У віртуальній реальності плин часу прискорюється — дослідження вчених

Граючи у відеоігри, дуже легко втратити почуття часу. Цей ефект особливо сильно проявляється у віртуальній реальності. Група дослідників з Каліфорнійського університету в Санта-Крус провела експеримент і продемонструвала: для тих, хто грав у VR-гарнітурі, а не за монітором, час проходить швидше.

В ході експерименту (докладно описаний в статті, опублікованій в журналі Timing & Time Perception) науковий співробітник Грейсон Маллен і професор психології Ніколас Давиденко виявили, що учасникам було набагато важче оцінити плин часу, перебуваючи у віртуальній реальності.

Учасники грали в одну і ту ж гру — спрощену головоломку-лабіринт. Від них вимагалося подати вченим сигнал, коли пройде 5 хвилин.

Ті, хто використовував монітор, могли досить точно оцінити час, не маючи доступу до годинника.
Однак ті, хто грав у VR, давали сигнал в середньому на 72,6 секунди пізніше.

«Це перший раз, коли ми дійсно можемо зрозуміти, що справа не тільки в тому, у яку саме відеогру ви граєте, або який контент ви бачите, — коментує Маллен. — Справа дійсно в тому, що VR в порівнянні зі звичайним екраном сприяє ефекту стиснення часу».

Це означає, що час проходить швидше, ніж ми думаємо.

Дослідники вважають, що такий ефект пов’язаний з тим, що у віртуальній реальності ми менше усвідомлюємо своє фізичне тіло.

Співавтор статті Давиденко зазначає: «У віртуальній реальності, коли ви дивитеся вниз, де зазвичай знаходиться ваше тіло, ви можете нічого не побачити або побачити подібність тіла, але воно не буде схоже на ваше».

«Існують теорії, що наші серцебиття і фізіологічні ритми допомагають мозку відстежувати перебіг часу. Тому, якщо в VR ви гірше відчуваєте своє тіло, ви можете пропустити ці імпульси», — пояснює професор психології Ніколас Давиденко.

Це дивовижний висновок, але до нього слід ставитися обережніше. Ми все ще багато чого не знаємо про стиснення часу, і цей експеримент також не є наднадійним.

Наприклад, учасників попросили зіграти в гру і в віртуальної реальності, і на звичайному екрані. Причому порядок був обраний випадковим чином. Ефект стиснення часу зазнали тільки ті, хто спочатку грав у VR.

У статті дослідники відзначають, що, можливо, учасники змогли краще визначити час у другій частині експерименту, ґрунтуючись на своїй першій оцінці.

Однак, якщо ефект буде ширшим, втрата контролю в VR може мати й негативні наслідки.

«Оскільки VR-гарнітури стають зручніше для носіння протягом тривалого проміжку часу, і для них створюються все більш захопливі ігри, я думаю, було б добре уникнути того, щоб це середовище було схоже на віртуальне казино, де ви в кінцевому підсумку граєте більше, тому що не усвідомлюєте, скільки часу ви витрачаєте», — зазначає Маллен.

У будь-якому випадку, віртуальна реальність знову і знову доводить, що вона може бути неймовірно захопливою — а це пов’язане з ризиками.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Futurism

Читайте также:

Кращі VR та AR-пристрої в 2024

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Epic Games назвала топ-20 ігор 2023 року

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?