Робот Apollo 1 – напарник мрії на роботі

Apollo 1 – перший функціональний робот-гуманоїд, здатний автономно працювати разом із людьми. Робот спілкується за допомогою спеціальних екранів та оснащений змінними батареями. Він може виконувати різні завдання на складах, наприклад, підіймати коробки та розміщувати їх на полицях.

Зріст Apollo 1 становить 173 см, а вага – 73 кг. Робот виготовлений з металу, пластику, сріблястої тканини та металевих приводів і здатний підіймати вантаж вагою до 25 кг.

Його розробники – робототехнічна компанія Apptronik і дизайнерська студія Argodesign – прагнула створити машину, яка здається людяною, але не вдає людину.

Порожня голова Apollo покликана показати, що це не мисляча істота, якою є люди, а інструмент, хоч і просунутий. Команда врахувала кожну деталь, від увігнутості до відстані між очима.

Метою також було зробити так, щоб робот не виглядав загрозливо. Щоб у цьому переконатися, команда проводила такий тест: Apollo безшумно стояв за людиною, і коли той помічав його та обертався, він не повинен був відчувати загрозу.

При цьому обличчя робота нікому не здається милим, що було ще однією метою розробників. Схоже, їм вдалося створити емоційно-нейтральний дизайн — принаймні згідно з тестами за участю співробітників та клієнтів.

Apollo – універсальний робот. Спочатку він працюватиме на складах, але в майбутньому зможе справлятися і з будь-якими іншими завданнями: від доставляння «останньої милі» та поповнення запасів у супермаркетах до збирання та обслуговування складного обладнання у різних умовах. Тому важливо, щоб він працював максимально точно та ефективно.

Apollo досягає цієї мети завдяки електричним компонентам. Вони дозволяють йому не тільки точніше виконувати завдання, а й працювати майже без перерв. Батареї змінні – кожна з них розрахована на чотири години автономної роботи, залежно від того, чим займається робот.

Може здатися, що зараз Apollo виконує лише елементарні завдання. Однак, за словами CEO та співзасновника Apptronik Джефа Карденаса, вони є фундаментальними. Наприклад, робота з коробками на складах потребує точності та надійності.

На відміну від інших гуманоїдів, Apollo не вміє розмовляти. Для спілкування з людьми він використовує дисплей з електронним чорнилом, розташований на задній стороні його голови, а також OLED-екран на грудях.

  • Дисплей вимкнений більшу частину часу, за винятком випадків, коли Apollo потрібно щось повідомити, наприклад, відповісти на запитання або вказати стан.
  • OLED-екран служить ідентифікаційною табличкою – на ньому показано ім’я та важливі показники робота, такі як його поточне завдання та рівень заряду батареї.

Зараз для управління роботом необхідний планшет або комп’ютер, але в майбутньому розробники можуть запровадити методи прямої взаємодії.

Засновники Apptronik – Нік Пейн та Луїс Сентіс – вже у 2013 році працювали над роботами-гуманоїдами у лабораторії Human Centered Robotics Lab Техаського університету в Остіні. У тому ж році вони брали участь у конкурсі DARPA Robotics Challenge, завдяки чому згодом розробляли Valkyrie, першого двоногого робота NASA.

За словами Карденаса, співпраця з NASA дала їм уявлення про те, як створювати роботів, здатних функціонувати у складних умовах. Нещодавно Apptronik виграла новий контракт із NASA, щоб вивести Apollo на ринок у 2024 році.

Надалі команда планує покращувати спритність робота та те, як він взаємодіє з людьми. А зараз їй потрібно вивести першу версію ринку. Його вартість поки невідома, але, за словами Карденаса, для компаній вона складе приблизно $50 тис. за штуку. Старт продажу заплановано на 2024 рік.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Новий Atlas від Boston Dynamics

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги