В Україні збирають 327 тис грн для стартапу, що зробить місто доступним для незрячих

Соціальний проект, спрямований на допомогу незрячим та людям з вадами зору, стартував на платформі колективного фінансування «Спільнокошт». До складу запропонованого комплексу входять спеціальні маячки, сайт та адаптований мобільний додаток, які вирішують проблему навігації в інфраструктурі міста для людей із повною або частковою відсутністю зору.

Новинка носить назву OpenWorld. Автори проекту мають на меті встановлення спеціальних маячків на міському транспорті, світлофорах та інших важливих місцях, а також пропонують бажаючим встановити такий маячок на дверях власного дому, кав’ярні та будь-якому місці, де він може стати корисним для людей із вадами зору. Такі люди зможуть отримати перелік маячків навколо поточного місця перебування за допомогою спеціального мобільного додатку та отримати додаткову інформацію, прокласти маршрут та дізнатись точне положення об’єкту у просторі (отримавши звукове повідомлення з боку маячка).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість незрячих у світі зростає на 1 млн осіб щороку, 1 доросла людина втрачає зір кожні 5 секунд, кожну хвилину — 1 дитина, твердять організатори нового стартапу. В Україні офіційно зареєстровано понад 50 тис людей із вадами зору, серед них понад 10 тис — діти. За неофіційними даними їх кількість сягає 70 тис осіб. Серед головних проблем для таких людей — орієнтація в інфраструктурі міста (наприклад, потреба дістатися аптеки або лікарні, відвідати супермаркет тощо):

«—Враховуючи потреби незрячих людей, за підтримки неурядових громадських організацій, ми будуємо виробництво Bluetooth Low Energy маячків в Україні. Наша система складається з трьох основних складових. Перша — це Bluetooth-маячки, обладнані динаміком, кріпляться на міський транспорт і об’єкти міської інфраструктури.

Також передбачено спеціально розроблений мобільний додаток, за допомогою якого незряча людина має можливість знайти маячки навколо та керувати ними. Додаток постійно сканує наявність маячків поблизу. Щойно людина потрапляє в зону дії маячка, той відображається в додатку у вигляді пункту списку. Для більш детальної інформації незряча людина зможе підключитися до маячка і отримати усі необхідні відомості. Наприклад, якщо незряча людина обирає зі списку доступних їй маячків аптеку, то мобільний додаток OpenWorld дозволяє їй отримати інформацію про години роботи, адресу та іншу інформацію. У випадку оснащення транспорту маячками OpenWorld, незряча людина може дізнатися номер маршруту та його напрямок».

Точне розташування об’єкта в інфраструктурі міста незряча людина може отримати, натиснувши на клавішу “Викликати”, одразу після цього пролунає звуковий сигнал із маячка. Для людей із вадами зору саме звук є орієнтиром у просторі та за допомогою нього вони визначають напрямок руху. Додатковою функцією мобільного додатку OpenWorld є клавіша “Зателефонувати”, яка використовується для зв’язку з адміністратором закладу за телефоном, вказаним при реєстрації маячка. Важливою функцією є можливість пошуку маячків, зареєстрованих в базі даних OpenWorld, та прокладання маршруту у Google Maps.

Сайт OpenWorld, над яким працює команда розробників програмного забезпечення, дає можливість створення персональної сторінки для кожного користувача. Завдяки цьому можна додавати нові маячки, зручно керувати ними, проглядати статистику та поточну інформацію про стан маячка. На даному етапі функціональність сайту OpenWorld дозволяє додавати маячки, а уся інформація синхронізується з мобільним додатком. Упродовж трьох місяців автори проекту мають намір зібрати трохи більше 327 тис грн для реалізації свого задуму.

Інші проекти зі «Спільнокошту», про які ми розповідали:

Джерело: «Спільнокошт»

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію