ІСО в 3,5 рази вигідніше для блокчейн-стартапів, ніж венчурні інвестиції

Як виявило дослідження редакції ТechСrunch, сума коштів, що була отримана з початку поточного року блокчейн-стартапами шляхом традиційного венчурного фінансування, скоро перевищить показники 2017 року. Але незважаючи на понад $900 млн зафіксованих венчурних інвестицій (VC – Venture Capital) в 2017 році та понад $375 млн VC за перші два місяці 2018 року (і це тільки ті суми, про які відомо), традиційні раунди VC (такі як посівні інвестиції, бізнес-янголи, серія A, серія B та інше) зараз виглядають вельми скромно у порівнянні з ІСО за обсягом грошових коштів.

Варто нагадати, що таке ІСО. Напевно ви вже чули цей модний термін, який означає Initial Coin Offering – первинне розміщення монет. Навіть якщо ви не є досвідченим венчурним капіталістом, можливо, вам хоч раз доводилося інвестувати в одне з таких ICO.

Початковою метою віртуальної валюти Bitcoin та багатьох її «нащадків» був вихід за межі існуючої грошової системи, яка сильно залежить від центральних банків та довірених третіх сторін. І те, що крипто-ентузіасти розробили спосіб обходу традиційного процесу залучення капіталу для фінансування нових проектів, який глибоко вбудований в банківську культуру, є справді неординарним досягненням.

Але давайте подивимося на те, наскільки швидко ІСО вийшли на домінуючі позиції при фінансуванні блокчейн-стартапів та оцінимо величину припливу капіталу в цей новий інструмент фінансування.

ICO: небагато угод, зате великі суми

За весь період 2017 року та перші два місяці 2018 року дані Crunchbase містять в цілому 527 венчурних раундів та подій ІСО, в результаті яких компанії залучили фінансування у Bitcoin та інших категоріях віртуальних валют.

Наведені нижче дані показують, як розподіляється кількість інвестицій по типам між традиційними VC та ІСО для систем блокчейн та блокчейн-суміжних угод:

  • 68% – венчурний капітал
  • 32% – ICO

За даними Crunchbase, кількість ІСО, проведених за останні 14 місяців, менша майже вдвічі, ніж кількість раундів венчурного фінансування, анонсованих блокчейн-компаніями, чи такими, що пов’язані з технологією блокчейн. Але, незважаючи на меншу кількість ІСО, ці інвестиції в середньому залучають набагато більше капіталу, ніж середній обсяг венчурного фінансування. Наведені нижче дані показують різницю між капіталом, залученим шляхом венчурного інвестування, та обсягом грошей, отриманим за допомогою ІСО-фінансування (згідно інформації по відомим сумам інвестицій).

Об’єм в грошових одиницях для блокчейн-суміжних проектів, за типами раундів інвестицій, 2017-2018 роки:

  • 22% – венчурний капітал
  • 78% – ICO

Протягом останніх 14 місяців блокчейн-стартапи отримали близько $1,3 млрд коштів від венчурних капіталістів у всьому світі. Разом з тим, через ICO стартапи залучили майже $4,5 млрд коштів, згідно з даними Crunchbase. Іншими словами: венчурні капіталісти інвестують частіше, але невеликі суми грошей, в той час як інвестори, що фінансують через ICO, вкладають набагато більші суми. (Докладніше про методологію збору статистики по ICO – в кінці матеріалу.)

Але навіть перші раунди інвестицій через ICO виглядають так, як фінансування на пізніх стадіях. Найчастіше блокчейн-стартапи піднімають свої перші зовнішні раунди фінансування як ICO, але за великим рахунком ці стадії виглядають не стільки як посівні інвестиції, а скоріш як супер-раунди на пізніх етапах технологічного розвитку. За даними Crunchbase, ось кілька найбільших ICO, закритих у 2017 році:

  • ICO компанії Filecoin – $257 млн
  • Tezos отримав $232 млн
  • Bancor отримав $152,3 млн
  • Polkadot отримав $140 млн
  • Quoine отримав $105 млн

В 2018 році, безсумнівно, очікується навіть більша кількість ІСО. Наразі аналітики придивляються до можливого ICO Telegram, цільовий обсяг інвестицій якого може складати до $2 млрд, згідно з деякими оцінками.

Фанатизм, неправдоподібність та ілюзія?

Незважаючи на те, що вартість Bitcoin (BTC) та багатьох інших криптовалют в доларах США суттєво зменшилась у порівнянні з піками 2017 року, ринок ICO продовжує розвиватися.

Втім є деякі незручні факти, з якими має рахуватися ринок. Сайт новин Bitcoin.com провів опитування, яке виявило, що з 902 компаній, які прагнули провести ICO, 142 не спромоглися зробити це ще до того, як закрити фінансування, а 276 – вже після збору коштів. Дослідження також виявило додаткові 113 проектів, які воно класифікувало як «напівпровал» після того, як «їх команда припинила спілкуватися в соціальних мережах або їх громада настільки мала, що проект не має шансів на успіх». Кінцевий висновок опитування є доволі суворим:

«59% торішніх подій колективного фінансування є або підтвердженими провалами, або близькими до провалу»

Криптовалютна спільнота може розглядати будь-який скептицизм як страх, невпевненість чи сумнів у нових технологіях. І хоча новий шлях отримання інвестицій скоріш за все буде успішним, життєздатні підприємства, які використовують цей метод, так само, як і приватні підприємці чи інвестори, повинні бути обережними як з фанатизмом, так і з недовірою, адже це може завадити.

Зауваження стосовно оброблених даних

На момент написання статті, база даних Crunchbase стосовно традиційних угод по венчурному фінансуванню (янгольські інвестиції, посівні, конвертовані облігації серія A, серія В тощо) була набагато об’ємніша, ніж набір даних про первинне розміщення монет. Проблема в тому, що існує низка конкуруючих списків ІСО, і кожен з них подає дуже різні статистичні дані. Тому, скоріш за все, число наведених операцій ІСО насправді є більшим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Нагадуємо, що на iForum 25 квітня 2018 року вперше буде окремий напрям, присвячений технології блокчейн, використанню її для бізнесу, особливостям проведення ICO тощо. Ознайомитися з програмою конференції можна тут

Джерело: TC

Читайте также:

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0

Worldcoin — криптовалюта засновника OpenAI, яка викликала суперечливі дискусії

Майнінг підвищує забруднення повітря та вартість електроенергії