До ваших послуг – 7 роботів-асистентів, які скоро з’являться в наших домівках

Прогрес мчить вперед на шаленій швидкості, і роботами сьогодні вже нікого не здивуєш. Вони працюють на заводах, в медичних лабораторіях, у банках. Ми ж пропонуємо подивитись на тих роботів-асистентів, які цілком вірогідно скоро стануть звичним елементом приватного будинку і помічником будь-якої господині.[wp-like-lock]

Branto

Почнемо з продукту, розробленого нашими земляками – система для “розумного” будинку Branto від однойменної компанії з Дніпропетровська. Пристрій для дистанційного управління домашньою технікою має Wi-Fi, Bluetooth та інфрачервоний порт, завдяки чому його можна під’єднати до кондиціонера, освітлення, аудіосистем, ТВ тощо. Є вбудована HD-камера з кутом 360° та динаміки – можна через смартфон чи “розумні окуляри” подивитись, що відбувається в помешканні прямо зараз. Заявлена вартість системи $399, але строки початку реалізації роботів поки що не названі.

Budgee від 5 Elements Robotics

Пристрій створений щоб переносити речі по приміщенню чи вулиці, і може це робити протягом 10 годин поспіль без необхідності поповнювати заряд. Може здатись, що Budgee лише забаганка для заможних гіків, але насправді робот призначений для допомоги людям з обмеженими можливостями у повсякденному житті: похід по магазинам, ремонт, подорожі тощо. Розробники обіцяють почати продажі роботів вартістю $1 399 вже цього червня.

Cubic

Розробники з Cubic Robotics позиціонують свій пристрій як “перший персональній помічник з особистістю”. Створена власна еко-система: куб для використання вдома; “розумна” мітка з виходом для навушників, що кріпиться на одяг; мобільний додаток для Android та iOS. Технологія розпізнавання голосу дозволяє Cubic виконувати безліч забаганок власника та підтримувати доволі змістовний діалог. Пристрій ще допрацьовується, строки виходу на ринок таких роботів та їхня вартість поки що невідомі.

FURo-i Home Robot від Future Robot

Компанія декілька років вдосконалювала своїх роботів і тепер пропонує декілька версій, цілком придатних для домашнього використання. Будь хто прямо зараз може замовити через інтернет по спеціальній ціні $712.20 робота, який стане улюбленцем вашої родини та друзів. Інженери зробили акцент на забезпеченні сімейного комфорту: FURo-i Home Robot може придивитись за дітьми, що грають в своїй кімнаті, допоможе подолати сходи літньому дідусеві тощо. Є версія роботів FURo-i Secure для нагляду за помешканням, поки власники у від’їзді.

Personal Robot від Robot Base

Робот об’єднає весь будинок, а також персональні електронні пристрої в єдину систему: від фітнес-трекерів та дверних “розумних” замків до вимикачів світла та термостатів. Корисна особливість – використання роботів Personal Robot допоможе значно скоротити використання електроенергії. Пристрій має екран, а тому може використовуватись для відеодзвінків, перегляду веб-сторінок. Вміє синхронізуватись з розкладом власника та виводити на дисплей нагадування. Зараз на пристрій діє знижка, і коштує він всього $995.

Jibo

Робот створений виключно для використання вдома. Може похвалитися двома камерами з функцією розпізнавання обличчя, мікрофоном, що “чує” в радіусі 360° навколо себе. Робот вміє фотографувати, записувати голосові повідомлення, розповідати історії зі звуковими та графічними ефектами та проводити відеоконференції. Коштує $599 та користується попитом серед західних користувачів. Про це свідчить той факт, що наразі замовити роботів неможливо — всіх розпродано.

Pepper від Aldebaran

Найбільш “людяний” робот у цій підбірці, бо ззовні хоча б віддалено схожий на нас. Позиціонується розробниками, як цифровий компаньйон. Може розпізнавати рухи тіла та спритно пересуватись поруч з власником. При цьому відповідає на питання і задає свої – підтримувати розмову допомагають системи розпізнавання мови та інтонації. Був створений для роботи в магазинах SoftBank Mobile, Японія, але в Aldebaran вирішили просувати робота і для домашнього вжитку. Ціна побутової версії роботів поки що не озвучена.

За матеріалами: ZDnet[/wp-like-lock]

Читайте также:

Штучний інтелект у дизайні та розробці ігор. Де ми зараз і що далі?

Аналоги російських сервісів для українців

CES 2022: цікаві анонси найбільшої у світі виставки електроніки

Чому дрони можуть стати кращою заміною феєрверків