Як додати можливість коментування у постах Telegram-каналу

Запущений влітку 2013 року Telegram до 2022 року перетворився з месенджера для спілкування приватних користувачів на справжнісіньку інтернет-платформу, яку використовують як альтернативу застарілим блоговим платформам, а також як повноцінне ЗМІ.

Telegram, messenger service, app icon, display on display of mobile phone, smartphone, detail, full format

Це стало можливо після впровадження восени 2015 року такої функції, як Telegram-канал, що дозволило створювати стрічку новин з елементами блогу, на яку може підписатися будь-який охочий і отримувати повідомлення у свій месенджер. Однією з проблем для каналів була відсутність можливості коментування постів підписниками, але через кілька років проблему розробники розв’язали.

Навесні 2019 року в Telegram додали можливість прив’язки до каналів групи, в якому користувачі могли б обговорювати публікації, але тільки в цілому, без прив’язки до конкретних постів. До цього моменту існувало чимало ботів та різних онлайн-рішень, які через всілякі допоміжні елементи додавали функцію обміну повідомленнями.

До осені 2020 року розробники месенджера змогли втілити в життя численні прохання та побажання користувачів, які вимагали від Telegram реалізації штатної функції з коментування — у новій версії Telegram з’явилася можливість додавання коментарів не просто в загальному чаті до всього каналу, а й до конкретних повідомлень у ньому.

Особливістю такої можливості стала доступність коментування повідомлень, навіть якщо ви не є підписником каналу та не входите до групи користувачів, які додані до чату для обговорення. Можна просто залишати коментарі до будь-якого посту, що викликав у вас емоції, а якщо хтось із користувачів відгукнеться на ваш коментар, то штатний бот Telegram надішле вам цю відповідь у вигляді особистого повідомлення в окремий діалог.

Розкриваємо алгоритм, як активувати можливість обміну повідомленнями до постів у каналі.

Створюємо групу для коментарів у каналі

  • У головному меню праворуч угорі над списком чатів натиснути іконку з аркушем паперу та олівцем;
  • У меню вибрати пункт «Створити групу»;
  • Далі вибрати користувачів, яких ви хочете бачити в групі (вони можуть пізніше вийти, а додатися можуть інші користувачі);
  • Далі встановити відповідні налаштування для користувачів групи (можна регулювати можливість повідомлень, медіафайлів, а також стікерів та GIF, створення попереднього перегляду для посилань та опитувань, додавання нових учасників, закріплення повідомлень та редагування профілю групи);
  • Потім призначити адміністратора або адміністраторів групи та визначити їх функціонал шляхом налаштування доступних дій.

На цьому створення групи в Telegram можна вважати завершеним, після чого можна активувати коментарі в потрібному каналі. Для цього потрібно:

  • У меню редагування інформації каналу зайти в налаштування, натиснувши назву каналу або аватару;
  • Вибрати пункт «Змінити» та знайти розділ «Обговорення»;
  • У меню «Обговорення» натиснути на «Додати» і потім вибрати наявну групу для прикріплення, або з цього розділу створити нову групу;
  • Погодитись, що після прив’язки групи всі її учасники зможуть бачити всі повідомлення у групі, включаючи ті, що з’явилися до моменту приєднання нових користувачів до групи;
  • Для вимкнення коментарів у тому ж меню «Обговорення» вибрати пункт «Відв’язати групу» – це видаляє можливість коментування повідомлень у каналі.

Як додати можливість коментування у постах Telegram-каналу

Якщо ви проробили всі вищеописані маніпуляції щодо створення групи та підключення до Telegram-каналу, то нічого більше не потрібно. Як раніше при прив’язці групи до каналу з’являлося меню «Обговорити» внизу каналу, то зараз точно так само після того, як ви включили коментарі, то біля кожного посту автоматично з’явиться можливість залишити коментар. Шукати цю функцію необхідно поруч із датою публікації посту — іконка у вигляді «хмарки» покаже, що ви можете поділитися своєю думкою з автором повідомлення та іншими читачами у коментарях до посту. При клацанні по цьому «баблу» ви автоматично перейдете в групу для коментаторів і опинитеся в тому розділі, який присвячений конкретному повідомленню.

Які мінуси у коментарів в Telegram

Найголовніше — необхідність постійної модерації коментарів, що надходять. Ще на стадії створення групи необхідно в налаштуваннях задати обмеження для користувачів, про які ми згадували вище, а також налаштувати дозволи активності для користувачів і задати часовий інтервал, частіше якого не можна надсилати повідомлення одному автору. Це дозволить хоч трохи, але подолати спам, а також приборкати любителів висловлювати свої навіть найкоротші думки безліччю повідомлень, що містять по одному слову.

Але без ручної модерації, коли адміністратор буде переглядати коментарі, що приходять, і видаляти відвертий спам не обійтися. Доведеться в мануальному режимі переглядати весь потік повідомлень (якщо популярний канал, то їх можуть бути сотні або навіть тисячі) і видаляти спам, а спамерів – банити та вносити в чорний список каналу.

Полегшити роботу адміністраторів можна за допомогою ботів, яких існує безліч. Якщо покопатися в асортименті цих автоматизованих помічників або створити власного бота, це дозволить серйозно розвантажити адміністраторів і в автоматичному режимі видаляти хоча б деяку частину які порушують встановлені у каналі правила. Звичайно, повністю замінити живого модератора групи боти не зможуть, але можна створити ефективний тандем з адміністратора та бота.

Що можна додати до повідомлень у Telegram-каналі, крім коментарів

Наприкінці 2021 року Telegram додав реакції на повідомлення – з їх допомогою користувачі можуть в одне клацання коротко висловити своє ставлення до конкретного поста за допомогою переліку емодзі. Такий варіант взаємодії з аудиторією може стати гарною альтернативою для повноцінних коментарів, якщо можливостей вводити повноцінну модерацію немає, а дати читачам можливість висловитися вам хочеться.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску