16 корисних YouTube-каналів українською мовою

З нагоди Дня української писемності та мови ми пропонуємо нашим читачам невелику підбірку корисних україномовних YouTube-каналів. Ми навмисне не включили сюди відеоконтент відомих студій, популярних телепроектів, натомість спробували відшукати менш відомі аматорські канали, що стануть у нагоді нашій аудиторії. Сподіваємося, ви знайдете дещо корисне і для себе. Якщо ж ви знаєте YouTube-канали, що також пропонують корисний матеріал гарною українською мовою (або самі створюєте такий контент), пишіть нам на info@blog.imena.ua, або в коментарях.

socialmedia1280

IT

Канал, на якому ви зможете побачити огляди різних гаджетів, новини про техніку і технології, поради, що краще купувати, огляди галузевих заходів та інше. За півтора роки на канал підписалося 3,8 тис. глядачів.

Креативний канал, що, за описом авторів, відкриває завісу таємничості над світами технологій, ігор та кіно. Відео розподіляються за декількома напрямками: новини, огляди кіно та ґаджетів. Обережно: деякі відео містять ненормативну лексику. За 5 років в ефірі канал має 8,2 тис. підписників.

Наука

Переклади та озвучення українською мовою відеороликів наукової тематики про сучасні дослідження Всесвіту, природи, людини. Канал називає себе корисним для тих, хто цікавиться сучасністю і бажає знати, яким буде наше майбутнє. 585 користувачів слідкують за каналом, хоча йому вже три роки.

Продукт від Інтелект TV, що, в свою чергу, є інтернет-проектом Малої академії наук України. В описі каналу зазначено, що Інтелект TV створює та показує документальні програми, зосереджені, головним чином, на популяризації науки. Фокус — на сімейну та молодіжну аудиторії, програми певним чином спрощені для сприйняття пересічними людьми. Так як науковці тільки починають вчитися популяризувати себе, цей канал має лише 538 глядачів, що підписалися.

А ось цей канал спромігся зібрати велику аудиторію в 12,1 тис. глядачів, що підписалися, і не в останню чергу, завдяки регулярному оновленню відео. Канал пропонує переклад і озвучення українською мовою науково-популярних та освітніх відео на різні наукові теми з фізики, астрономії, біології, географії та математики. Метою каналу є покращення ситуації із науковою грамотністю серед глядачів, які бажають отримувати інформацію українською мовою.

Соціальні

Професійний переклад і озвучення українською мовою цікавих та важливих короткометражок. Є переклади лекцій з TED, наприклад, про те, як говорити так, щоб вас усі слухали; є підбірка порад, як покращити своє критичне мислення тощо. Протягом останніх декількох місяців канал не оновлювався, але наявний матеріал може стати в нагоді.

Один з напрямів діяльності студії BIHUS info. Ведучий Денис Бігус аналізує суспільно-політичні, економічні події, роз’яснює можливі наслідки нововведень чи просто висвітлює факти. Окрім розвитку навичок критичного мислення ви можете отримати хронічну недовіру до політиків та публічних персон, перейняти звичку говорити із сарказмом та цілком ймовірно перестанете дивитися інші новинні програми. З рештою, нічого з цього не є критично небезпечним для сучасного жителя України.

Книжкові

Коротенькі огляди книжок, виданих українською мовою, поради, що подарувати книголюбам, огляди подій із життя літературної України. Канал існує з 2015 року, але аудиторія сягає лише 500 підписників.

Канал онлайн-книгарні ВсіКниги веде менеджер Аня Гай, вона розповідає про книги, які прочитала чи збирається прочитати, або радить глядачам певні видання, з тих чи інших причин. На сьогодні 1,7 тис. користувачів підписалися на канал.

Поет, блогер і книголюб зібрала майже 3 тис. підписників для свого каналу про літературу українською мовою. Автор не тільки оглядає книги, але і розповідає про події навколо української літератури.

Для дітей

YouTube-канал, який створила родина зі сходу України. Розважально-пізнавальні ролики виключно українською мовою, які регулярно оновлюються. Канал створено навесні цього року, але вже понад 1,8 тис. аудиторії — зайвий раз підкреслює надзвичайну успішність відео для дітей та школярів.

Якісні відео з 3D-анімацією, піснями й лічилочками у виконанні високопрофесійних співаків. Навчальні відео допоможуть вчитися із задоволенням. Знову ж таки, відзначаємо популярність YouTube серед найменшої аудиторії: канал з’явився лише влітку 2017-го, але має вже 3,4 тис. підписників.

Для любителів кіно. Тут ви знайдете багато різнопланових відео: критика, огляди, аналіз трейлерів. Всього канал має 6,8 тис. підписників.

Для геймерів

Серед засилля неякісно знятих роликів жанру Let’s Play, які викладають на YouTube геймери, є буквально декілька каналів з високоякісним відео українською мовою:

Атмосферний кіберфутбол, українською мовою і навіть без ненормативної лексики, — принаймні, так заявлено в описі каналу на YouTube. З 2013 року канал зібрав вже 23,6 тис. підписників.

Один з першопрохідців україномовного летсплеїнгу та ігрового україномовного стримінгу. Окрім безпосередньо ігор, глядачі долучаються до приємного спілкування, теплої атмосфери і веселих коментарів від автора – програміста Юліана зі Львова. На YouTube з 2011 року, 40,6 тис. підписників.

Відео комп’ютерних ігор, проходження, Let’s Play, стримінг та огляди, спокійні, «лампові» відео виключно українською мовою. Канал існує з 2008 року, але активно розвиватися почав у 2015-му; 45 тис. глядачів, що підписалися.

БІЛЬШЕ КОРИСНИХ ПІДБІРОК:

Читайте также:

Чому YouTube – найздоровіша інтернет-економіка

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

Epic Games назвала топ-20 ігор 2023 року

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом