Найвизначніші космічні події 2018 року

2018 рік приніс багато нового у космічну галузь. Ми запускали ракети, проводжали провідних вчених та робили дивовижні відкриття! Видавництво The New York Times зібрало найграндіозніші події в одній статті.

 7 січня: Після запуску ракети Falcon 9 розвідувальний супутник  Zuma  не вийшов на орбіту та був втрачений. Через рік його доля і досі невідома.

23 січня:  Подарунок компанії Google у розмірі  $30 млн, який було призначено для заохочування приватних компаній, які бажають висадитись на Місяці, нікому не дістався. 31 березня засновники головного призу визнали, що жодна з компаній, які брали участь, не зможуть долетіти на своєму апараті до Місяця в призначений строк – кінець березня 2018 року.

31  січня: Людство спостерігало повне затемнення Місяця.

6 лютого: Засновник SpaceX Ілон Маск (Elon Reeve Musk) вперше запустив до космосу найважчий ракетоносій у світі —  Falcon Heavy.  Всередині ракети містився особистий спорт кар Маска Tesla Roadster, а в ньому грала пісня Девіда Боуї (David Bowie).

14 березня:  фізик-теоретик Стівен Хокінг (Stephen William Hawking), чиї відкриття сприяли розвитку сучасної космології та дали силу рухатися вперед багатьом людям, помер у своєму будинку в Кембриджі. Вченому було 76 років.

1 квітня: В ніч з неділі на понеділок 2 квітня перша орбітальна китайська станція «Тяньгун-1»  згоріла в атмосфері над Тихим Океаном. «Тяньгун-1» (переклад: «Небесний замок») був запущений у 2011 році, а у 2016 повністю завершив роботу, перетворившись на космічне сміття. Станція стала втіленням в життя космічних амбіцій Китаю.

18 квітня: Космічне агентство США успішно запустило TESS з космодрому на мисі Канаверал за допомогою ракетоносія  SpaceX Falcon 9.

25 квітня: Європейське космічне агентство опублікувало найширшу і найточнішу на сьогодні тривимірну карту Чумацького Шляху. На карті були відмічені дані про положення, рух та інші особливості майже 1,7 млрд зірок у межах нашої галактики.

14 квітня: Супутник Юпітера під назвою «Європа» вже давно розбурхує фантазію багатьох фантастів як місце, де ще може ховатися життя  у Сонячній системі. Науковим фактом стало відкриття підповерхневих океанів з водою під товстим льодяним шаром.

30 травня:  Пилові шторми на Марсі –  звичайне сезонне явище, але цього року воно затягнулося на довгий період. В результаті чого відімкнувся марсохід Opportunity. Космічне агентство все ще не полишає надії зв’язатися з ним.

7 червня: Спеціалісти NASA  знайшли в породі  на поверхні Марсу молекули цілого ряду органічних поєднань, які підтверджують сліди існування життя на планеті.

12 червня: Астрономи змогли ідентифікувати джерело космічних нейтрино високих енергій, які було зафіксовано обсерваторією IceCube декілька років тому. Вчені прийшли до висновку, що частинки з енергіями у сотні раз більше, ніж у протонів у Великому адронному колайдері, породив блазар.

25 липня: Вчені оголосили  про те, що вони знайшли докази наявності води у рідкому стані на Марсі.

27 липня: Марс вступив в протистояння із Сонцем – тобто, він наблизився максимально близько до нашої планети. В цей же день відбулося найдовше місячне затемнення XXI століття. Місяць мав червоно-коричневий колір через тінь Землі, через яку він і проходив.

12 серпня: NASA запустив зонд Parker Solar Probe для спостереження за Сонцем. Це перший в історії людства апарат, який здатен доторкнутися до краю вогняної сонячної корони.

16 серпня: У 2015 році станція «Нові горизонти» відправилась до загадкового поясу Койпера до одного з астероїдів. Через три роки станція наблизилась до своєї цілі, щоб зробити перші знімки місцевості.

29 серпня: В російському МКС було виявлено витік повітря.

17 вересня: Ілон Маск презентував першого космічного туриста SpaceX. Це  був японський мільярдер Юсаку Маедзава.

21 вересня: На поверхню астероїда Рюгу зондом Хаябуса-2, що долетів до нього в червні після 3,5 років, було висаджено два роботи.

11 жовтня: Ракетоносій «Союз-ФГ» не зміг вивести на орбіту космічний корабель «Союз МС-10» з новим екіпажем Міжнародної космічної станції. Космонавтам вдалося евакуюватися на Землю у спусковому апараті.

19 жовтня:  Європейське космічне агентство (ESA) запустило апарати місії  BepiColombo, ціллю яких є дослідження близької до Сонця планети – Меркурія. У кінці 2025 року апарати місії вийдуть на орбіту Меркурія та почнуть вивчати поверхню планети, досліджуючи магнітне поле та магнітосферу.

30 жовтня: NASA заявила про закінчення місії космічної обсерваторії Kepler через 10 років після її запуску. Усього телескоп знайшов 2,6 тис. планет за межами Сонячної системи.

31 жовтня: Астрономи з Німеччини та Чилі знайшли Чорну діру в центрі нашої Галактики.

1 листопада: Космічний зонд Dawn, який став першим апаратом, який зробив орбітальний політ навколо двох об’єктів Сонячної Системи, завершив свою роботу через нестачу палива.

11 листопада: Компанія  Rocket Lab провела перший успішний комерційний запуск своєї надлегкої ракети Electron. Ракетоносій вивів тоді на орбіту шість супутників

26 листопада: Американський космічний апарат InSight здійснив посадку на планеті Марс. Він буде вивчати склад кори планети та вимірювати кількість тепла, яке надходить з глибинних шарів цієї самої кори.

3 грудня: Космічний зонд NASA OSIRIS-rex прибув до астероїда Бенну. Йому доведеться зібрати його зразки.

7 грудня: Китай запустив нову космічну місію, в рамках якої ровер Chang’e-4 повинен сісти на зворотній бік Місяця.

10 грудня: Автоматичний космічний апарат  NASA «Вояджер-2», який був запущений 1977 року увійшов в міжзоряний простір. Він повторив досягнення свого «брата-близнюка», який зробив це ще у 2012 році.

11 грудня:  Російські космонавти вийшли у відкритий космос для дослідження отвору в пристикованому до МКС кораблю «Союз МС-09». Вони зібрали зразки, які згодом відправлять на Землю для подальшого дослідження витоку повітря.

13 грудня: У ніч на п’ятницю, розроблений компанією Virgin Galactic космічний апарат SpaceShipTwo з двома пілотами на борту встановив новий світовий рекорд, піднявшись на висоту більше, ніж 82 км.  Він рухався втричі швидше звукової швидкості.

16 грудня: Комета 46P/Віртанена пролетіла на рекордно мінімальній відстані від Землі. Спостерігати за кометою в Північній півкулі можна було з початку грудня над південним горизонтом.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The New Work Times

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році