Ноутбук Aurora 7 з сімома дисплеями: для кого він?

Розробники цього чуда техніки, створюючи прототип, явно проговорювали про себе: «Замало буде!», Маючи на увазі кількість екранів. Два дисплеї? Банально і відносно часто зустрічається. Три? Ні. Ось сім – в самий раз, відмінно. Зараз компанія запустила продаж ноутбука, час поговорити про технічні деталі.

Так що там, крім семи екранів?

Базується ноутбук на основі процесора AMD Ryzen 9 3950x. Це 16-ядерний чіп з підтримкою 32 потоків, частотою від базових 3,5 ГГц до пікових 4,7 ГГц і 14 Мб кешу третього рівня. TDP 105 Вт, сам процесор не новий – компанія AMD представила його ще восени 2019 року. Виготовляється він за 7 нм-техпроцесу виробника TSMC.

Якщо не подобається AMD, проблем немає, є і платформа на базі Intel. Це процесор Core i9-10900k, який вийшов через кілька місяців після Ryzen 9 – у другому кварталі 2020 року. У нього відразу 10 ядер, які працюють на частоті від 3,7 до 5,3 ГГц і підтримують 20 потоків. Виконано процесор по 14 нм-техпроцесу, його TDP трохи вище, ніж в AMD – 135 Вт замість 105 Вт.

Ось з графічними адаптерами справа гірше – вибрати їх користувач не може. Розробники встановлюють Nvidia GeForce RTX 2070, причому спочатку заявлялася GeForce 1060. Правда, обсяг пам’яті відео поки невідомий.

А що з ОЗУ і накопичувачами?

Виробник повідомляє про підтримку 128 ГБ ОЗУ стандарту DDR4-2993. Правда, такий обсяг доступний лише для платформи з процесором від Intel. А ось покупці платформи на основі AMD обмежені 64 ГБ ОЗУ.

Що стосується дисків, то ноутбук оснащується двома SATA-накопичувачами та двома M2-накопичувачами. M2 представлені Samsung 970 EVO Plus місткістю до 2 ТБ. Крім того, розробники заявили про перехід на SSD серії 980 після того, як ці накопичувачі з’являться в продажу. Підтримується місткість SSD до 2 ТБ для кожного, так що в загальному підсумку можна отримати до 8 ТБ дискового простору.

І знову все це – для платформи з Intel. А ось AMD-ноутбуки отримають два M2 та один SATA-накопичувач, так що максимальний обсяг дискового простору складе 6 ТБ.

Батарея

Зрозуміло, що настільки потужна платформа, та ще з сімома дисплеями, не може працювати багато годин від акумулятора. Так і є: від двох акумуляторів система може пропрацювати в автономному режимі близько 2 годин 20 хвилин. Наскільки можна зрозуміти, це максимальна тривалість роботи від батарей.

Додатково девайс оснащений двомегапіксельною камерою, динаміками та сабвуферами.

Тепер про дисплеї

Як і повідомлялося, у ноутбука 7 дисплеїв. З них чотири головних і три допоміжних. Що стосується основних дисплеїв, то це 17,3-дюймові панелі з роздільною здатністю 3840х2160 точок кожна (формат Ultra HD або 4К). Допоміжні підтримують роздільну здатність Full HD або 1920х1080 пікселів при діагоналі 7 дюймів.

Розміщення дисплеїв начебто не змінилося з моменту анонсу. Розробники розмістили два головних екранів один над одним, плюс ще два – з боків. Що стосується допоміжних, то це два семидюймових екранів, які можна висунути над вертикальними основними, плюс ще один, який розташовується під клавіатурою.

Для кого цей монстр?

Багато хто з нас користуються мультиекраними системами. У декого два монітори, у декого – три, хтось встановлює ще й ноутбуки з планшетами, додаючи потрібні екрани з актуальною для роботи (або розваг) інформаціями.

Aurora 7, за словами розробників, призначається для різного роду центрів безпеки, дата-сайнтестів, творців відеоконтенту, ігор тощо. Ймовірно, програмістам такий девайс теж може виявитися корисним.

У вільному продажу ноутбука з 7 екранами поки немає: щоб отримати його, потрібно безпосередньо звернутися в компанію, замовивши необхідну конфігурацію. І тут цікавий момент – виробник розкриє ціну тільки потенційному покупцеві. Навряд чи вона буде низькою. А якщо враховувати оригінальність конструкції, мова може йти про 4-6 тисячах доларів США.

Не Авророю єдиною

Так, крім Aurora 7 є й інші ноутбуки з декількома екранами. Справедливості заради скажемо, що саме Aurora – лідер серед конкурентів. Але є подібний креатив і у компанії Razer, яка представила прототип ноутбука Project Valerie з трьома дисплеями. Причому бічні екрани розкриваються автоматично.

Цей девайс був продемонстрований на CeS 2017, але в виробництво не потрапив. А ця система більш життєздатна і набагато менш монстрозна, ніж в разі ноутбука з 7 екранами.

З того, що є в продажу, можна згадати Asus ZenBook Pro Duo. У нього звичайний форм-фактор, єдине – другий дисплей вбудований в топ-кейс. Основний екран отримав розмір 15,6 дюйма і роздільну здатність 4К, додатковий – діагональ в 14 дюймів з роздільною здатністю 4К.

А ось в кінці 2019 року компанія Intel показала дуже незвичайну систему з двома екранами, де додатковий дисплей можна нахилити під будь-яким кутом. Перемикання від екрана до екрана виконується за допомогою погляду, як би незвично це не звучало. Камера відстежує положення очей людини, але, наскільки оперативно виконується перемикання, невідомо.

На жаль, це теж лише прототип, в продаж, як Pro Duo, цей девайс так і не надійшов.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Tomshardware

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

Новинки геймерської індустрії з виставки CES 2024