Lenovo Fingerprint Biometric USB Mouse — доступна біометрична аутентифікація

Біометричні засоби ідентифікації вже масово використовуються в смартфонах, проте у звичайних ноутбуках або комп’ютерах сканер відбитків пальця − все ще рідкість. За статистикою, лише кожен 5-й ноутбук на українському ринку оснащений біометричними засобами ідентифікації й, як правило, це доволі дорогі лептопи, вартістю від $450. Разом з тим, дуже зручно при вході в систему замість введення пароля просто доторкнутися на мить пальцем до датчика. Втім, якщо у вашого ноутбука немає біометричного сенсора, чи якщо у вас класичний десктоп, то є доволі просте та доступне рішення. Lenovo Fingerprint Biometric USB Mouse — це миша, у верхній частині якої розташований біометричний сканер. Після реєстрації відбитків пальців досить доторкнутися до датчика, щоб увійти в операційну систему Windows без введення пароля.

Зовні Fingerprint Biometric USB Mouse мало чим відрізняється від інших аналогічних маніпуляторів: стандартних дві кнопки й коліщатко скролінгу, зі зворотного боку — джерело світлодіодного підсвічування поверхні. Завдяки добре продуманому ергономічному дизайну мишка дуже зручно лежить в руці. Чутливість сенсора — 1600 DPI, це трохи більше, ніж у стандартного офісного пристрою, хоча, звичайно ж, набагато менше, ніж в ігрової миші.

Зі зворотнього боку розташований світлодіод підсвічування поверхні

Зі зворотного боку розташований світлодіод підсвічування поверхні

Підключення та налаштування

Кабель мишки треба під’єднати до будь-якого вільного USB-порту комп’ютера (не рекомендується використовувати порт Always On USB). Якщо ПК підключений до інтернету й активована служба Windows Update, драйвер пристрою буде встановлено автоматично при першому ж підключенні до комп’ютера. В іншому випадку останню версію драйвера пристрою доведеться завантажити з веб-сайту Lenovo. У нашому тесті система автоматично встановила драйвер і всього за кілька секунд миша була готова до використання.

Слід зазначити, що Lenovo Fingerprint Biometric USB Mouse підтримується тільки в операційній системі Microsoft Windows 10, тобто в системі, де є служба Windows Hello. Нагадаємо, що цей сервіс призначений для входу в систему за допомогою біометричних даних. Він дозволяє не вводити пароль на тих веб-сайтах і додатках, які її підтримують. Насправді, перелік таких додатків дуже невеликий, так, веб-сайт Microsoft знайшов усього 10 подібних додатків.

Поки що службу Microsoft Hello підтримують всього 10 додатків та веб-сервісів

Поки що службу Microsoft Hello підтримують всього 10 додатків та веб-сервісів

Реєстрація відбитків пальців

Щоб почати використовувати біометричну аутентифікацію за допомогою миші, спочатку потрібно зареєструвати свої відбитки. Після реєстрації скан-копія відбитка пальця може використовуватися як альтернатива паролю Windows. Виробник рекомендує зареєструвати відбитки одразу кількох пальців на той випадок, якщо ви травмуєте один з них.

В розділі Windows Hello можна зареєструвати відбитки пальців

В розділі Windows Hello можна зареєструвати або видалити зареєстровані відбитки пальців

Взагалі, якщо ви хочете використовувати мишу з біометричним сканером, у вас вже напевно встановлений пароль Windows. Якщо немає, то його можна встановити в меню «Пуск», в розділі Параметри ➙ Облікові записи ➙ Параметри входу. Тут же, в розділі Windows Hello, потрібно зареєструвати відбитки пальців. Для цього потрібно клацнути «Налаштувати» (Set up) в розділі «Відбиток пальця» (Fingerprint). Як і в відповідних інструментах для смартфонів, для сканування відбитку потрібно кілька разів (в реальному тесті — близько 10 разів) торкнутися датчика подушечкою пальця під різним кутом. Власне, якщо просто слідувати інструкціям на екрані, це завдання не викликає яких-небудь складнощів і мало відрізняється від аналогічного процесу на смартфонах.

Процес реєстрації відбитків не миттєвий. Спочатку треба торкнутися сенсора подушечкою пальця кілька разів під однім кутом, потім – під іншим

Коли ваші відбитки зареєстровані, для розблокування Windows потрібно просто доторкнутися до сканера відбитків пальців на миші. Розпізнавання працює дуже швидко, для ідентифікації потрібні буквально частки секунди.

Проблеми можуть виникнути тільки в тому випадку, якщо подушечка пальця сильно зволожена або забруднена, або ж, аналогічно, якщо поверхня сканера волога чи брудна. Якщо пристрій три рази поспіль не зміг розпізнати відбиток пальця, наприклад, з причини того, що палець був вологий, брудний, або незареєстрований — система зажадає ввести пароль Windows. І навіть якщо очистити сканер або палець від бруду, без введення пароля тепер увійти не вдасться.

Резюме

Як згадувалося вище, Lenovo Fingerprint Biometric USB Mouse може замінити, перш за все, пароль Windows. Ви не зможете увійти з використанням біометричної мишки та без введення пароля, припустимо, на сайт електронної пошти, отримати доступ до банківських сервісів, та ін.

Крім того, пристрій підтримується тільки в Windows 10. Ми спробували встановити драйвер миші в Windows Server 2008 R2. При інсталяції програма не видала ніяких помилок, однак запускатися відмовилася.

Після встановлення драйверу Lenovo Fingerprint Biometric USB Mouse в Windows Server 2008 R2 в панелі керування з’явився пункт «Керування даними відбитків пальців», але запуск відповідного сервісу генерував помилку

Після встановлення драйверу Lenovo Fingerprint Biometric USB Mouse в Windows Server 2008 R2 в панелі керування з’явився пункт «Керування даними відбитків пальців», але запуск відповідного сервісу генерував помилку

До переваг пристрою варто назвати той факт, що біометричний сканер розпізнає та ідентифікує прикладений палець дуже швидко, буквально за частки секунди. Похибка спрацьовування не перевищує 1%, це означає, що з 100 спроб система відмовить в аутентифікації тільки один раз, звичайно якщо поверхня сканеру завжди чиста і палець не вологий.

Вартість Fingerprint Biometric USB Mouse від Lenovo становить 999 грн, це навіть трохи нижче, ніж в офіційному онлайн-магазині Lenovo, де її ціна складає близько $40. Однак, це набагато більше вартості стандартної офісної миші. Очевидно, що продукт був би значно більш привабливим, якби вендор зменшив його вартість хоча б у 2 рази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Як біометрія змінить наше життя і чому ми ще не позбулися карт, документів та ключів

Що було цікавого на виставці CES 2023. Коротко про нові розробки

Найцікавіші новинки з виставки IFA 2022 в Берліні