMS з датою, часом, номером кабінету і номером електронного талона, за яким пацієнта повинні прийняти. І хоча зарезервувати візит до лікаря, як і раніше, можна через реєстратуру особисто, або зателефонувавши, вже зараз 50% записів проводиться через інтернет. Окрім Дитячого центру, система наразі працює в інших медичних закладах Києва, Дніпра та Черкаської області.

З лютого 2017 року «Поліклініка без черг» інтегрована з «Карткою Киянина», що дає можливість записатись на прийняття до лікаря онлайн через особистий кабінет на сайті kyivcard.com.ua або через мобільний додаток.

Як пояснив Артур Верба, доступ до системи «Поліклініка без черг» надається за моделлю SaaS. Для державних клінік користування системою є безкоштовним, для приватних вартість залежить від кількості робочих місць. Ціна 10 підключених робочих місць становить від 1800 грн на місяць.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман