Український стартап UATAG пропонує захищати брендові товари візерунком розбитого скла

Українські розробники запропонували своє рішення для боротьби з підробками, що базується на унікальності тріщин на прозорому склі, в поєднанні з технологією блокчейн. Про те, як працює технологія, редакції розповів Тарас Родцевич — засновник та директор проекту UATAG. Вже у листопаді команда вирушає представляти продукт на Конгресі захисту брендів до Німеччини:

uatag2

Про винахід та його цільову аудиторію

На сьогоднішній день світовий ринок переповнений підробками. Система працює настільки злагоджено, що з цим майже неможливо нічого вдіяти. Потужність фальсифікаторів зросла до такого ступеня, що період часу між виходом товару на ринок і появою підробки зменшився до мінімуму: бувають випадки, коли оригінал і фальшивка виходять на ринок одночасно. Масштаби проблеми вражають. За даними Міжнародної торгової палати, дохід від контрафактної діяльності в 2016 році становив $650 млрд, а це складає 5-8% обороту світової торгівлі. Часто підробки можуть загрожувати життю і здоров’ю — я маю на увазі дитячі іграшки, алкоголь, медичні препарати.

Ми з колегами почали аналізувати існуючі захисні рішення і думати над таким, яке б захистило і бренд, і товари, і споживачів від купівлі неякісного товару. Насправді, є велика кількість таких методів — голограми, QR-коди, Bar-коди, водяні знаки, але жоден з них не є досконалим, бо може бути відтворений фальсифікаторами з тою чи іншою долею вірогідності.

Врешті ми винайшли, а згодом і запатентували рішення, яке є абсолютно непідробним і допомагає зі 100% точністю ідентифікувати, чи є товар оригінальним. Це щось на зразок відбитку пальців у людей. Система дворівневого захисту UATAG базується на унікальності тріщин на склі (фізичний захист) і технології блокчейн (цифровий захист). Візерунок, який утворюють тріщини на прозорому склі відіграє роль відбитку пальця товару. Кожному товару присвоюється бірка з унікальним візерунком тріщин на склі, який неможливо повторити, адже при застиганні з розплавленої маси до твердого стану, в склі завжди виникають внутрішні напруги. Саме ці невидимі напруги дозволяють при ударі утворити унікальний візерунок тріщин. Його неможливо повторити, дублювати чи підробити.

1245

Винахід створено для забезпечення та підтвердження автентичності всіх видів брендових товарів різних галузей промисловості у всьому світі, включаючи: одяг, взуття, аксесуари, ювелірні вироби, іграшки, парфуми, косметику, медикаменти, електроніку, їжу, алкоголь, картини й твори мистецтва, агрохімію, автозапчастини тощо. Цей спосіб захисту товарів затребуваний серед світових виробників, які зацікавлені в боротьбі з обігом контрафакту, і покупців, які шукають справжні бренди. Покупцям, які свідомо купують підробки, бо хочуть володіти товаром відомого бренду і заощадити, UATAG не знадобиться. Це свідомий вибір кожного!

Як працює технологія UATAG на практиці

Принцип роботи UATAG дуже простий: ми беремо пластину прозорого скла і вдаряємо так, щоб утворилися тріщини. Після цього ми фотографуємо скляний візерунок, присвоюємо йому унікальний серійний номер і QR-код. Фото вносяться до захищеної бази даних, яка працює на блокчейні, що підтримує постійно зростаючий перелік записів і також захищена від підробки та переробки.

Готовий винахід має вигляд скляного щита з тріщинами, який можна прикріпити на товар за допомогою невідривної стрічки. На ній зображено серійний номер і QR-код:

1234ua

Далі, виробники прикріпляють захисний знак з унікальним «відбитком» тріщин на склі до упаковки кожного товару. Для перевірки автентичності товару покупець сканує QR-код за допомогою камери смартфону і потрапляє на сторінку, де міститься фото цієї ж захисної бірки UATAG та інформація про виробника з посиланням на його сайт. Покупець порівнює скляний візерунок та серійний номер UATAG із зображенням, яке видає захищена база даних. Якщо вони співпадають — товар оригінальний. Підробити такий винахід неможливо, бо не буває двох однакових візерунків тріснутого скла.

Про переваги використання блокчейн

Інтернет і технології є фундаментом невпинної глобалізації світу. Блокчейн — це наступна фундаментальна технологія, що виведе цей процес на якісно новий рівень. Принципи, закладені в блокчейн, — надзвичайно сильні і надійні. Технологія дозволяє реалізовувати найстійкіші цифрові реєстри. Групу транзакцій записують в спеціальну структуру (так званий блок). В цих блоках інформацію можна швидко перевірити. А ще в кожному наступному зберігається інформація про попередній. При операціях з унікальним серійним номером UATAG, наприклад, у ланцюжку блоків міститься інформація про всі внесені коли-небудь унікальні номери.

Основна перевага — непідконтрольність баз даних публічних блокчейнів жодній окремій організації чи особі. При цьому, рішення безкоштовне і доступне будь-якій людині чи об’єкту з доступом до інтернету. І це — в той час, як корпорації та держави направляють мільярдні бюджети на забезпечення цілісності даних різного рівня.

Як бачите, технологія блокчейн є дуже захищеною від підробки та переробки, і надійно підтримує перелік цифрових записів, що постійно зростають. Працюючи із блокчейн, отримуємо найстійкіший цифровий реєстр, надійну синхронізацію і захист від підміни даних в результаті атак.

Про участь в змаганні на Lviv IT Arena 2017

Взяти участь в IT Arena було дуже спонтанним рішенням. На момент подачі заявки в Startup Competition в нас був щойно отриманий патент і приблизне уявлення того, як буде виглядати захисна бірка. Але, як показує практика, стислий дедлайн робить диво. Команда плідно попрацювала і за два тижні підготовки до заходу ми вже мали готовий прототип UATAG, сайт, презентаційне відео, мінімально необхідні рекламні матеріали.

Ми взяли із собою кусочки скла, молоток і пішли презентувати винахід. Це був перший захід для нашого проекту і ми з нетерпінням чекали відгуків. Звичайно, був острах, що нас не зрозуміють, розкритикують, не підтримають. Результат перевершив всі очікування. В число переможців ми не потрапили, зате отримали безцінні поради та рекомендації авторитетного журі конкурсу стартапів та беззаперечних авторитетів IT й інвестиційного ринку України та світу.

123ua

Учасники Lviv IT Arena 2017 із захватом сприймали ідею верифікації товарів унікальним візерунком тріщин на склі. Траплялися і безжальні критики, але навіть їх вдалося переконати в ефективності рішення. В результаті, ми отримали перші публікації у ЗМІ, взяли для себе багато нових ідей, відкоригували позиціонування, побачили себе з іншої сторони. Бо коли щодня працюєш над проектом, втрачається концентрація на очевидних і важливих деталях.

Про розвиток проекту

Ми ставимо перед собою амбітну мету — захистити світовий ринок від підробок, тому планів у нас є мільйон! Сьогодні вже маємо патент, над отриманням якого працювали близько року. Хочемо якнайшвидше запустити виробництво захисних бірок UATAG. Мріємо це зробити в Україні, а не Китаї, попри всі переваги та ціну. Маємо укласти декілька договорів на попереднє замовлення зі світовими виробниками брендових товарів. В пріоритет ставимо одяг, взуття та аксесуари (сумки, годинники, окуляри). Ці галузі є насправді дуже проблемними і компанії несуть шалені збитки від контрафакту.

В листопаді їдемо до німецького Мюнхену на Конгрес захисту брендів (Brand Protection Congress). Там будуть присутні галузеві експерти із захисту від контрафакту і підробок, відомі виробники. Конгрес розглядатиме питання порушення авторського права, незаконної торгівлі контрафактом та «чорного» ринку. Такі заходи є дуже цільовими для нас. Участь в подібних семінарах і конференціях є одним з основних каналів виходу на ринок. У фінансовому плані вони коштують недешево, але це однозначно того вартує. Очікуємо гарних результатів.

Для швидшого і більш ефективного розвитку UATAG розглядаємо можливість участі зовнішнього інвестора. Розуміємо, що з фінансовою підтримкою досягнути поставленої мети більш реально.

Про команду UATAG

Команда UATAG — це п’ятеро людей, на яких покладено багато функцій. Я виконую роль генерального директора. Окрім мене в проекті задіяні маркетолог, два дизайнери, веб-розробник. Ми співпрацюємо з компаніями, які консультують нас в питаннях брендингу, маркетингу, виробництва та дистрибуції.

Всі ми щиро віримо в результат, вдячні за кожну пораду і підтримку. Це зараз дуже важливо. Знаємо точно, що завдяки UATAG «чорний» ринок фальсифікаторів зовсім скоро суттєво зменшить свої обороти!

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман