Як працює FOODGER — IoT-проект для «розумного» споживання їжі

В лютому редакція нашого блогу побувала на конференції, присвяченій «інтернету речей», та поспілкувалась з молодими українськими розробниками, що створюють власні IoT-проекти. Сьогодні ми познайомимо вас із FOODGER — стартапом, що допоможе оптимізувати закупку продуктів харчування, використовуючи сучасні технології. Як все це працює, нам пояснив засновник проекту Максим Гетьман:

IMG_4730

— Ваш проект ми зустріли на конференції, присвяченій «інтернету речей». Як ви використовуєте технології і взаємодію речей між собою?

Для FOODGER експозиція на IoT Conf UA 2016 стала першою масовою виставкою, де ми показували прототип великій кількості людей. Тема ІоТ з кожним роком стає все популярнішою і вирішує багато проблем людства. Одна з таких проблем, на яку ми звернули увагу, наявність свіжої і потрібної для споживача кількості продуктів вдома. За буденними справами ми чисто фізично не можемо пам’ятати скільки у нас вдома продуктів, а особливо, якщо у вашій сім’ї двоє і більше людей.

Зараз ми працюємо над універсальним рішенням цієї проблеми. І на даному етапі створили прототип універсальної підставки під обраний для моніторингу продукт, яка визначає його вагу і передає це значення на сервер, а потім користувач бачить його в себе на телефоні. Один такий пристрій чисто і грубо технічно – це мобільні електронні ваги, тільки з модулем Wi-Fi. Ви запитаєте, а де ж саме ІоТ? А вся магія «інтернету речей» з’являється, коли у користувача багато типів продуктів, які він моніторить. І під кожним стоїть наш пристрій. Тоді наші пристрої починають «спілкуватися» між собою, аналізувати дані і на основі цього пропонують актуальну інформацію. Користувач може не тільки контролювати продукти в холодильнику, але і по всій кухні, що саме і робить FOODGER універсальним.

каверфуджер

— Які повсякденні справи споживачів полегшить FOODGER?

Саме вирішення проблеми буденного життя і стало основним натхненням створення FOODGER. Першою проблемою є те, що при здійсненні покупок ми не знаємо чи не можемо згадати, які продукти і в якій кількості є вдома. В нашій програмі користувач відразу зможе бачити інформацію в режимі онлайн про кількість продуктів і приймати рішення, чи варто купувати той чи інший товар. В майбутньому ми хочемо додати функцію автоматичного замовлення продуктів.

Наступна проблема, що перед тижневою закупкою ми використовуємо час на складання списку покупок. З FOODGER такого можна не робити, адже всі продукти, які необхідно докупити вже будуть вказані єдиними списком у нашій програмі.

В людей, які полюбляють готувати, часто виникає проблема з пошуком рецептів під наявні продукти, або під вибраний рецепт ми починаємо нишпорити по кухні і перевіряти, чи достатньо нам інгредієнтів. Ми вирішуємо це так, що програма сама знаходить рецепти під наявну кількість продуктів і пропонує їх користувачу. А якщо для якогось рецепту вам не вистачає декілька інгредієнтів, то програма запропонує їх придбати і автоматично додасть у список покупок.

слайд

Дуже актуальною є проблема у великих сім’ях, коли, наприклад, один із членів родини повертається додому і розраховує на свій улюблений продукт, а його родичі вже подбали про те, щоб зменшити кількість саме цього делікатесу до нуля. Звісно, він дізнається про це, тільки прийшовши додому і отримає замість улюбленого продукту лише дозу стресу. FOODGER в такому випадку попередив би вас завчасно і запропонував по дорозі завітати до магазину.

Також хочемо представити рішення для малого бізнесу (малі кафе і ресторани), в яких немає автоматизованої системи підвезення продуктів і часто виникає проблема, що страви з меню недоступні через те, що немає інгредієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

— Які дані пропонує користувачу мобільний додаток? Чи потрібно вводити вручну перелік продуктів?

Назву продукту, який зберігається на нашому пристрою, користувач вказує в додатку лише один раз, а потім потрібно ставити цей продукт на те ж саме місце, де розташовано платформу. В додатку користувач бачитиме список із наявних продуктів і їх вагу. Якщо продукт перетне критичну позначку ваги (наприклад, гречаної крупи стане менше, ніж 200 гр.), то він потрапить у вкладку необхідних покупок, а в списку наявних продуктів буде виділений червоним кольором.

У вкладці з рецептами користувач бачитиме доступні рецепти із наявних продуктів, а потім рецепти, для яких потрібно докупити деякі інгредієнти.

— Як плануєте налагодити виробництво датчиків Foodger?

FOODGER є виключно нашим виробом, і ми не використовували в ньому готових рішень, окрім таких, які не можемо розробити самі – це мікропроцесор з модулем Wi-Fi та батарея. Перші партії було б чудово виготовляти у нас в Києві, для цього є всі умови. Але якщо ми отримаємо інвестиції в розмірах, що дозволять відразу виробляти масовий продукт, то будемо вимушені співпрацювати із заводами в Китаї.

— Використовуєте хмарні технології для зберігання персональних даних?

На стадії прототипу ми використовуємо локальний сервер, піднятий на лептопі. Тому питання про хмарні технології поки не є актуальним.

— Ви зараз в IoT Hub — що розраховуєте отримати від участі в хабі, як довго плануєте там бути?

В IoT Hub будемо до наступного Demo Day, це, так би мовити, випускний для стартапів, який пройде влітку. IoT Hub зараз дуже гарно допомагає розвиватися проекту. Ми маємо своє закріплене робоче місце в коворкінгу «Платформа», доступ до широкої технічної начинки та інструментів і активно користуємося 3D-принтером. Також IoT Hub допомагає із участю на великих виставках (нещодавно були зі стендом на INNOTECH 2016). Особливо хотів би подякувати засновнику IoT Hub Роману Кравченко, адже без нього наш проект ще б довго і довго ріс навіть до стадії прототипу.

IMG_4701

— Розкажіть докладніше про вашу команду

Зараз команда FOODGER складається з двох постійних учасників: я, засновник і керівник, технічний інженер (хардверщик, електронщик) та Василь Юрковець – програмний інженер, програміст додатків для Android, iOS тощо та просто та людина, на яку я покладаюся. Також я дуже вдячний Анастасії Бойко – це наший дизайнер та художник, автор логотипу, яка у вільний час допомагає нашому проекту.

Максим Гетьман та

Василь Юрковець та Максим Гетьман

— Коротко продовжіть вислів: «Мені потрібно користуватися FOODGER для того, щоби…»

… Економити свої нерви та час на буденних проблемах 🙂

Читайте также:

10 сайтів, які допоможуть створити логотип

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023

5 конструкторів онлайн опитувань, які зроблять ваш маркетинг краще

Ефективне керування творчою командою: ключові аспекти для успіху у контент-індустрії