Шоломи віртуальної реальності дісталися до корів. Що-що?

В одній не дуже далекій країні фермери-експериментатори вирішили одягти на коров’ячі морди шоломи віртуальної реальності. Редакція Blog.imena.ua розбиралася, в чому причина такого рішення і чи є в цьому сенс.

Фермерське господарство «РусМолоко» компанії «Milknews», яке знаходиться в Раменському міському окрузі Московської області, одягли на своїх корів окуляри віртуальної реальності. Підмосковні господарники припустили, що велика рогата худоба, спостерігаючи в осінньо-зимовий період зелені поля і соковиту траву у віртуальній реальності, будуть одразу ж давати більше молока. Адже якщо трава зеленіша, це посприяє «зниженню тривожності та поліпшенню загального емоційного настрою в стаді».

Чиновники, відповідальні за аграрний сектор в Московській області, послалися на дослідження голландців і шотландців, згідно з якими особлива заспокійлива атмосфера сприяє збільшенню надоїв молока.

Шолом віртуальної реальності для худоби

Оскільки форма голови корови сильно відрізняється від людської, дослідники були змушені адаптувати окуляри віртуальної реальності під анатомічні особливості організму корови в співробітництві з ветеринарами. Перш за все, вони змінили розмір і формат кріплення.

Залучені до проекту програмісти подбали про те, щоб створити відео, адаптоване під зір корови. Крім того, творці віртуальної реальності також розробили унікальну програму для моделювання зеленого літнього пасовиська.

Результат експерименту

Після закінчення певного періоду експерименту з VR-гарнітурами дослідники зафіксували, що у корів нібито знизився рівень занепокоєння, а загальний настрій стада покращився. І це лише перший етап дослідження. На другому етапі планується визначити, чи було вироблено більше молока в результаті носіння окулярів VR. Якщо експеримент виявиться позитивним, фермери планують одягти окуляри віртуальної реальності також на овець та свиней.

Якщо експеримент виявиться позитивним, фермери планують одягти окуляри VR також на овець та свиней

Кут поля зору коров сягає 330 градусів, водночас на цьому фото ми бачимо самий звичайний шолом VR, призначений для людей, що мають. як відомо, центральний бінокулярний зір. Змінено лише конструкцію кріплення

Критика проекту

Анатомічно зір корови радикально відрізняється від зору людини. Велика рогата худоба має бічний монокулярний і центральний бінокулярний зір. Горизонтально витягнута зіниця забезпечує широке панорамне поле зору. Таким чином, корови можуть бачити, не повертаючи голови, на 330° навколо своєї осі — в той час як людина тільки на 180°.

Крім того, на відміну від людини, корови дуже слабко розрізняють кольори, особливо погано вони бачать зелений, сірий і синій. Під час випасу корови більше покладаються на нюх та дотик, ніж на зір. Далі, з причин особливої побудови очей, корова бачить все в збільшеному масштабі. Вчені вважають, що для корови пасовища аж ніяк не зелені, в основному вони бачать помаранчевий і червоний колір. Тому слова фермерів про те, що «у віртуальній реальності трава зеленіша» навряд чи відповідають дійсності з точки зору худоби.

Більш того, в окулярах віртуальної реальності корови швидше за все взагалі не бачать жодної зрозумілої для них картинки — а лише набір точок різних кольорів і тільки в певній частині їх поля зору. Адже як говорилося раніше, у корів панорамний зір. Тому стверджувати, що у худоби завдяки віртуальній реальності знизився рівень занепокоєння — щонайменше нелогічно. Сам проект господарства «РусМолоко» швидше можна розглядати як рекламний, хоча й абсолютно абсурдний. Втім, подібних абсурдних проектів у світі вистачає. Як казав колись у своєму виступі Павло Воля з «Камеді Клаб», один зі стартапів в «Сколково» всерйоз розглядав проект фіксації відеореєстратора на голові собаки. На питання «Навіщо» дослідники відповіли: «Як навіщо? Цікаво ж дізнатися, де собака бігає!».

Шолом віртуальної реальності на корові — з тієї ж «опери». Цікаво ж дізнатися, як відреагує корова на «віртуальну реальність», яку худоба, втім, зовсім не сприймає як будь-яку реальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

По матеріалах: Interesting Engineering

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Історія Oculus: від підліткового хобі до порталу до метавсесвіту

Від Sensorama до Vision Pro: коротка історія VR та AR