Оригінальні ідеї для промо до «чорної п’ятниці»

«Чорна п’ятниця» — це не лише знижки. Пропонуємо добірку нестандартних промо, які допоможуть виділитись на фоні конкурентів.

Відмовтеся від «чорної п’ятниці»

Усі звикли, що «чорна п’ятниця» — найгарячіший час для продажу, тож відмова від неї вже привертає увагу до бренду. Але для цього у вас, звичайно, мають бути переконливі аргументи. Наприклад, на Заході все популярніші такі мотиви для відмови від «чорної п’ятниці»:

  • турбота про природу та кліматичну ситуацію — чим більше покупок, тим більше сміття;
  • бойкот споживання;
  • нечесно робити знижки раз на рік — добрий бренд і так продає весь час за справедливою ціною.

Наприклад, компанія Public Fiber висміяла «чорну п’ятницю» із закликом «Купи більше сміття». І це у прямому розумінні.

Компанія продає речі, які є основними забруднювачами океану. Наприклад, порожня пластикова пляшка коштує $6,70, а гумова шина $50. Всі отримані гроші надходять некомерційній організації The Ocean Cleanup, яка розробляє технології для очищення матеріалу від пластику.

Бренд верхнього одягу та туристичного екіпірування Patagonia вже став класикою бойкоту «чорної п’ятниці». Наприклад, ще 2016 року вони наполегливо рекомендували «не купувати цю куртку», а всі отримані кошти від акції перерахували некомерційним екологічним організаціям.

Канадський б’юті-бренд Deciem закликає робити покупки повільно і не перший рік закриває свій сайт та офлайн-магазини на «чорну п’ятницю». Засновники компанії пояснюють це тим, що такий захід не є «дружнім для планети».

Бренд назвав навіть місяць проведення «чорної п’ятниці» — KNOWvember (від англ. know — «знати»), тому що компанія фокусується на створенні освітнього контенту. Проте листопадові знижки все одно були — тільки вони діяли весь місяць.

Більш радикально вчинив валлійський бренд джинсів Hiut Denim. Він запустив кампанію проти «чорної п’ятниці» «Купуй менше. Купуй краще». До цього компанія закрила свій сайт цього дня, заявивши, що у них і так справедливі ціни. Hiut Denim зауважили, що на «чорну п’ятницю» «багато людей купують речі, які їм не потрібні, на гроші, яких вони насправді не мають». Результат — позитивні відгуки цільової аудиторії та зростання лояльності до бренду.

Підтримайте усвідомлене споживання або запустіть акцію з trade-in

Усвідомлене споживання зараз у тренді й багато компаній в авангарді цього руху. В Україні це ще не настільки популярно, тому ви можете стати одними з перших. І, звичайно, принести користь і покупцям, і планеті.

Наприклад, IKEA запустила акцію #buybackfriday із закликом повернути їм старі меблі. Натомість компанія повертала 50% від первісної вартості як купон. Предмети, які не можна було перепродати, віддали нужденним чи переробили. Акція тривала тиждень та охопила 27 країн.

Схожим шляхом пішла та сама Patagonia, для якої екологічність — важлива частина філософії бренду. Вони запустили акцію «Купуй менше, вимагай більше». Компанія закликала приєднатися до боротьби проти безвідповідального виробництва, яке служить потребам моди, що швидко змінюється. «Купуйте якісне, вживане і багатофункціональне спорядження — носіть, ремонтуйте, повторюйте». Також бренд випустив ролик на YouTube, де пояснив свою позицію.

На сайті Patagonia можна продати речі бренду, які ви не носите, та отримати 50% вартості як «кредит», щоб витратити на нові покупки.

Lush на «чорну п’ятницю» привернув увагу до вимирання орангутангів на Суматрі. Вони випустили лімітовану серію із 14,6 тис. шматків мила у формі цих тварин. Саме стільки орангутангів залишилось у дикій природі Суматри. Акція не лише змусила задуматися про виснаження природних ресурсів та загибель звірів, а й допомогла останнім. Усі доходи від неї пішли суспільству із захисту орангутангів.

Давайте знижки та бонуси на майбутнє

Багато хто вважає за краще «готувати сани влітку», тому є сенс пропонувати спеціальну ціну на товари та послуги, які можна використовувати у майбутньому. А ще це хороша можливість заробити восени для компаній, які надають послуги лише взимку або в теплу пору року.

Приклад — американський табір Space Camp, де «студентів» тренують за методикою, схожою на програму для космонавтів. На «чорну п’ятницю» компанія продає тури до літніх таборів та на семінари. Охочі можуть купити їх зі знижкою та використати потім.

Така схема добре підходить для SaaS, тому що користувачі можуть сплатити зі знижкою за продукт наперед і користуватися ним кілька місяців на вигідніших умовах.

Запустіть шалену кампанію

У цьому мало хто зрівняється із гучною грою «Карти проти людства». Достатньо зайти на сайт 99percentoffsale.com, щоб решта померкла на його тлі.

На першому екрані нам обіцяють знижку 99% від «Карт проти людства», а в рамці рядком, що біжить, показуються фрази найрізноманітнішого змісту — від лайок до думки, що «Смерть — це максимальна економія».

Але найцікавіше починається на другому екрані. На ньому по колу показується ролик, головний герой якого одягнений у вирвиглазно-червоний костюм, що обтягує й закриває навіть обличчя. Дивитися за пригодами персонажу доволі кумедно.

Сайт можна розбирати на цитати: «Ми прийняли пейот і написали це», «Як пророкували давні майя, економія такого масштабу трапляється лише раз на тисячу років. Дійте зараз, поки є запаси» тощо. Хоча на майданчику справді є знижки, які подаються як реальні. Наприклад, червоний форд Fiesta 2015 випуску за $97,5.

Продавайте дорожче, а не дешевше

Ще один трюк від «Карт проти людства», якими вони й прославилися серед маркетологів. Під час однієї з «чорних п’ятниць» вони замість знижки підняли вартість гри на $5 і закликали «не пропустити розпродаж, який буває раз у житті». Багато хто подумав, що це фейк, а Amazon довго не наважувалася дати добро на таку акцію.

В результаті «Карти проти людства» прославилися і про них активно писали в Twitter і Tumblr, на Reddit. Про акцію написали навіть новинні агенції. Тож слава «Карт» цілком виправдовує такий божевільний лендинг.

Ціни не завжди підвищують просто щоб хайпанути. Наприклад, бренд аксесуарів та взуття Allbird зробив це для привернення уваги до проблеми різкої зміни клімату. Компанія закликала «ламати традиції, а не планету» та підняла ціни на всю колекцію на 1 фунт стерлінгів. Виторг спрямовується руху Fridays For Future, який займається проблемами, пов’язаними з кліматом.

Посмійтеся разом із покупцями

Усі люблять, коли бренд вміє посміятися з себе або запускає фанові кампанії. Такий підхід допомагає подолати скептичне ставлення до «чорної п’ятниці». Приклад цього бренд Chubbies, який продає шорти.

Герой їхньої реклами — людина, яка байдикує на дивані після Дня подяки. Він з’їв цілу індичку, і йому різко знадобилися зручні шорти. Погодьтеся, це набагато переконливіше говорить про комфорт, ніж десяток слів.

Ще приклад — бренд Gymshark, який продає одяг для фітнесу. За сценарієм ролика до кампанії BIG DEAL ENERGY герої отримують суперздатності та потрапляють у кумедні ситуації. Одна їде на велотренажері, інша — опиняється всередині шоу, третя виростає в гігантського персонажа гри. Динамічність у поєднанні з гумором принесли ролику 1,458 млн переглядів.

Проведіть пряму трансляцію або віртуальний захід

Покажіть, як проходить ваша «чорна п’ятниця» — це спонукає інших приєднатися до неї. Наприклад, Live Black Friday Deals від Amazon отримала 132 тис. переглядів та 1,2 тис. відгуків покупців з усього світу.

Можна провести віртуальний захід, навіть якщо ви працюєте в ніші, яка має мало відношення до івентів. Наприклад, бренд MeUndies продає спідню білизну для чоловіків та жінок. На «чорну п’ятницю» вони провели ексклюзивну вечірку у Facebook Live — чудовий варіант на час карантину.

Захід включав діджейські та танцювальні конкурси. Що більше людей приєднувалося до вечірки, то більші знижки робив MeUndies. Результат — 13 тис. глядачів з коефіцієнтом конверсії 25%.

Пропонуйте не знижки, а щось інше

«Чорна п’ятниця» не завжди обмежується знижками. Наприклад, вони суперечать принципам люксових брендів, а якісь компанії не можуть собі дозволити продавати за нижчою ціною. Тому можна піти іншим шляхом — припустимо, випустити ексклюзивну колекцію, надати додаткові послуги безплатно, сплатити доставку тощо. Наприклад, книжковий інтернет-магазин Barnes&Noble на «чорну п’ятницю» випустив понад півмільйона книг з автографами відомих авторів.

Компанія Kohl’s запропонувала розіграш подарункових карток. Для участі в ньому потрібно було залишити будь-який коментар у соцмережах або зробити ретвіт із хештегом, що включає назву бренду.

Бренд Swatch теж знижок не робив. Але випустив колекцію чорного годинника, спеціально присвяченого до «чорної п’ятниці».

Запустіть кампанію у TikTok

Яскравий приклад промо в TikTok — це мережа гуртової та роздрібної торгівлі Walmart. У Штатах вона ще давно стала синонімом «чорної п’ятниці», і саме там знімалися легендарні бійки за телевізори та мобільні телефони. В останні роки все змінилося, і бренд ще з 2019 року активно просувається до TikTok.

У 2020 році Walmart запустив у соцмережі кампанію Unwrap the deals. Покупці мали «розпаковувати» знижки та знаходити сюрпризи, використовуючи спеціальний фільтр. Тіктокери публікували свої результати, показуючи, чи сподобався їм їхній виграш. Користувачі могли перейти прямо на сторінку продукту на сайті Walmart та купити товар.

Успіх був колосальним:

  • 5,5 млрд. переглядів хештегів;
  • рівень залучення 18,4%;
  • тіктокери створили понад мільйон відео, використовуючи хештег #UnwrapTheDeals.

Сфокусуйтеся на топових клієнтах

Якщо не хочете або не можете дати знижки всім, сконцентруйтеся тільки на постійних чи найплатоспроможніших клієнтах або створіть для них окрему кампанію. Якщо у цих людей зазвичай високий середній чек, то на «чорну п’ятницю» може стати ще більше.

Косметичний бренд MONAT надіслав своїм VIP-клієнтам листа зі знижкою 70% на колекцію засобів для зміцнення волосся. Загалом вони мали кілька схожих пропозицій для подібних покупців.

Відповідно до порівняльного звіту Klaviyo, листи для подібних клієнтів зазвичай становлять лише 3–5% від загальної бази розсилки. Але такі люди витрачають утричі більше одного одержувача, ніж інші покупці з бази.

Створіть «відплив інформації»

Досить ризикована тактика, бо не факт, що вам повірять. Але «витік інформації» можна за бажанням обіграти в гумористичному ключі або потім відкрито зізнатися, що це була «качка». А ось компанія Costco запустила таку кампанію навсправжки.

Costco — найбільша мережа складів-магазинів самообслуговування, що продає товари обмеженої кількості виробників. Напередодні листопада з’явилася «приголомшлива новина», що інформація про їхню «чорну п’ятницю» просочилася в інтернет раніше терміну. Наприклад, стало відомо про продаж ноутбуків менше ніж за $200 та телевізорів із великим екраном за $499. Попри те, що це відверто пахне піаром, Costco привернула до себе увагу напередодні важливого дня.

Інтригуйте

Люди дуже люблять секрети та сюрпризи — особливо коли щось можна отримати в подарунок. Роблячи секретну пропозицію, ви можете залучити тих, хто б не зацікавився конкретним товаром.

Сайт The Verge, присвячений комп’ютерній техніці, вирішив розіграти загадкову чорну сумку. Вони заявили: «У нас в офісі надто багато речей, тому ми даруємо модний рюкзак, наповнений обладнанням, гаджетами та багатьма іншими загальною вартістю сотні доларів». І хоч сама сумка виглядала не дуже пристойно, охочих було багато.

Для участі у розіграші людей просили підписатися на обліковий запис @VergeDeals у Twitter. Чинним підписникам просто потрібно було увійти до Twitter, щоб взяти участь у конкурсі. Вони навіть могли взяти участь знову в обмін на ретвіт. Так сайт розповів про себе широкій аудиторії потенційних покупців напередодні «чорної п’ятниці».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Всередині імперії OnlyFans: секс, вплив і нова американська мрія

5 конструкторів онлайн опитувань, які зроблять ваш маркетинг краще

Voice commerce: що це та як бізнес користується цим трендом сьогодні

Як технології комп’ютерного зору застосовуються в ритейлі