Жилети, які за допомогою вібрації транслюють музику для людей із порушеннями слуху

Нещодавно у Лінкольн-центрі пройшов концерт класичної музики, на якому глядачі приміряли особливі жилети. Вони передавали вібрацію по всьому тілу: відбивали скрипку у грудній клітці, а духові – у плечах. Про те, як працює цей винахід, розповідаємо у тексті.

Історія створення

Жилети, які транслюють музику через вібрацію, винайшов експерт зі звуку Патрік Хенлон. Він є співзасновником фонду Music: Not Impossible. Організація усуває соціальні бар’єри, із якими стикаються глухі люди.

Хенлона консультував Джей Циммерман – композитор, який втратив слух 11 вересня 2001 року.

«‎Я сподіваюся, що в майбутньому ми зможемо створити для глухих дітей цілу бібліотеку звуків – вони не сприймають світ на слух, але так ми відкриємо для них нові відчуття», – сказав він після шоу.

Влаштування віброжилетів

У жилет вбудовано 24 точки, які передають вібрацію. Скрипки відбиваються у грудній клітці, віолончель та бас – у животі, духові – у плечах, а соло – на зап’ястях. Для додаткового занурення в комплекті з жилетом можна надіти спеціальні резинки на щиколотки та браслети на руки.

Лінкольн-центр давно співпрацює із фондом Music: Not Impossible. Раніше вони проводили дискотеки для німих людей просто неба. А минулого концерту надали глядачам 75 віброжилетів, поки музиканти виконували корейську народну музику та Концерт №2 Моцарта. Подачею звуку керував сам Патрік Хенлон.

Жилети Not Impossible не обмежені жанром. Хенлон пояснив, що аудіоведучі, подібні до нього, можуть регулювати точки вібрації відповідно до атмосфери шоу — від року до диско.

Думки

Ось як про цей досвід відгукнулася одна з глядачок:

«Музика — моє найбільше кохання. Мене захоплює, що вона може стати сенсом для всіх, включаючи глухих і людей, які слабо чують. Мені подобається ідея занурення — це багатогранний імерсивний досвід, коли музика сприймається на різних рівнях, включаючи тілесний».

Джей Циммерман також поділився думкою про майбутнє технології:

«Моя головна мета — допрацювати ці жилети настільки, щоб через них я міг відчувати м’яку скрипку. Вона була б настільки чудова для мого тіла і розуму, що я розплакався б», — сказав він. — «Або я міг би відчути, як тромбон видає настільки задерикуваний звук, що це змусило б мене розсміятися. Це моя велика мрія».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Google представила онлайн нейромережі для створення музики! Огляд та приклади використання