«Новий цифровий світ» — погляд топ-менеджерів Google на майбутнє людства

Книга Еріка Шмідта та Джареда Коена вийшла в оригіналі ще 2013-го, згодом була перекладена російською; і цього року на Форумі видавців була представлена для українського читача рідною мовою. Український переклад від Ганни Лелів завдяки львівському видавництву «Літопис» цієї осені надійшов на полиці книгарень — а починаючи з жовтня 2015-го, директор видавництва Михайло Комарницький відвідує із презентацією цієї книги різні міста. Ми потрапили на його вінницьку зустріч із читачами науково-популярної літератури — і можемо поділитися враженнями.

Розмову із присутніми Михайло Комарницький розпочав із іншої книжки, що здобула визнання на попередньому Форумі видавців у Львові. Йдеться про український переклад світового бестселлера Мічіо Кайку «Фізика майбутнього». Окрім Гран-прі Форуму, ця книжка стала затребуваною серед українських читачів, для яких стало приємною несподіванкою в доступній, загальнозрозумілій формі дізнатися про точні науки та їхні можливості для майбутнього розвитку людства. Мічіо Кайку керівництво «Літопису» сподівається запросити на Книжковий Арсенал вже наступного разу. Поки що це все в планах, а от новинка від керівників Google — справжня знакова подія для українського ринку перекладів:

«— «Новий цифровий світ» — цю книгу біограф Стіва Джобса Уолтер Айзексон назвав найважливішою та найцікавішою книжкою про те, як цифрова епоха змінить наш світ; а численні схвальні відгуки таких провідних ділових видань, як The Economist та The New York Times, позитивні відозви від різних політиків, підприємців, науковців та журналістів Північної Америки та Західної Європи лише підтверджують — топ-менеджери компанії Google не просто прорекламували розробки власної корпорації, а створили аналітичну картину того, як сучасні технології трансформують життя сучасної цивілізації у різних куточках планети».

Автори книги, Ерік Шмідт та Джаред Коен, працювали над книгою не лише у кабінетах — вони відвідали в ході написання 35 країн світу, активно вивчали суспільні тренди та проблеми, пов’язані та вирішувані із використанням сучасних технологій у цих країнах. І йшлося не лише про високотехнологічні держави на кшталт Японії, США, Великобританії, Китаю чи Німеччини; але й про такі країни, як Іран, Ірак, країни Близького Сходу та Африки, де чимало гібридних технологій, напівпіратських розробок та по суті антиурядових інтернет-сервісів здатні трансформувати способи захисту свободи слова, розбудови громадянського суспільства, нової журналістики та боротьби за свободу думки й поширення інформації:

«— Під час розповіді про книгу Михайло Комарницький наводив чимало прикладів того, як сучасні технології вже змінили міста, транспорт, науку, медицину, комунікації, способи мистецького самовираження, передачі даних та фіксації повсякдення. Адже сьогодні можливості смартфонів, планшетів, інтернет-сервісів використовують не лише журналісти, військові чи політики, але й звичайні громадяни. І саме завдяки ним і постає новий цифровий світ».

А ще було згадано безпілотники для військових та мирних цілей, електромобілі, які можуть змінити транспортну систему країн, що розвиваються; та багато інших винаходів:

Презентація книги «Новий цифровий світ» by 5books on Mixcloud

Придбати новинку можна в мережі магазинів «Книгарня Є» по Україні або ж замовити через інтернет.

Матеріал підготовано за підтримки літературного блогу 5Books.

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank