NASA теж працює віддалено або як керувати марсоходом з дому?

Космічне агентство NASA розповіло про особливості роботи фахівців на дому — з використанням технології XIX століття і декількома відеоконференціями одночасно.

Через пандемію коронавіруса NASA відправило на карантин співробітників науково-дослідного центру Лабораторія реактивного руху» (JPL), звідки керують марсоходом Curiosity.

Щоб продовжувати дослідження Марса і планування місій ровера, команді довелося перебудовувати робочі процеси з урахуванням роботи з дому.

Назад до витоків

Для орієнтації на поверхні Марса і управління Curiosity інженери використовували тривимірні зображення планети, які розглядали в спеціальних окулярах для 3D-візуалізації — вони допомагали зрозуміти, куди вести марсохід і як далеко можна витягнути роботизовану руку.

На час карантину співробітники JPL розподілили гарнітури, монітори, ноутбуки та інше обладнання для віддаленої роботи, але цього було недостатньо — для 3D-окулярів необхідні комп’ютери з високопродуктивними відеокартами, які залишилися в лабораторії. NASA визнає, що насправді це звичайні потужні ігрові комп’ютери.

Щоб оператори ровера могли переглядати 3D-зображення на домашніх ноутбуках, їм довелося перейти на застарілі анагліфні червоно-сині 3D-окуляри. Технологія була придумана ще в XIX столітті і застосовувалася для створення стереоефекту в кіно в 1950-1960-х роках.

Незважаючи на невелику втрату якості і зручності, вони підходять для поставлених задач — планування руху і маніпуляцій Curiosity, заявило NASA.

Команда провела кілька випробувань і повноцінне тренування, спланувала операцію по бурінню зразка марсіанської породи на місці «Единбург». 20 березня інженери успішно довели Curiosity до місця, успішно взяли зразок та відправили звіт на Землю.

Проблеми з комунікацією

Устаткування — це тільки частина процесу, так як члени команди працюють з сотнями вчених по всьому світу для планування руху Curiosity і збору даних з ровера, зазначає космічне агентство.

Тому для програмування кожної послідовності дій (однієї команди) ровера може бути задіяно до 20 осіб, які пишуть код і тестують його, перебуваючи фізично в одному місці і одночасно спілкуючись з десятками інших інженерів віддалено.

Зазвичай фахівці JPL знаходяться в одному приміщенні, обмінюються екранами, даними і зображеннями і спілкуються невеликими групами по всій кімнаті, розповідає керівник групи Алісія Олбо.

Тепер же JPL доводиться виконувати ту ж роботу, проводячи одночасно кілька відеоконференцій і більше покладаючись на месенджери, зазначає NASA. Це вимагає більше часу, щоб переконатися, що всі учасники розуміють один одного, а в середньому планування кожного дня займає на одну-дві години більше звичайного.

Віддалена робота накладає обмеження на кількість команд, які можна відправити на Curiosity протягом дня, але здебільшого ровер настільки ж продуктивний, як і раніше, відзначає NASA.

Щоб усувати можливі прогалини в комунікаціях, керівник науково-дослідної групи Керрі Бридж відстежує одночасно близько 15 каналів в чаті.

Раніше вона обходила кілька груп, які працюють в «ситуаційній кімнаті», де обробляються дані і зображення з Curiosity та генеруються команди. Тепер їй доводиться одночасно спілкуватися в чотирьох відеоконференціях, щоб все перевірити.

Співробітники JPL звикли до віддаленої роботи, а зусилля, завдяки яким Curiosity продовжує працювати, відображають дух NASA, вважає Брідж. «Це класика NASA. У нас виникла проблема, а ми з’ясовуємо, як змусити все працювати. Вивчення Марса не стоїть на місці — ми все ще досліджуємо його», — заявляє вона.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: NASA

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році