Як уникнути вигорання після відпустки? Дієві поради

Чи бувала у вас наступна ситуація: ви повертаєтесь з відпустки та відчуваєте, що вам потрібен ще невеличкий відпочинок? Далі мова піде про те, як швидко повернути себе у робочий стан та уникнути стану депресії після відпочинку.

Навряд ви порадуєте колег своїм скигленням про втому на робочому місці після тижневої відпустки. Але відчувати втомленість після відпустки – цілком природно. Особливо, якщо під час відпустки вам щось заважало відпочити – наприклад, ви літали кудись з дітьми, відвідували родичів або ж працювали під час відпустки. Після такої відпустки повернутися до робочого життя буває дуже важко. А завал в поштовій скриньці і купа проблем, що накопичилися на роботі поки вас не було, лише сильніше висмоктують з вас сили.

Кращий спосіб справитися з відпускним вигоранням – це його не допустити. Ось декілька порад про те, як це зробити.

Обирайте відпустку правильно

По-перше, плануйте відпустку так, щоб ви справді могли відновити свої сили. Спеціалістка по виробничій психології Сабіна Зоненнтаг (Sabine Sonnentag) виділяє чотири елементи, котрі повинні бути у вашій відпустці, аби вона пройшла максимально ефективно – це релаксація, контроль (ви самостійно вирішуєте, як поводити вільний час), безпосередня діяльність (приємні та знайомі заняття) та відсутність робочих думок.

Після повернення з відпустки вам потрібен ще один день відпочинку від роботи, аби владнати домашні справи та виспатись. Тільки тоді можна буде спокійно виходити на роботу.

Приготуйтесь скласти робочі обов’язки

Перед тим, як піти у відпустку, потрібно завершити усі найнеприємніші завдання, аби вам не довелося думати про них на відпочинку.

Налаштуйте автовідповідач на пошті, змініть статус у Slack та переконайтесь, що колеги знають, до кого краще звернутися з того чи іншого питання, поки ви відпочиваєте. Таким чином ви зменшите шанси, що під час відпочинку ви отримаєте робоче повідомлення, відпочиваючи на пляжі.

Варто скласти детальний, але не дуже амбіційний список справ, котрі ви виконаєте в перший же день, коли повернетесь з відпустки. Так вам не доведеться згадувати, чим же конкретним ви займаєтесь на роботі.

Ще одна порада – не варто квапитись та повідомляти усім, що ви повернулися до роботи. Краще змініть свій статус та відключіть автовідповідач через 1-2 дні.

На відпочинку варто відпочивати

У відпустці плануйте займатися приємними та релаксовими справами – до прикладу, можна сходити до книжкового магазину, зібрати пазл чи просто прогулятися. Не варто ставити собі амбіційні цілі – просто відпочиньте.

Варто контролювати, як ви витрачаєте свої час та сили. На сімейному відпочинку це може бути тяжко, особливо якщо ви подорожуєте з маленькими дітьми. З усім тим, важливо виділити час на те, аби зайнятися тим, що ви хочете робити, навіть якщо для цього доведеться найняти няню.

Якщо ваші бажання сходяться з бажаннями вашого партнера та сім’ї, це прекрасно. Якщо ж ні, то постарайтесь все ж виділити час виключно для себе – наприклад, зайнятися улюбленою справою рано вранці або ж відвідати музей одному.

Відпочинок – це не час застою, а відмова від необхідності працювати. Спробуйте придбати у відпустці нову навичку, наприклад, записатися на заняття по каякінгу або на курси по кулінарії. Заняття необов’язково повинно бути складним, головне, аби воно давало вам стан потоку. Навчання новим навичкам допомагає боротися з нудьгою та відчуттям власної неповноцінності, котрі зазвичай говорять про робоче вигорання. Ще плюси? Поки ви плаваєте на каяці або ж місите тісто, складно відволіктися на телефон.

Потрібно забути про роботу. Майже 30% американців продовжують розв’язувати робочі питання під час відпустки. Постійна перевірка робочої пошти знижує ефективність відпочинку та може негативно зобразитися на вашому здоров’ї та добробуті. Ця звичка також заважає натхненню, яке часто приходить, коли вам нічим зайнятися та ваші думки починають літати.

Не перевантажуйте себе роботою після повернення

Якщо перед поверненням до роботи у вас є ще один чи два дні, то намагайтесь виспатись та отримати задоволення від відпустки. Розпечатайте фотокартки з відпочинку, запишіть свої враження або завантажте рецепти, котрі нагадають вам про вашу подорож. Напишіть листи з вдячністю людям, з якими ви подорожували та тим, хто допоміг вам облаштуватися. Можна запланувати наступну подорож.

Коли повернетесь до робочого місця, важливо дотримуватися звичного режиму – не намагайтесь працювати вдвічі більше звичного, аби компенсувати вашу відсутність.

Відпустка не розв’яже ваші проблеми!

Навіть якщо ваша відпустка допомогла відновити сили, не дивуйтеся, якщо незабаром її чарівний ефект закінчиться – це цілком нормально. Якщо ви не відчуваєте себе краще після відпочинку або ж ви не змогли насолодитися їм через робочий стрес, можливо, у вас професійне вигорання й відпустка лише тимчасово розв’язала проблему.

Хронічний стрес, викликаний робочим вигоранням, неможливо вилікувати відпочивши тиждень чи два.

Пам’ятайте, що відпустка – не єдиний час, коли ви можете відпочивати. Знайдіть спосіб викроїти час на «повноцінний відпочинок» протягом робочого дня – поки ви знаходитесь в офісі або ж їдете на роботу.

Вихідними уявляйте, що ви знаходитесь у відпустці. Одне дослідження стверджує, що коли люди відносяться так до вихідних, то у понеділок вони відчувають себе щасливіше.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

Як відеоігри допомагають знайти роботу

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску