Найочікуваніші IPO 2022 року

У 2021 році стався справжній IPO-бум — за даними Bloomberg, за попередній рік понад 2,8 тис. компаній провели первинне розміщення акцій і залучили в ході цього понад $600 млрд. Обидва ці показники стали рекордними для фондового ринку.

Найуспішнішим IPO минулого року Bloomberg визнав американський стартап Rivian, який виготовляє електромобілі. У ході первинного розміщення компанії вдалося залучити $12 млрд і отримати оцінку $77 млрд.

Розповідаємо про світові компанії, які оголосили про плани на первинне розміщення акцій у 2022 році.

Reddit

Reddit – один із найпопулярніших сайтів у світі, він об’єднав у собі функції соціальної мережі та форуму. Відвідуваність платформи перевищує 1,2 млрд людей на місяць.
Сайт не прив’язаний до певної тематики: його користувачі вступають до спільноти, де створюють треди та беруть участь в обговореннях.

Reddit також широко відомий тим, що члени спільноти іноді «підіймають галас» на фондовому ринку, впливаючи на вартість акцій компаній.

Так, у січні 2021 року учасники одного з обговорень почали масово скуповувати акції роздрібних магазинів ігор GameStop та підняли їхню вартість на 881%. Ще одним яскравим прикладом став кейс з MicroVision — вартість їх цінних паперів з початку до кінця квітня 2021 року зросла на 10 тис. відсотків.

Reddit був заснований у 2005 році Стівом Хафманом та Алексісом Оганяном. У 2006 році платформу придбало журнальне видавництво Condé Nast, тоді кількість унікальних відвідувачів платформи на день коливалася близько 70 тис.

Зараз компанія є єдинорогом із загальною сумою залученого фінансування в $1,3 млрд. Останній раунд Reddit закрив у серпні минулого року — він залучив $410 млн від Fidelity та отримав оцінку у $10 млрд.

Організація подала конфіденційну заявку на первинне розміщення в грудні 2021 року. Точна дата виходу на біржу поки невідома, проте джерела Bloomberg повідомляють, що IPO може відбутися вже в березні цього року, а організатори розраховують на оцінку $15 млрд після розміщення паперів на біржі.

Chime

FinTech-компанія Chime надає безплатні послуги мобільного банкінгу у співпраці з американськими регіональними банками Bancorp та Stride bank.

Прибуток проєкту формується з невеликих комісій з Visa щоразу, коли користувачі здійснюють транзакції з картки.

Головними своїми перевагами перед традиційними банками Chime називає:

  • Відсутність щомісячних платежів;
  • Безплатний овердрафт;
  • Високоприбутковий ощадний рахунок та інші.

Chime також відомий тим, що надає американцям ранній доступ до своїх заробітних плат за допомогою функції Get Paid Early, коли вони оформлюють прямий депозит заробітної плати, використовуючи свій обліковий запис.

Компанію заснували у 2012 році Кріс Бріт та Райан Кінг, її виторг на 2021 рік склала від $900 млн до $1 млрд. За три роки вартість Chime зросла з $1,5 до $25 млрд.

Forbes із посиланням на джерело прогнозує вихід Chime на IPO у березні 2022 року. За підсумками первинного розміщення компанія може отримати оцінку від $35 до $45 млрд.

Cohesity

Cohesity — американська IT-компанія, яка розробляє програмне забезпечення для управління даними на основі штучного інтелекту. Продуктами стартапу користуються NASA, Cisco, U.S. Air Force та інші.

Ключовий продукт Cohesity — мультихмарна платформа Helios, яка надає послуги з управління даними. Платформа доступна у вигляді програмного забезпечення з самостійним управлінням і у вигляді SaaS.

Деякі інші продукти компанії:

  • DataProtect — забезпечує захист даних,
  • SiteContinuity — автоматичне аварійне відновлення даних, і таке інше.

Компанію заснував у 2013 році вчений і підприємець Мохіт Арон, який раніше співзаснував компанію зі зберігання даних Nutanix.

У грудні 2021 року Мохіт повідомив Bloomberg, що Cohesity подала конфіденційну заявку в SEC на первинне розміщення акцій. У березні того ж року компанію оцінили у $3,7 млрд.

За прогнозами деяких експертів, IPO може відбутися у першій половині 2022 року.

Наразі загальна сума фінансування Cohesity досягла $660 млн. Останній раунд відбувся у 2020 році, у ньому взяли участь 13 інвесторів, які сумарно вклали $250 млн.

Impossible Foods

Компанія Impossible Foods займається розробкою та виробництвом альтернативних м’ясних продуктів на рослинній основі.

Найвідоміший продукт стартапу — Impossible Burger, який продається в багатьох великих ресторанних франшизах по всій Америці, зокрема в Бургер Кінг.

Проєкт започаткував у 2011 році професор біохімії Патрік О. Браун, який вважає, що промислове тваринництво є головною екологічною проблемою.

Для створення своєї продукції вчений вдався до молекулярної біології — разом із командою він вивчав справжню яловичину, щоб замінити її на рослинні аналоги.

Загальна сума залученого фінансування Impossible Foods складає $2,1 млрд. Останній раунд інвестицій відбувся у листопаді 2021 року, тоді Mirae Asset Global Investments вклав у проєкт $500 млн. Експерти оцінили вартість компанії після завершення угоди $7 млрд.

Про плани компанії на проведення IPO стало відомо у квітні минулого року. Тоді Reuters з посиланням на джерела писав, що Impossible Foods розглядає можливість виходу на біржу протягом 12 місяців із запланованою оцінкою в $10 млрд.

eToro

EToro — ізраїльська трейдингова платформа, яка дозволяє зареєстрованим користувачам самостійно інвестувати в криптовалюти, акції, біржові товари та багато іншого. На eToro зареєстровані учасники зі 140 країн.

Стартап називає себе «соціальною інвестиційною платформою» та пропонує клієнтам функцію CopyTrader – вона дозволяє новачкам копіювати стратегії інвестицій «кращих трейдерів».

Ще однією перевагою платформи є нульова комісія брокера, а також відсутність кількісних обмежень по 0% комісійних акцій та біржових торгів.

EToro оголосила про вихід на біржу в березні 2021 року і планувала первинне розміщення акцій через злиття з компанією (SPAC) FinTech Acquisition Corp. V.

IPO платформи спочатку очікувалося у 2021 році з оцінкою близько $10,4 млрд, але нормативні перешкоди для SPAC призвели до його відстрочення. В результаті після зміни умов злиття оцінка eToro впала до $8,8 млрд.

Зараз IPO стартапу очікується у червні 2022 року.

Byju’s

Byju’s — найдорожчий індійський стартап, який розробив освітню програму з фокусом на індійський та американський ринки. Станом на грудень 2021 року в ньому було зареєстровано понад 115 млн користувачів.

Додаток працює за моделлю freemium, надаючи безплатний доступ до контенту на 15 днів після реєстрації. Освітня програма розрахована на учнів з 1 по 3 та з 4 по 12 класи, а інформація подається у формі невеликих анімаційних відеороликів тривалістю до 20 хвилин.

Засновники Byju’s Бью Равіндран і Дивье Гокулнатх заявляли, що у 2021 році дохід компанії міг становити $1,3 млрд. Станом на грудень того ж року стартап оцінювався в $21 млрд, що робить його найдорожчим стартапом Індії та одним із найдорожчих EdTech-проектів у світі.

Останній раунд фінансування Byju’s відбувся у листопаді 2021 року — інвестиції за підсумками склали $1,2 млрд, а загальна сума інвестицій за весь час — $4,5 млрд.

Про те, що стартап веде переговори щодо виходу на біржу, у грудні минулого року повідомив TechCrunch. Видання також писало, що Byju’s розраховує на оцінку більш ніж $45 млрд і сподівається залучити до $4 млрд. Вихід на біржу має відбутися наприкінці 2022 — на початку 2023 року.

Life Insurance Corporation

Life Insurance Corporation (LIC) — це найбільша страхова та інвестиційна корпорація Індії, в яку 1956 року було об’єднано понад 245 страхових компаній. LIC займає майже 70% сфери страхування країни. Корпорація має 290 млн власників полісів.

Компанія також працює в інших азійських країнах — Сінгапурі, Непалі, Шрі-Ланці, Бангладеші й так далі.

Корпорація займається страхуванням життя, медичним страхуванням, іпотечним кредитуванням, управлінням активами та пенсійними фондами, а також є материнською компанією приватного індійського банку IDBI Bank.

Власником LIC є Уряд Індії та Міністерство фінансів. У 2019 році дохід корпорації становив $74 млрд.

Про плани провести на початку 2021 первинне публічне розміщення повідомила міністр фінансів Індії Нірмала Сітхараман. IPO заплановано на 2022 рік, LIC розраховує отримати оцінку в $203 млрд. За такої вартості це стане шостим у списку найбільших світових розміщень в історії, а корпорація – другою у списку найдорожчих громадських компаній Індії.

LIC розраховує продати від 5 до 10% акцій загальною вартістю $20,3 млрд.

Shein

Shein — китайський онлайн-ритейлер, визнаний однією з найбільших у світі онлайн-компаній з дистрибуції одягу. Популярність сервіс отримав завдяки низьким цінам на продукцію, що продається.

Зараз на Shein можна купити не лише одяг, взуття та аксесуари, але й товари для дому та тварин, косметику, електроніку тощо. Платформа також виготовляє та реалізовує продукцію під власним брендом.

Компанію заснував у 2008 році Кріс Сюй, спочатку Shein був орієнтований лише на ринок США та пропонував покупцям весільні сукні. На сьогодні платформа доступна у 220 країнах та є другим за популярністю інтернет-магазином серед підлітків.

Виторг компанії у 2020 році склав $10 млрд — це на 250% більше за показник 2019 року і мінімум вдвічі більше виторгу за аналогічний період інших великих онлайн-ритейлерів, таких як Asos і Boohoo. 2021 року виторг зріс до $15,7 млрд. Сама компанія оцінюється в $50 млрд.

Reuters з посиланням на джерела повідомило, що засновники планують провести IPO Shein у 2022 році. Серйозною проблемою може стати заборона китайської влади на лістинг на фондових біржах США. За даними Reuters, Кріс Сюй навіть може отримати громадянство Сінгапуру для первинного розміщення акцій своєї компанії.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Чому YouTube – найздоровіша інтернет-економіка

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Найпопулярніші публікації 2022 року від Reddit

Головні тренди 2023 року за версією Trend Hunter: технології