Що таке «hoffice» і чому у друзів вдома працювати вигідніше, аніж у коворкінгу

Наші знайомі з редакції міського інтернет-журналу «Хмарочос» дали дозвіл на публікацію цікавого тексту про те, як мешканці міст можуть використовувати спільний простір для роботи в той час, коли помешкання не зайняте для проживання його господарями. Можливо, цей варіант припаде до смаку і вам та вашим друзям — хоча б в якості альтернативи для коворкінгів.

Ми розповімо про ще один метод використання надлишків ваших ресурсів — мережу Hoffice (Home Office, офіс вдома), в якій люди перетворюють власні квартири та будинки на маленькі коворкінги для фрілансерів та стартапів.

Працювати вдома, але не наодинці

Багато людей сьогодні працюють вдома — журналісти, програмісти, архітектори, молоді підприємці, дизайнери, фотографи, художники тощо. Не кожен може на початку дозволити собі винаймати офіс, місце в коворкінгу чи власну майстерню. А багато хто просто не хоче витрачати на це кошти, вважаючи це зайвим. Але у роботи вдома є й зворотній бік — нудно, самотньо, бракує спілкування. Організатора мережі Hoffice Крістофера Градіна Францена ця ситуація наштовхнула на пошук альтернативного рішення. Він саме писав вдома дипломну роботу з психології та розробляв настільну гру. А щоб не було настільки нудно, то запросив свою подругу, керівника еко-організації, працювати вдома разом. Новим колегам дуже сподобався цей досвід, і вони вирішили розвивати ідею, ґрунтуючись на засадах сталого розвитку та ефективності використання ресурсів.

Чи використовуєте ви всі свої ресурси?

Що таке «hoffice» і чому у друзів вдома працювати вигідніше, аніж у коворкінгу

Крістофер Францен називає кожне помешкання «ресурсом, який недовикористовується». Вдома у вас є принтер, інтернет, але користуєтесь ви ним лише вранці, ввечері чи на вихідних (за умов, що працюєте не вдома). Вдень більшість квартир стоять порожніми, хоча були витрачені величезні ресурси на їх будівництво, підведення комунікацій тощо. За кордоном чимало людей свої вільні квартири або кімнати здають в оренду через Airbnb чи запрошують безкоштовно погостювати іноземців-«каучсерферів». Але ж можна використовувати домашній простір в якості офісу і ділити його із іншими, чи не так? Це могло б дати власнику помешкання нові контакти, ідеї, партнерів з брейншторму та просто нових друзів.

Hoffice заохочує безкоштовно надавати робоче місце у себе вдома. Але за власним бажанням ви можете брати плату за напої та їжу і покривати збільшення витрат на електроенергію, наприклад. Також автори проекту пропонують ввести певний режим: 45 хвилин роботи і 10-15 хвилин відпочинку. І так щогодини протягом робочого дня. За п’ять хвилин до початку перерви власник помешкання питає, хто хоче приєднатись до відпочинку. Від цього можна відмовитись, якщо у вас є натхнення працювати без перерви чи дуже багато роботи. Але загалом, така система дозволяє відпочивати від напруги та концентрації, що в середньому триває якраз 40-45 хвилин. У вільний час ви можете піти перекусити, зробити коротку гімнастику, трохи помедитувати.

Як одна команда (чи громада)

Автор Hoffice перед створенням цієї мережі жив на Шрі-Ланці серед буддистів, котрі дотримуються ідеї «економіки подарунків» та соціальної філософії Ґанді. Там люди не користуються грошима, а живуть за принципом бартерного обміну товарами та послугами-«подарунками» і самі визначають, скільки що «коштує». Але життя за таким принципом потребує сильного почуття емпатії (співпереживання) у кожного члена громади.

Тож Крістофер вирішив включити елементи «економіки подарунків» у свій проект, зробивши його більш схожим на безкоштовний Couchsurfing, ніж на комерційний Airbnb. Ваша домівка і стає тим першочерговим «подарунком» іншим фрілансерам. Але ви можете обмінюватись іншими, нефінансовими ресурсами. Наприклад, соціальним капіталом (контактами), послугами, робити приємні подарунки один одному на свята. При цьому росте довіра одне до одного, не обтяжена фінансовими відносинами.

З чого почати і як розвивати

Що таке «hoffice» і чому у друзів вдома працювати вигідніше, аніж у коворкінгу

Після того, як Крістофер з подругою почали працювати в одному помешканні, кожен з них створив свій власний домашній офіс, запросивши в дім по 10 людей кожен. Відтоді минуло майже півтора роки. Зараз проект Hoffice налічує декілька десятків офісних домівок. Найбільше «хофісів» започатковано в європейських країнах, але декілька працює у Штатах, є вони й у Південно-Східній Азії, Австралії та Новій Зеландії.

Для спілкування та обговорення ідей і покращення ініціативи автори пропонують окрему групу в соцмережі Facebook. Бажаючі можуть долучитися до всже існуючого хофісу чи створити власний у своєму місті і запрошувати охочих попрацювати разом, а також і не забувати про спільний відпочинок.

Цікаві економічні та соціальні наслідки «хофісів»

Що таке «hoffice» і чому у друзів вдома працювати вигідніше, аніж у коворкінгу

Створена мережа «хофісів» є в своєму сенсі унікальною. Це одночасно і коворкінг, і офіс, і кафе з WiFi, де можна працювати, і коло друзів, і домашня вечірка. Але це ще й міжнародна мережа однодумців по всьому світу – бізнес-партнерів та друзів можна знаходити не лише у власній квартирі, а й в інших помешканнях інших міст чи країн. Фактично, Hoffice є найдешевшою міжнародною організацію, у якій не треба платити членських внесків.

Важливо й те, що через можливість працювати в такому домашньому офісі хтось не орендуватиме офісну площу. А хтось інший не буде будувати новий офісний центр, бо на них зменшиться попит. Не буде зносити історичну будівлю та використовувати зайвий раз електроенергію, прісну воду чи нафтопродукти. Теоретично Hoffice може в майбутньому бути не лише корисним для створення приємної робочої атмосфери (не виходячи з дому), а й цілком потужним інструментом сталого розвитку міст.

За матеріалами інтернет-журналу «Хмарочос»

Читайте также:

Негласные правила дистанционной работы

Почему всё больше компаний выбирают аутсорсинг

10 бизнес-трендов, которые стали знаковыми для 2010-ых

Привлекательное и обречённое будущее работы