Перший в світі літаючий автомобіль для гонок пройшов випробування. Що далі?

Однією з найефектніших сцен у фільмі «Зоряні війни. Епізод I: Прихована загроза» є перегони на літаючих апаратах. В майбутньому це фантастичне видовище може бути втілено в реальність — принаймні, до цього прагне австралійська компанія Airspeeder. Нещодавно вона представила світу апарат для перегонів Alauda Aeronautics Mk3, який може підійматися на висоту 500 метрів і набирати 100-кілометрову швидкість всього за 2,8 секунди. Новинка вже змогла успішно пройти випробувальний політ, правда на перший раз в кабіні пілота нікого не було і пристроєм управляли дистанційно. Що з себе взагалі представляє цей апарат і коли будуть проведені перші повітряні перегони?

Літальний апарат для перегонів

Машина для перегонів Alauda Aeronautics Mk3 належить до транспортних засобів типу eVTOL. Під цим терміном заведено бачити електричні літальні апарати, які пристосовані до вертикального зльоту і посадки. Як і говорилося на початку статті, нещодавно цей апарат здійснив свій тестовий політ — це сталося в небі над Австралією. Машина для перегонів змогла піднятися на задану 500-метрову висоту і розігнатися до 100 кілометрів на годину всього за 2,8 секунди. Це дуже хороший результат, адже навіть електромобіль Tesla Model 3 розганяється до сотки як мінімум за 3,3 секунди. Можливо, це не найкраще порівняння, але відчуйте різницю!

Перегони майбутнього

Розроблений апарат планується використовувати в рамках заходів EXA. На цей час компанія Airspeeder не організовувала жодних перегонів, але в майбутньому все має відбутися. За даними видання Digital Trends, це буде перша в історії серія літаючих автомобілів для перегонів. В її рамках чотири команди гонщиків демонструватимуть свої навички на трьох різних трасах, розкиданих по всьому світу. Все літальні апарати будуть повністю однаковими, тому перемогти зможуть тільки найдосвідченіші пілоти.

Але варто зазначити, що одного заряду акумулятора Alauda Aeronautics Mk3 буде вистачати тільки на 15 хвилин польоту. Тому в ході перегонів апаратам доведеться регулярно здійснювати піт-стопи й перемога буде також залежати від швидкості заміни акумулятора. Щоб цей процес займав мінімум часу, інженери розробили якусь систему «ковзання і блокування», але як вона працює поки невідомо.

Попри те, що всередині літального апарату вже є місце для пілота, під час випробувань він керувався дистанційно. Приблизно так само пройдуть і перші перегони, тому що компанія не може ризикувати життями реальних людей — спочатку необхідно провести випробувальні перегони. Вони обіцяють бути видовищними, тому організатори напевно будуть продавати квитки на подію, тільки ось дати поки залишаються невідомими. Щоб не допустити смертельних аварій, апарати будуть оснащені датчиками для оцінки відстані до перешкод. Мабуть, в небезпечних ситуаціях машини будуть самостійно уникати зіткнень. Чи буде ця система відключена в рамках пілотованих перегонів, поки теж не ясно.

Про виробника машин —  компанію Airspeeder

Австралійська компанія Airspeeder була заснована у 2016 році експертами зі сфер автоспорту, автомобілебудування та авіації. Кінцевою метою цієї організації є створення спортивної дисципліни з використанням літальних апаратів типу eVTOL. Здається, це дійсно буде виглядати як змагання Бунта Ів на планеті Татуїн із всесвіту «Зоряних воєн». Правда, в цьому випадку все буде відбуватися на нашій рідній Землі і явно буде безпечнішим заходом, тому що в фантастичних фільмах такі змагання смертельно небезпечні.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Digital Trends

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Доставка їжі безпілотником стало вже повсякденним життям в Шеньчжені

Від органів на запит до аналізу стародавньої ДНК: 10 передових технологій 2023 року від MIT

PD-100 Black Hornet — дрон розміром з горобця