Повна автоматизація та заміна людини: що чекає на роботів через десять років

До початку 2030-х роботи можуть частково замінити людей у низці професій та стати висококваліфікованими помічниками. А, можливо, і альтернативою домашнім тваринам.

Експерти Boston Consulting Group припускають, що до 2030 року світовий ринок робототехніки може збільшитися вдесятеро, досягнувши $260 млрд. Вже зараз вчені по всьому світу розвивають потенціал роботів, наближаючи їх за функціоналом до людських можливостей. У BCG з’ясували, які тренди впливають на розвиток робототехніки та як розвиватиметься індустрія у найближчі десять років. Ми наводимо головні висновки цього дослідження.

Зростання індивідуалізації

Цей сценарій найбільше схожий на те, що відбувається в галузі робототехніки сьогодні. Швидше за все, компанії почнуть створювати кастомізованих роботів, спрямованих на вирішення завдань, які потрібні окремим споживачам. Можливо, хтось створить робота, який збирає полуницю, або машину, здатну взяти зразки крові. Звичайно, варто враховувати, що на цьому ринку спочатку буде дуже високий цінник. Щобільше, виробники роботів не зможуть збільшити обсяги виробництва, щоб зменшити витрати. У такому середовищі перевага буде у спеціалізованих маленьких чи середніх компаній та стартапів, які легко адаптуються під запити споживачів та можуть створити нішевий продукт.

Збільшення автоматизації

Другий можливий шлях розвитку робототехніки. У цьому випадку роботи зможуть зайняти робочі місця: з’являться роботи-кур’єри, роботи-збирачі та роботи для зарядки електромобілів. Лідерами на цьому ринку стануть компанії, здатні масштабувати виробництво шляхом створення дешевих мехатронних пристроїв. Таких роботів можна буде випустити в масове виробництво, спроєктувати та придбати онлайн.

Розвиток штучного інтелекту

Останній сценарій. Тут очікується розвиток мобільних і повністю автономних інтелектуальних роботів. Вони зможуть справлятися зі складними та динамічними завданнями: працювати в аеропортах, вокзалах та готелях. На цьому ринку головну роль відіграє розробка програмного забезпечення. Потенційно у разі розвитку такого сценарію компанії, що створюють роботів, змістяться на другий план. Вони швидше перетворяться на платформи для тестування нових варіантів програмного забезпечення.

Тренди в галузі робототехніки

Зросте потреба в роботах, здатних виконувати функції сервісу професійних послуг. Їхня вартість на ринку, за підрахунками дослідників, становитиме від $90 млрд до $170 млрд, тоді як обсяг ринку промислових і колаборативних роботів буде вдвічі меншим — від $40 до $50 млрд.

Соціальні тренди прискорять потребу у високотехнологічних робототехнічних рішеннях. З дорослішанням сучасного покоління, що вже звикло використовувати роботів, збільшиться попит на асистентів, які допомагатимуть із вправами, особистою гігієною, доставленням їжі. Увага до екологічної повістки та принципів сталого розвитку змістить акцент у бік роботів, які виконують складні завдання щодо сортування.

Збільшиться кількість роботів у низькооплачуваних сферах. Експерти зазначають, що нестача ручної праці та підвищення заробітної плати в країнах, де раніше вона була низькою, призведе до досить швидкої заміни людей на роботи. Наразі, щоб подолати проблему старіння населення та зростання заробітних плат, роботизовані технології почали активно впроваджувати на підприємствах Китаю. З 2008 року зарплати працівників заводів у країні збільшились на 71%.

Штучний інтелект та інші технологічні рішення зблизять людей та роботів. Розвиток роботизованих технологій та збільшення можливостей помічників значно спростять взаємодію з ними. Штучний інтелект невдовзі дозволить роботам самостійно справлятися з несподіваними ситуаціями. Ройовий інтелект збільшить можливості мобільних роботів: вони зможуть розподіляти завдання один між одним і навіть змінювати їх. Системи візуалізації сприяють розвитку більшої автономності під час аналізу та перевірки даних. Розвиток мереж зв’язку 5G та інших комунікаційних можливостей стануть поштовхом до збільшення радіуса дії роботів та хмарних мереж, що розширюють обчислювальну потужність роботів та датчиків.

Роботи почнуть навчатися. Сьогодні вирішенням завдань реального світу роботи навчаються на спеціальних симуляторах, але це досить грубий метод, якого поступово стає недостатньо: ситуативність та миттєві рішення роботам, як і раніше, частково непідвладні. Проте кілька років тому компанія OpenAI, яка займається вивченням та розробками в галузі нейронних мереж, створила роботизовану руку, яка вирішила найпопулярнішу головоломку — кубик Рубіка — без допомоги людини.

Машини з умовною автоматизацією освоять більше завдань. Автомобілі, як і раніше, за допомогою сигналу повідомлятимуть водію про те, що необхідна допомога, хоча їх функціонал значно збільшиться, аж до маневрування без допомоги людини в заздалегідь запрограмованій місцевості. Експерти BCG очікують, що до 2030 року машини з автоматизацією третього рівня становитимуть близько 8% продажів на світовому авторинку.

Азійські компанії з виробництва робототехніки, які зараз становлять малу частину ринку, почнуть конкурувати з американськими та європейськими гігантами. Ритейлери азійських країн починають активно модернізувати свої виробництва, щоб задовольнити висхідний попит на продукцію, тому виробники роботів (у тому числі стартапи) повинні враховувати цей фактор і використовувати його як відправну точку для зростання. Проте з 2017 року кількість робототехнічних компаній у Кореї, Китаї та Японії збільшується досить швидко. Деякі китайські компанії вже можуть скласти конкуренцію виробникам з Америки та Європи.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Новий Atlas від Boston Dynamics

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця