Роман Зінченко, Greencubator: «Розумне місто — це рядки коду. І про це теж говоритимемо на iForum»

Співзасновник Greencubator Роман Зінченко в інтерв’ю для бізнес-порталу Delo.UA розповів про концепцію «розумних міст» та про те, чому ця тема стане основною для окремої секції в рамках конференції iForum-2015, що відбудеться у Києві завтра.

За його словами, ключовою вигодою Smart City є декілька складових — починаючи від ефективної транспортної системи, чистого довкілля і аж до електронних сервісів та безпечного середовища:

«”Розумні міста” покладаються на нову модель управління енергетикою. Одна з ключових складових тут — Smart Grid (про що говоритиме один зі спікерів потоку iCity на iForum Дмитро Вільчинський). Ставка робиться на максимальне проникнення електронних сервісів та скорочення зусиль для взаємодії з містом (про це розповість Яніка Меріло, радник міністра економічного розвитку та торгівлі). При запроваджені технологій Smart City активно використовують мобільні сервіси для надання послуг та планування розвитку. Словом, “розумне місто” “вміє” прокладати в потрібному місці доріжки, запобігати злочинності в “проблемних” місцях, спрямовувати транспорт так, щоб зменшувати затори та викиди. Допомагає розвивати новий бізнес, ефективно і прозоро використовувати міський бюджет, спираючись на аналітику і по-справжньому великі дані (Big Data)».

В створенні «розумних міст» потрібно враховувати не лише впровадження електронних систем для керування та контролю різних сфер життя, але й використання мобильних технологій, які вже є у населення міських агломерацій:

«Мобільні технології та аналіз активності мешканців в соціальних мережах можна використати для оптимізації маршрутів міського транспорту. Замість папірців на вході в метро чи в під’їзді все більше транспортних компаній та операторів нерухомості використовують соціальні медіа як канали пріоритетної комунікації зі споживачем. Та й заявку службам благоустрою Нью-Йорку вже давно можна відправити через Твіттер».

На думку Романа Зінченка, цьогорічна виокремленість доповідей на тему Smart City — логічний крок з боку оргкомітету iForum. По суті «розумне місто» є рядками коду, а також поєднанням даних, хмарних сервісів, аналітики, алгоритмів, інтерфейсів різного роду та міських API:

«Пам’ятаєте анекдот: “Коли до влади прийдуть програмісти, цілі міністерства будуть замінені на набори скриптів”? Так от, відповідний тематичний потік на iForum — для тих, хто пише скрипти для міст.

Кожне сучасне місто зараз — інтернет-діяч великого масштабу. Наприклад, Барселона сповідує ідеологію “City as a service” і розвиває кластер мобільної розробки. Лондон, Мюнхен та інші міста створюють інтернет-інтерфейси для всіх міських сервісів. Так чому в нас не так?

Також важливе завдання потоку — допомогти представникам українських міст запровадити роботу з даними, електронними інтерфейсами і відкритими місткими даними як стандарт міського управління в Україні. І створити майданчик для зустрічі з потенційними розробниками».

Нагадаємо, завтра о 10 ранку в Києві розпочнеться найбільша в Україні ІТ-конференція iForum, що збере фахівців із різних технологій на території МВЦ. Стежити за публікаціями, новинами та враженнями з конференції можна у нашому блозі за спеціальним тегом, а також у Twitter за тематичним тегом #iforum2015.

Читайте также:

Политическое расфрендживание

Фешн с умом: украинские маркетплейсы с концептом reuse

Smart city – новый идеальный город?

Бьюти-фильтры (не) спасут мир: авторское мнение и комментарий психолога