Ритм життя Slow life: працюйте ефективніше та насолоджуйтесь життям

Для початку потрібно розповісти що значить жити у ритмі slow life? Жити slow life означає проживати кожен день розмірено, нікуди не поспішаючи, обдумувати кожен рух та вчинок. Стаття рекомендована усім, хто звик працювати без вихідних і допізна.

Нікого в сучасному світі вже не здивуєш постійною метушнею в перегонах за новими досягненнями. До деякого часу цей ритм здається вам нормальним. Ви працюєте до пізньої ночі, на вихідних маєте безліч невідкладних справ по господарству і беретеся за все, що тільки можна. Проте, незабаром ви усвідомите, що час грає проти вас та треба шукати інші шляхи. Один з таких шляхів — життя у форматі slow life —  повільна та більш усвідомлена версія життя, яка сприяє продуктивнішій роботі.

Детальніше про slow life

Це культура «повільного руху», яка пропагує та сприяє сповільненню повсякденного «швидкого життя» з метою покращення його якості. Потрібно сказати, що slow life – це наслідок іншого руху, slow food, що народився ще в Італії наприкінці 80-х з моменту рішення про будівництво ресторану швидкої їжі «Макдональдс» на площі Іспанії та першого мітингу італійців, що виступали проти фаст-фуду.

Жителі Риму не сприйняли таке вторгнення та домоглися збереження місцевих тратторій та сімейних ресторанів. Прихильники цього руху виступали за усвідомлене споживання, приготування страв з органічних місцевих продуктів та насолоджування їжею.

Окрім сфери харчування, рух знайшов віддзеркалення і у сфері мистецтва, тоді slow art стали асоціювати зі усвідомленим відношенням до мистецьких об’єктів. Прихильники руху закликають не ганятися за модою і трендами, не відвідувати вистави та галереї просто тому, що «так модно» чи «так треба». Спеціалісти радять не поспішаючи оглядати та оцінювати картини, милуватися скульптурами та з насолодою слухати музичні твори.

У статті наведені шість правил slow life, що допоможуть вам віднайти спокій у метушні повсякденного життя та не пропустити щось дійсно важливе.

1. Керуйтеся правильними пріоритетами

Багато людей вже звикли працювати у режимі нон-стоп практично 24/7 та відповідати на робочі листи навіть пізно вночі.  Принципи життя slow life наголошують на розмежуванні робочого часу та часу для відпочинку. Зробіть правило, що наприклад з 19:00 до 21.00 ви повністю присвячуєте свій час сім’ї чи дозвіллю. Ці дві години дозволяють відволіктися від завантаженого робочого дня, розслабитися та провести вільний час з користю як для себе, так і для близьких та рідних.

Виключенням будуть лише важливі клієнтські події або зустріч з друзями, адже особисте чи суспільне життя все ще має бути в житті кожного. Правильне розподілення пріоритетних завдань – це просте правило, що дозволить вам віднайти баланс між особистим та робочим устроєм життя.

2. Навчитися «випускати пару»

Дуже важливо знайти свої техніки розслаблення: комусь допомагають звичайна практика йоги, читання книг або ж спортивні заняття. Також такою технікою може бути й прості прогулянки на свіжому повітрі. Окрім прогулянок, чудовий розслабляючий ефект надає баня. Декілька годин наодинці з собою та своїми думками допомагають налаштуватися на новий лад та сфокусувати увагу на найголовнішому.

3. Регулярно влаштовуйте digital-детокс

Можливо, одна з найкорисніших звичок від надмірного потоку інформації з LED екранів це зробити собі день без гаджетів. Проведіть невеличкий експеримент та відмовтеся від використання соціальних мереж, видаливши їх з вашого телефону на кілька днів (або якщо є можливість то навіть місяців). Результати вас здивують! У вас з’явиться більше вільного часу для зустрічі зі знайомими та друзями особисто, для творчості та дозвілля або читання книг.

Експеримент може тривати рівно стільки, скільки ви запланували. Проте, коли ви повернете програму на телефон і зайдете у профіль заново, то помітите, що ви проводите все менше часу в соцмережах та в інтернеті в цілому, усвідомлено фільтруючи контент.

4. Готуйте вдома

Після переходу на стиль життя slow life ви знайдете час для домашніх справ та готування їжі. Бажання порадувати близьких смачними стравами може сформулювати у вашій сім’ї кілька нових правил: наприклад регулярний сніданок вдома з обговоренням справ по буднях. А ще, можливо, ви станете більше насолоджуватися самим процесом приготування їжі та полюбите запрошувати гостей на сімейні вечері у вихідні дні.

5. Твердо кажіть «ні!»

Це дуже сильно зекономить ваш час. Варто братися лише за ту кількість справ, з якою ви впораєтесь максимально ефективно. Не потрібно заповнювати ваш графік повністю, бажаючи всюди все встигнути. Плануйте в календарі лише важливі зустрічі, відмовтеся від нецікавих проєктів та зменште появу на світських тусовках просто так «для галочки».

6. Знайдіть своє хобі

Філософія життя slow life змусить вас повернутися до давно забутого захоплення.

«Раніше я дуже часто вдавалася у творчість, отримуючи від цього неперевершене задоволення, але в період активної роботи та під час великої завантаженості у мене не було можливості виділяти певну кількість часу улюбленій справі – малюванню з натури. Перехід до нового ритму життя дозволив мені розподілити свій час так, аби на протязі тижня вистачало часу на все, навіть на хобі». — ділиться враженнями одна с послідовниць життя за принципом slow life.

Підсумовуючи, варто зазначити, що загальної формули щастя при переході на повільне та усвідомлене життя немає. Принципи slow life вже не унікальні, але дуже корисні, кожен з них може знайти щось своє. Почніть хоча б з одного і ви не помітите як зануритесь у slow life з головою.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Топ-7 додатків які допоможуть сконцентруватися на завданнях

Щорічний рейтинг найкращих винаходів від Time

Чому скорочення робочого тижня може стати відміннім рішенням?