Чому пошук роботи — це складно? Правда, про яку мало хто говорить

Блогер Тім Денніг у своїй колонці на Medium розповів про свій досвід пошуку нової роботи та пояснив, чому цей процес дається так складно.

У минулому році мені довелося шукати нову роботу. За час пошуку наступні ідеї стали основою мого існування:

  • На це йде багато часу
  • Кожна відмова тебе знищує
  • Навіть найхоробріші зазнають невдачі
  • Потрібно бути собою

Я часто читав блоги, в яких підкреслювалася важливість знайомств при пошуку роботи. Так, в якійсь мірі це дійсно так, проте в реальності я зрозумів, що мережа моїх знайомств — наймарніший скарб. Коли ви успішні, всі хочуть з вами дружити, але коли ви спускаєтесь на дно, ви швидко стаєте невидимим.

На початку пошуку роботи я сказав всім, що піду зі старої позиції через місяць. Через дев’ять місяців я все ще нічого не знайшов.

Чим довше це триває, тим складніше буде

З кожним наступним днем ​​потрібно все більше сили волі. Спочатку все просто: ти думаєш, що всі захочуть тебе найняти, тому що у тебе величезний досвід. Потім ти розумієш, що твоїх навичок часто не вистачає для потенційного нового роботодавця. Перші три місяці терпимі, через півроку вже втомлюєшся, через рік самооцінка вже на нулі.

На пошук правильної роботи знадобиться багато часу. Якщо ви знаходите щось дуже швидко, часто це показник того, що ця посада гірше вашої попередньої.

Відмови

Зараз мова піде про відмови в формі стандартного електронного листа, який відправляють всім, хто, на погляд компанії, не підходить на посаду. Простіше відправити вам повідомлення, ніж подзвонити та пояснити причини відмови. Кожен такий лист — окремий ляпас, і одного разу один з них доб’є вас остаточно.

Після нього ви можете здатися, погодитися на простий варіант або на кілька тижнів кинути пошук роботи. В такому випадку моя порада — взяти невелику перерву. Після відпочинку ви піднімаєтеся, набираєтесь сил і енергії та готові знову приступити до боротьби.

Синдром порівняння

Вам може здатися, що не всі відчувають таку біль під час пошуку роботи. Але це припущення помилково.

Не думайте, що ваші друзі, колеги та близькі не пройшли через все це. Порівнюючи свій пошук роботи з пошуком інших, ви тільки робите собі гірше. Ви ж не знаєте, що пережили вони, і вони навряд чи вам скажуть.

У підсумку думки про те, як ваш знайомий зміг дорости до менеджера в банку після роботи в Макдональдсі, будуть заважати вам спати, і ви будете лаяти себе за те, що не можете добитися такого ж успіху. Не варто порівнювати свою кар’єру з кар’єрами інших. Ваш шлях унікальний.

Будьте собою. Ви можете розраховувати тільки на це

Я зрозумів це тільки недавно. Чим довше ви будете прикидатися кимось, намагатися відповідати якимось критеріям, відправляти резюме на посади, які не відповідають вашим навичкам, і говорити інтерв’юерам то, що вони хочуть почути, тим довше ви будете шукати роботу.

Вам запропонують роботу, тільки якщо ви будете собою. Брехати на співбесіді — погана ідея.

Про що вам не говорили?

Не можна опускати руки. У пошуку роботи головне — наполегливість і впевненість. Ви повинні вміти відхиляти пропозиції, якщо вони не відповідають вашим критеріям, або робити божевільні речі — наприклад, просити працювати чотири дні на тиждень замість п’яти.

Пошук роботи — неприємний і складний процес для всіх, тому вам потрібно бути наполегливим в моменти сумніву, відмови та невдач.

У моїй історії дивне закінчення. У підсумку мені вдалося знайти правильну роботу, але через кілька місяців мене звільнили без будь-якої на те причини й без пояснення.

Тоді я витягнув ще складніший урок: статися може все що завгодно. Тому важливо бути скромним і вдячним. Навіть після успішного закінчення пошуку роботи, може вийти так, що вам доведеться знову виходити на ринок праці.

Таким чином, пошук нової роботи чимось схожий на рішення про відкриття стартапу: навряд чи ваш перший стартап буде компанією мрії й приверне мільйон доларів. У моєму випадку, щоб заснувати успішний бізнес, мені довелося закрити сім попередніх. З кар’єрою все так же. Головне — не опускати руки. Це всім дається складно.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як відеоігри допомагають знайти роботу

А як щодо психотерапевта? — як простий експеримент показав, що штучний інтелект може давати гідні поради

Три тренди від футурологів з найму спеціалістів у 2023 році