Цифровий детокс: як перемогти залежність від смартфонів

Прийшло літо, а з ним і тепла погода. Кожен раз ми обіцяємо собі частіше виходити на вулицю та дихати свіжим повітрям, почнемо займатися спортом чи почати відвідувати музеї й кожен раз у нас на це не вистачає часу. Чому? Ми завжди можемо сказати, що в цьому винна робота, та й хатні справи нікуди не ділися. Насправді ж є прихований пожирач часу — наш смартфон.

Скільки часу люди втрачають в інтернеті

Квітневі дослідження GWI показали, що користувачі проводять у мережі в середньому 6 годин 57 хвилин на день. Якщо врахувати, що 8 годин на добу люди сплять, то в інтернеті вони майже половину (окей, 43%) всього часу неспання. Величезна частина життя йде на безглуздий скролінг стрічки новин, перегляд мемів, що повторюються, і суперечки в коментарях.

Агентство із соціальних досліджень в інтернеті We Are Social з’ясувало, що найбільше в інтернеті проводять жителі Філіппін. Найменше переглядають сайти та гортають соцмережі в Японії.

При цьому більше часу онлайн проводять дівчата віком 16-24 років. Батьки бувають у мережі менше, але мами та бабусі ще на кілька хвилин затримуються, тоді як тато чи дідусь уже закрили б ноутбук.

Чому багато сидіти в інтернеті шкідливо

Когнітивні здібності людини, яка зловживає інтернетом, незмінно падають, з’ясували в Microsoft. Ще на початку 2000-х середня тривалість концентрації уваги людини дорівнювала 12 секунд. До 2013 ця цифра знизилася до 8 секунд. Для порівняння – золота рибка може концентруватися 9 секунд.

До того ж інтернет краде у людини можливість бути ефективнішою. Якщо ви залипаєте в телефоні близько чотирьох годин на день, скоротивши час наполовину, вивільняється дві години, які можна витратити на спорт або на ту ж прогулянку по парку. В більш маштабному підрахуванні це 14 годин на тиждень або 2 дні на місяць які можна витратити на невелику подорож.

Як знизити час, який витрачається на смартфон

Зазвичай у нових смартфонах є вбудований інструмент контролю проведення часу за екраном. Але можна використовувати й спеціальні додатки. Розкажемо про деякі з них.

Вбудований інструмент для iPhone

Вбудована опція «Екранний час». Дозволяє налаштувати, скільки часу на день ви пробудете в тому чи іншому додатку. У вихідний можна виставити більший ліміт, а в робочі будні — урізати.

Як налаштувати ліміти:

  • Відкрийте «Параметри» та виберіть «Екранний час».
  • Перейдіть у вкладку «Ліміти програм» та позначте програми, які потрібно обмежити.
  • Виставте ліміт часу та натисніть «Додати».

А ще «Екранний час» допоможе не відволікатися на повідомлення з Facebook, Telegram та інших програм, поки ви спите чи працюєте. Використовуючи режим «Спокій», можна відключитися від непотрібних дзвінків та повідомлень, а з тими, кого виберете самі, залишитися на зв’язку.

Як налаштувати режим:

  • Перейдіть у вкладку «Спокій».
  • Натисніть праворуч, щоб активувати режим.
  • Виберіть день і налаштуйте годинник, коли ви будете недоступні.

Як вибрати людей, які можуть з вами зв’язатися навіть у режимі «Спокій»:

  • Виберіть «Дозволені завжди».
  • Натисніть «Контакти».

Зауважте, що спілкування дозволено «З вказаними контактами», та додайте з телефонної книги потрібні номери.

Вбудований інструмент для Android

Вбудована опція «Цифровий добробут». Дає побачити, скільки годин ви проводите в соцмережах, мобільних іграх та листуванні з друзями. Для програм можна налаштувати таймер, по закінченні якого доступ до вибраної програми буде закрито. Скинути його можна, але через налаштування.

Як встановити таймери:

  • У налаштуваннях знайдіть рядок «Цифровий добробут».
  • Клацніть «Панель інструментів».
  • Виберіть програму зі списку та виставте ліміт у розділі «Таймер програми».

Щоб добре виспатися, у «Цифровому добробуті» використовуйте режим «Відпочинок» (на телефонах MIUI «Нічний режим»). Протягом заданого часу або поки телефон на зарядці, вам не надходитимуть дзвінки та не спливатимуть оповіщення.

Як налаштувати:

  • Виберіть вкладку під назвою режиму.
  • Натисніть «Включати за моїм розкладом» і встановіть годинник, коли вас не турбує.
  • Клацніть «Увімкнути під час заряджання під час сну» та налаштуйте, у який час йти зі зв’язку при увімкненій зарядці.

Програма ActionDash

Додаток ActionDash допоможе боротися із залежністю від смартфона та зробить вас продуктивнішим. У режимі фокусування повідомлення програм зупиняються в одне клацання, щоб ви могли сконцентруватися на навчанні або роботі. На програми, які найбільше відривають, можна налаштувати ліміти.

Програма StayFree

Ще один популярний трекер StayFree, щоб позбутися телефонної залежності та стати продуктивнішим. Ви будете отримувати сповіщення від програми, якщо засиджуєтесь в мережі занадто довго. Також за допомогою StayFree можна дізнатися, які додатки забирають найбільше часу. Їх можна призупинити в денні години або на решту дня. Є також налаштування для сну, щоб месенджери та дзвінки не заважали вам у нічний час.

Інші способи подолати цифрову залежність

Контролюйте робочий час та KPI

Встановіть трекер робочого часу на свій офісний комп’ютер. Такі програми відстежують активність монітора. Формуйте список завдань на день вперед, розпишіть його по годинниках і дотримуйтесь заданого темпу.

Забирайте телефон якомога далі

В офісі або на виробництві тримайте телефон у роздягальні, щоб вам було незручно до нього ходити. Вдома, коли ви ідете спати, забирайте телефон в іншу кімнату. Не залишайте його поруч із ліжком на ніч — прибирайте заряджатися десь на кухні. Використовуйте звичайний будильник, щоб вчасно прокинутися.

Влаштуйте 30-денне чищення по Ньюпорту

Інший спосіб описує у своїй книзі «Цифровий мінімалізм» професор Кел Ньюпорт. Ідея полягає в тому, щоб повністю відмовитися від соціальних мереж на 30 днів. Головні правила «чистки»:

  • Залишити повністю можна тільки ті програми, що потрібні для роботи.
  • Для підписок, від яких не можна відмовитись, слід виставити ліміт. Це може бути пара новинних пабліків, наприклад.
  • Потрібно придумати заняття, яким заповниться час, що звільнився.

Після місяця відпочинку можна буде повернути тільки те, що все ще здається корисним.

Замініть смартфон примітивною «дзвонилкою»

Купіть примітивний кнопковий телефон, з якого можна максимум зателефонувати-написати повідомлення-запустити будильник. Спосіб можна використовувати в рамках 30-денної «чистки» або періодично – наприклад, вирушаючи у гості чи відпочинок. Дуже хочеться до інтернету? Використовуйте комп’ютер.

Плюси «дзвонилок» не тільки в тому, що вони допомагають боротися з цифровою залежністю, а й у їхній здатності тримати заряд. Пропрацювати тиждень на одному подиху для такого телефону не проблема.

Купіть чохол, що екранує

Чохол, що екранує — це футляр з особливого металізованого матеріалу, який блокує радіосигнал. Його не потрібно включати та вимикати, досить просто покласти телефон у цю «кишеньку», щоб закрити доступ до мережі. Поки телефон захищений екраном, вам не можна буде додзвонитися, не будуть надходити смс та сповіщення із соцмереж.

Якщо ви хочете «піти з лінії», перебуваючи в офісі, можете купити капсулу, що екранує. Вона працює аналогічним чином, тільки має вигляд циліндра. Такі капсули можна розміщувати у переговорних кімнатах або поставити вдома. На відміну від активних глушників сигналу, екран капсули не створює радіоперешкод, тому ви не завадите іншим користуватися мобільним зв’язком.

 

Проведіть цифровий детокс із друзями

Знайдіть однодумця з-поміж реальних знайомих і влаштуйте «чистку» разом з ним. Запропонуйте колегам відмовитись від соцмереж на роботі. Разом ви можете проводити тижневі детокси або вибрати для цього певний день.

Перейдіть на живе спілкування

Замість писати чергове «Привіт, як справи?», зателефонуйте співрозмовнику. Ще краще – домовтеся про особисту зустріч. Ходіть у гості, збирайтеся з друзями у кіно та кафе, як робили це раніше, до технологічного перевороту.

Привітайте бабусю не анімованою картинкою у Вайбері, а живою листівкою. Напишіть привітання від руки та надішліть поштою заздалегідь, а ще краще – вручіть особисто. Оце буде щиро і по-справжньому.

Знайомтеся на вулиці та кафе, наживо. Забудьте про дейтинг-додатки — вони давно зарекомендували себе як місце, де люди дивляться один на одного як на товар. Або на покупця.

Використовуйте будь-який зі способів і незабаром ви побачите, як зміниться ваше життя.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску