В Україні з’явився перший стартап-акселератор, що працює по моделі Venture Builder

В Україні представили нову акселераційну програму INTECRATOR, яка впроваджує інноваційну для вітчизняного ринку модель Venture Builder. Акселератор створений спільними зусиллями Intecracy Ventures та EY в Україні. Перша є інвестором групи компаній, що працюють під брендом Intecracy Group. Група допомагає підприємцям в пошуку інвестицій та розвитку їх до стадії фінансування, а також надає можливість венчурним інвесторам отримати великий перелік стартапів в різних галузях економіки. EY — глобальна компанія, що працює в області аудиту, оподаткування, супроводу угод і консультаційних послуг з питань ведення бізнесу. Компанія також володіє значною експертизою в області технологій та інновацій.

Особливості моделі Venture Builder

Взагалі, в Україні сьогодні нараховується приблизно півтора десятка акселераторів. Але INTECRATOR, за твердженням організаторів, є першим, який працює по моделі Venture Builder. Нагадаємо відмінності Venture Builder та звичайних акселераторів.

Отже, Venture Builder допомагають створити компанію з нуля і часто надають практичну підтримку в усьому, починаючи від маркетингу, логістики, технології, талантів і далі. Акселератори, з іншого боку, більше орієнтовані на освіту, нетворкінг, простір для співпраці, менторство та збір коштів. Крім того, акселератори зазвичай пропонують програми, що працюють протягом певного часу (як правило, три-шість місяців) і завершуються пітчингом перед інвесторами. Модель Venture Builder, як правило, не передбачає фіксованої тривалості програми, хоча є виключення.

Більшість акселераторів об’єднують всі стартапи разом і проводять групові сеанси навчання, які починаються і закінчуються одночасно. Водночас Venture Builder може запропонувати більшу гнучкість в датах, щоб збалансувати потреби в ресурсах, необхідні для побудови бізнесу.

Акселератори в основному працюють з технічними компаніями на стадіях постпродукту та раннього доходу, і пришвидшують стадію посівних інвестицій. Venture Builder зазвичай починають працювати з компаніями ще на стадії ідеї та ведуть їх принаймні до посівної стадії. Багато хто підтримує стартапи від ідеї до продажу компанії основним інвесторам (так званий exit).

На заході з нагоди запуску акселератора, серед інших, були присутні Юрій Сивицький, член правління Intecracy Ventures, Михайло Віговський, член правління Intecracy Ventures, Олексій Імас, асоційований директор, керівник EY Start-Up Accelerator та лідер з інновацій EY в Україні

На заході з нагоди запуску акселератора, серед інших, були присутні Юрій Сивицький, член правління Intecracy Ventures, Михайло Віговський, член правління Intecracy Ventures, Олексій Імас, асоційований директор, керівник EY Start-Up Accelerator та лідер з інновацій EY в Україні

Вимоги до стартапів

В INTECRATOR повідомляють, що вони орієнтуються на стартапи, які працюють у нових та динамічно діючих нішах у сегментах B2B та B2B2C, і допомагають розвитку нового бізнесу від етапу створення прототипу (MVP) до виходу повноцінного продукту на ринок.

INTECRATOR відбиратиме стартапів за критеріями наявності проєкту у високотехнологічної індустрії, швидкої масштабованості проєкту, орієнтації на міжнародний ринок, швидкого R&D циклу. Ще одна важлива вимога — курси розмовної англійської у ключових менеджерів фірми.

Фахівці готові приймати заявки від стартапів, розвиток бізнесу яких перебуває на стадії концептуальної ідеї, MVP (мінімально життєздатний продукт) та Pre-MVP. Найбільше в INTECRATOR будуть раді бачити стартапи, які працюють у таких галузях: безпека, медицина і здоров’я, відновлювальна енергія, fintech і маркетплейси, штучний інтелект (AI), RPA та автопілот, віртуальна реальність (AR, VR, MR, XR), Інтернет речей (IoT), ПО як сервіс (SAAS), Big Data, військові проєкти та оборона, рекламні технології. Представники INTECRATOR заявили, що вони націлені суто на українські стартапи та докладатимуть усіх зусиль, щоб після успішного розвитку бізнесу компанії залишалися в Україні, а не виїжджали за кордон.

Фінальна дата подачі заявок — 30 листопада 2019. А вже 20 січня 2020 буде даний старт акселераційній програмі.

За планом INTECRATOR надасть стартапам 3-місячну акселеративну програму, яка охоплює менторство, консалтинг, розвиток команд і роботу над бізнес-стратегією. Стартапери спілкуватимуться з топменеджерами, власниками бізнесу, інвесторами та визнаними галузевими експертами. Також пропонується 9-місячний період роботи c доступом до екосистеми INTECRATOR. Команди стануть частиною спільноти IT-компаній, які підсилюють одна одну, зможуть користуватися технічною базою, брати участь в освітніх програмах і заходах.

Після проходження програми стартап отримує комунікації з потенційними інвесторами, доступ до пілотних клієнтів, маркетингову та PR-підтримку, адміністративну підтримку, юридичне структурування та допомогу в розробці ПЗ.

Передбачається, що в обмін на участь в проєкті його засновники нададуть INTECRATOR номінальний контроль в стартапі. Безпосередній розмір частки визначається для кожного стартапа індивідуально і закріплюється в договорі про участь в програмі INTECRATOR.

В рамках співпраці з INTECRATOR для стартапа визначаються контрольні показники розвитку проєкту (performance milestones), при досягненні яких певна частина фондового опціону буде повертатися його засновникам. Безпосередні контрольні показники та розмір часток будуть визначені для кожного стартапа індивідуально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики