Жінки та чоловіки: окрім трудової, є ще дискримінація за рівнем добробуту

Різниця в оплаті праці чоловіків та жінок часто впливає на обсяг добробуту, доступного кожному індивідууму. В бізнес-середовищі країн Європи та США вже обговорюють цю проблему, хоча й не просунулися далеко від розмов до реальних справ. В контексті дослідження, про яке піде мова у цій статті, добробут слід розуміти як можливість людини оплатити невідкладні та незаплановані витрати (медичні, спричинені надзвичайними подіями тощо); можливість придбати будинок чи оплатити навчання у виші; здатність робити надійні заощадження на старість.

Якщо коротко, під добробутом розуміємо стабільність та платоспроможність. Пропонуємо адаптований переклад дослідження добробуту жінок та чоловіків США, на яких так часто озирається просунута спільнота українців.

welfaregap

Долари і центи

На кожний долар, яким американський чоловік забезпечує власний добробут, жінка має змогу виділити лише 32 центи. Представниці расових меншин мають навіть менше — їх фінансовий запас нараховує кільканадцять центів. Трудова дискримінація жінок, що проявляється у меншому заробітку, привертає багато уваги; це важливо, хоч і недостатньо для швидкого подолання проблеми. В середньому, жінки США заробляють лише 80 центів, тоді як чоловіки отримують долар. А от різниця у добробуті між представниками різних статей часто залишається поза увагою. По суті, це питання є навіть важливішим, оскільки стосується проблеми фінансової захищеності жінок. Виявляється, сучасна жінка може дозволити собі значно менше, ніж чоловік, з точки зору надійності її банківського рахунку.

Жінки сильно відчувають на собі негативний вплив нижчого рівня особистих статків, через це стають фінансово вразливішими. Вірогідність бідності після виходу на пенсію для жінки на 80% вища, аніж для чоловіка, — таку статистику наводить Національний інститут пенсійного забезпечення США.

Різниця між чоловічими та жіночими рахунками

Аналітики з JPMorgan Chase Institute вирішили дослідити різницю між фінансовим забезпеченням чоловіків й жінок та вплив цього показника на можливість оплатити незаплановані витрати, показавши це у довготерміновій перспективі фінансового добробуту. Було зібрано неперсоналізовані дані 210 тис. власників рахунків у JPMorgan Chase. Під час аналізу виявлено, що жінки мають на 20% менше вільного капіталу, який можна швидко використати, ніж чоловіки. Додатково, власниці рахунків мають більше заборгованостей.

Жінки повільніше та важче відновлюють свої заощадження після вимушеної оплати медичних рахунків. Щороку приблизно 16% американських сімей проводять незвично великий медичний платіж — мається на увазі платіж, розмір якого перевищує 1% щорічного сімейного доходу і складає не менше $400. У JPMorgan Chase Institute виявили, що жінки частіше відкладать сплату великих рахунків з медичних закладів, допоки чекають на зростання обсягу своїх вільних коштів.

Це означає, що жінки відкладать оплату медичних витрат допоки банально зможуть собі їх дозволити (а це може негативно вплинути на стан їх здоров’я), або вони все ж отримують медичні послуги, на умовах відкладеного платежу. Останній варіант, скоріше за все, передбачає пеню чи додаткові відсотки за кредит і жінки спустошують свої рахунки, одночасно збільшуючи заборгованість перед третіми особами.

Дослідження підтверджує, що відновлювати стан власного рахунку після незапланованих великих платежів важко і чоловікам, і жінкам. Навіть через 12 місяців після платежу доходи все ще зменшені, накопичення вільних коштів уповільнене, а кредит по банківським картам використовується у збільшеному обсязі. Однак, фінансові перевитрати важче даються жінкам. Через рік після витрати жінки збільшують використання кредитних коштів на банківській картці на 14%, в той час як чоловіки підвищують цей показник лише на 3%, через що різниця між фінансовим добробутом чоловіків та жінок збільшується.

Як змінити ситуацію

Чому ми пишемо про явище різниці в добробуті чоловіків та жінок на ресурсі, присвяченому технологіям, науці, новим медіа? Тому що організації, що працюють в інноваційних напрямках, можуть і повинні сприяти вирішенню ситуації. Колаборація та підтримка ззовні критично важливі для подолання негативних наслідків гендерного розриву в добробуті громадян. Компанії Європи та США, за якими уважно стежать учасники нашого IT-ринку, вже рухаються у потрібному напрямку. Наприклад, JPMorgan Chase за минулий рік інвестувала $17 млн в кампанії, що підтримують жінок за чотирма основними напрямками:

  • фінансове оздоровлення: забезпечення доступу жінок до релевантної інформації про управління коштами, про сервіси та продукти для кращого контролю за персональним бюджетом, управління грошима таким чином, щоб мати запас на випадок стихійного лиха, незапланованих медичних витрат, відкладати гроші на купівлю житла чи на пенсію;
  • доступ до капіталу: допомога жінкам-підприємцям у пошуку надійного інвестора, технологічного партнера для бізнесу, залучення їх до професійної спільноти, що буде сприяти успішному розвиткові жіночих проектів;
  • професійний розвиток: допомога жінкам у пошуку нової роботи, що вимагає середньо професійного рівня навичок. Дослідження показують, що є ряд професійних вакансій, які вважаються більш характерними для чоловіків, аніж для жінок. Насправді ж, немає різниці в статті робітника: достатньо мати закінчену вищу освіту, пройти навчання на курсах та попрактикуватися. Зате така робота обіцяє високий рівень оплати праці.
  • розвиток громади: створення інфраструктури з вільним доступом жінок до економічно-соціальних об’єктів, комфортного житла, закладів, що надають побутові послуги. Все це сприятиме особистому розвитку й нарощуванню приватного добробуту кожної учасниці громади.

Об’єднання зусиль бізнесу і окремих працівників допоможе скоротити різницю між фінансовими можливостями жінок та чоловіків. Немає ніякого сенсу відкладати роботу в цьому напрямку «на потім». Суспільство рівних обов’язків почнеться лише тоді, коли всі його члени матимуть рівні можливості і однаковий рівень фінансового добробуту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

На основі матеріалу від WP BrandStudio, опублікованого у Washington Post

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Роботи зі штучним інтелектом нарощують вії дешевше і швидше, ніж люди

Розквіт FemTech: як технології змінюють сферу жіночого здоров’я

Застосунок для реагування на випадки домашнього та гендерно зумовленого насильства