Квадрокоптери будуть стежити за екологічною ситуацією на Львівщині

Львівські журналісти за підтримки Freedom House та Міністерства закордонних справ Норвегії втілюють у життя проект «Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини», який триватиме до липня 2016 року.

Проект має на меті об’єднати зусилля місцевої влади, громадськості та журналістів для вирішення екологічних проблем, які не тільки руйнують природу регіону, але й спричинюють конфліктні ситуації в суспільстві та можуть перешкодити подальшій інтеграції в ЄС.

Характерна особливість реалізації проекту – використання сучасних технологій. Організатори переконані, що інноваційні підходи дозволять розповісти про екологічні проблеми та їх масштаби по-новому, систематизувати та роз’яснити негативні соціальні наслідки, а також, змусять громадськість та владу їх вирішити.

03

«Наше завдання – зрозуміти стан місцевих екологічних проблем, які сьогодні створюють загрозу навколишньому середовищу не лише Львівщини, а й країнам, що межують з нашим регіоном», – зазначила координатор проекту Ірина Марушкіна.

Планується залучення експертів з галузі екології, які будуть координувати журналістів та студентів під час роботи над сюжетами з екологічної журналістики, створенням мультимедійних історій на базі розслідувань та аерозйомки з БПЛА.

Результати розслідувань будуть представлені у незалежних ЗМІ та в соціальних мережах.

«Сьогодні дуже актуальне питання незаконної вирубки лісів – це наші «легені». Також гостро стоїть питання несанкціонованих викидів забруднювальних речовин, зокрема якість поверхневих вод річок нашої області, особливо транскордонних, яка бажає бути кращою», – розповіла в.о. начальника відділу моніторингу Ольга Колодій.

В рамках проекту львівські журналісти, зокрема, отримають можливість освоїти нові технології, в тому числі й зйомку з повітря з використанням безпілотників.

04

Поки що це новий спосіб отримання інформації для медіа, який потребує від журналістів оволодіння спеціальними навичками, а також формування правил до використання дронів в їхній професійній діяльності.

05

«Дрон – вже давно не іграшка – це інструмент, який використовується у сільському господарстві, моніторингу протяжних об’єктів, таких як лінії електропередач, газотранспортної системи, тому ми активно шукаємо шляхи інтеграції цієї технології. Наша команда дуже рада, що безпілотна журналістика знайшла свій розвиток і, зокрема, робляться подібні кроки в області моніторингу екологічної ситуації», – повідомив один з засновників Drone.UA та тренер проекту Февзі Аметов.

До участі в проекті зголосилися журналісти відомих львівських ЗМІ, в тому числі ІА «Варіанти», «ЗІК», «Львівська газета», «Дивись.Інфо», «Новий погляд», блогери, студенти ЛНУ ім. Івана Франка та УКУ.

Експертне супроводження проекту забезпечать волонтери Товариства «Зелений хрест» і фахівці департаменту екології Львівської ОДА.

Свою підтримку проекту вже задекларували депутати Новороздільської міської та Жовківської районної рад.

Про те, як технології допомагають воювати з корупцією та бюрократією в Україні читайте в матеріалі: «Скорая ІТ-помощь — Как технологии могут побороть коррупцию в Украине».

Джерело: ІА «Варіанти» | Фото: ІА «Варіанти»

Читайте также:

Переход в онлайн: освоение технологий для пожилых

Новые технологии улучшат образование вашего ребёнка, но не его творческий потенциал

Шокирующие данные о сексуальном насилии и домогательствах на рабочем месте

Десятилетие пьяных смс