«Готуємо перший в Україні великий експеримент зі змішаною освітою» – Іван Примаченко, Prometheus

Життя сучасної людини обертається на шалених швидкостях, часу на освоєння нової професії у вузі чи навіть із репетитором не вистачає. На наше щастя, існує інтернет і поняття онлайн-освіти шириться світом. Чи не найпершим і точно найвідомішим за останній рік проектом в галузі української інтернет-освіти став Prometheus. Ми розпитали співзасновника проекту Івана Примаченка про вже досягнуті успіхи та плани на майбутнє, а також дізнались думку фахівця про те, які шанси на масове впровадження в Україні онлайн-освіти.

— За цей рік про вас багато писали і говорили. Чого встигла досягти команда Prometheus у 2015-му?

Якщо скласти ТОП-3 наших головних досягнень в цьому році, то я включив би до нього:

  1.  Менш ніж за рік кількість зареєстрованих слухачів перевищила 100 тис. без жодної копійки витраченої на рекламу.
  2. Офіційне приєднання до проекту провідних українських вишів: Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка, Києво-Могилянської академії, Українського католицького університету та Львівської IT школи.
  3. Запуск на Prometheus вже не окремих курсів, а повноцінних циклів курсів. Наприклад, цикл курсів з підприємництва дозволить кожній людині отримати достатньо знань, щоб з нуля запустити власний бізнес чи технологічний стартап.

12210850_870562996331270_1592868719_o

— Розкажіть детальніше про ваше партнерство із вищими навчальними закладами

Першопочатково ми самі створювали всі курси: від пошуку викладачів, зйомок та монтажу до розміщення навчальних матеріалів на сайті. Відтепер університети самостійно створюють та розміщують свої масові онлайн-курси на нашій платформі, що дозволяє пришвидшити темпи створення нових курсів і циклів курсів.

Одне з наших головних завдань: інтеграція масових відкритих онлайн-курсів в навчальний процес університетів за моделлю змішаного навчання. Змішане навчання це комбінація онлайн-лекцій та інтерактивних завдань з офлайн семінарами, консультаціями і фінальним контролем. Таке поєднання дозволяє взяти найкраще від двох світів: онлайн і офлайн навчання, та драматично покращує навчальні результати студентів. Показово, що декілька днів тому Український католицький університет оприлюднив свої плани до 2020 року. Серед ключових завдань: викладати 10% курсів у форматі масового онлайн-курсу, а 30% курсів у форматі змішаного навчання. Це майбутнє всієї української освіти.

— Якщо не секрет, які плани із монетизації вашої освітньої платформи?

Ми неприбуткова організація і покладаємося на декілька джерел фінансування: грантову підтримку, благодійні пожертви наших слухачів, а з останнього часу і на продаж верифікованих сертифікатів за проходження наших курсів.

— Як ставитесь до іноземних та вітчизняних конкурентів? Чи не було бажання об’єднати із ними зусилля в просуванні онлайн-освіти?

На даний момент в Україні у нас немає конкурентів, що ж до західних платформ масових онлайн-курсів, то ми й не розглядаємо їх як конкурентів, скоріш як колег в реалізації нашої головної мети: зробити найкраще навчання доступним кожному в Україні.

— Чи зв’язувався із вами хтось безпосередньо із Міністерства освіти? А може ви самі пропонували їм співпрацю?

Так, ми активно спілкуємося з Міністерством освіти, вони підтримують ідеї поширення онлайн та змішаної освіти в Україні. Ми притримуємося думки, що масові онлайн-курси – це потужний інструмент, який може вирішувати різноманітні завдання загальнонаціонального рівня. Сподіваємося, що вже в найближчі місяці зможемо анонсувати спільні проекти не тільки з цим, але й з іншими міністерствами.

— Поділіться планами на 2016-й. Чого очікувати від Prometheus?

Серед головних планів на 2016 рік – запуск циклів курсів з IT та аналізу данних, які дозволять людині отримати достатню кількість знань, щоб знайти першу роботу в цих галузях. Крім того, ми плануємо запустити перший в Україні великий експеримент зі змішаною освітою. Плюс ще декілька сюрпризів, але поки що зарано про них говорити.

12197379_870562992997937_103423356_o

— З огляду на розмови про майбутнє: як оцінюєте перспективи онлайн-освіти в Україні? Які основні перешкоди на її шляху є зараз і чи можуть їх усунути звичайні громадяни, не законодавці і не викладачі?

Онлайн та змішана освіта – майбутнє всього світу та України. Для нашої країни, де лише горстка вишів надають якісну освіту, масові онлайн-курси і змішана освіта особливо цінні, бо дозволяють малим коштом зробити навчання у найкращих викладачів країни доступним кожному. Це прозвучить, певно, парадоксально, але головною проблемою для онлайн-освіти в нас зараз є те, що про можливості безкоштовного онлайн-навчання від викладачів провідних університетів світу і України знає відверто мало людей. Багато хто щось чув, але так і не спробував зареєструватися на жоден курс. Тож кожен може наблизити майбутнє освіти в Україні: просто розкажіть про масові онлайн-курси друзям і знайомим, зареєструйте на них вашу родину, поширюйте інформацію в соціальних мережах та в розмовах.

— В роботі над освітнім проектом завжди потрібні джерела натхнення. Які сайти, книги чи хобі надихають вас на подальшу роботу та розвиток?

За освітою я історик, тож надихаюся історичними подіями та персонами. Коли сьогодні люди говорять, що наша мета зробити найкращу освіту доступною кожному нереальна, я люблю згадувати Гутенберга і його друкарський верстат. У 1440 році в Європі налічувалося близько 30 тис. примірників книг, а вже за 50 років після винаходу Гутенберга – 10 млн. Книги стали дешевими і доступними кожному, що назавжди змінило світ. В Prometheus ми впевнені, що масові відкриті онлайн-курси так само можуть зробити найкращу освіту доступною кожному.

12194104_870563139664589_875482521_o_52011951693

А ще я особисто дуже люблю таку дисципліну як критичне мислення, що навчає правильному і ефективному мисленню. На заході в багатьох університетах це один з обов’язкових базових курсів, в Україні ж, на жаль, цей предмет відсутній в навчальних програмах. Мені дуже хотілося б в найближчі роки створити масовий безкоштовний онлайн-курс з критичного мислення українською мовою, щоб кожен в Україні зміг отримати базові знання з цього предмету. А поки я усіляко рекомендую всім прочитати фантастичну книгу лауреата Нобелівської премії Даніеля Канемана «Думай повільно… Вирішуй швидко» та пройти вже існуючий безкоштовний онлайн-курс критичного мислення «The Science of Everyday Thinking», доступний англійською мовою на платформі edX. Впевнений, що ця книга і цей курс зможуть багато в чому перевернути ваші уявлення про світ і наше його сприйняття.

— Дякуємо за розмову. І наостанок — ваші побажання нашим читачам

Сьогодні ми живемо в світі, де знання перетворилися на найважливіший ресурс, а доступ до найкращих джерел навчання стає відкритий кожному. По-максимуму користуйтеся тими можливостями, що відкривають масові онлайн-курси: майбутнє освіти наступає!

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

12 стартапів з України на CES 2023