Про жінок в IT: Vol.2

Ця тема здається вичерпаною? Навпаки! Дев’ять жінок-програмерок готові поділитися своїм досвідом роботи в одній із найцікавіших галузей — IT.

З одного боку, говорити про гендер в тій чи іншій професії — моветон. Хоча в українському суспільстві все ще відзначаються агональні спалахи стереотипних суджень і висловлювань про жінок, кількість організацій, програм та спільнот, метою яких є допомогти жінці впевнено та успішно вибудувати свій кар’єрний шлях, демонструє позитивну тенденцію. Культурне середовище поступово відмовляється від будь-яких дискримінаційних складників. Прогрес, про який свідчить чимала кількість жінок, які здобули та здобувають успіх у сфері технологій (згідно з даними DOU, починаючи з 2011 року їх частка збільшилася з 7% до 20%) може бути не просто предметом соціо-культурних досліджень, але й непоганим мотиватором.

За даними тих самих опитувань є й не такі обнадійливі показники: зростання кількості жінок в ІТ більшою мірою обумовлено їхньою зайнятістю на нетехнічних позиціях. Статистика вперта та безжальна, але амбіційність, професіоналізм та колосальна працездатність жінок, які присвятили себе саме технологічним спеціальностям, обіцяє збільшити ці показники найближчими роками.

У 2016 році я готувала аналогічний матеріал, і частина опитаних мною дівчат дійсно займалися рекрутингом, PR тощо. Тоді хотілося познайомитися з самою галуззю, поговорити про сексизм у зв’язку з низкою скандалів та дізнатися про те, якою ж повинна бути дівчина, яка ризикнула йти цим шляхом. Цього разу я поставила собі за мету показати читачам і читачкам, що сьогодні жінка не має нікому доводити, що вона може зробити кар’єру в ІТ, адже це є факт. Тому головна ідея статті, як би банально це не звучало, — показати, що потрібно просто серйозно працювати і йти до своєї мети, не забуваючи, що IT-галузь вимагає постійного саморозвитку і необхідності слідкувати за усіма змінами й оновленнями.

Маріанна Дячук, Data Scientist, SynergyOne

Про сферу IT

Сфера IT це те, що об’єднує усі інші галузі та прискорює прогрес в дослідженнях на будь-яку тему. Зараз всюди використовують не тільки програмне забезпечення у цілому — в медицині, освіті, тощо — але й машинне навчання для аналізу даних та прийняття рішень. Я вірю, що це позитивні тенденції.

Загалом в IT усе змінюється дуже швидко, і це вже більше не закрита сама в собі сфера. Тому, напевно, багато доводиться говорити про професійне вигорання — важко справлятися з великим об’ємами інформації, які необхідно вивчити та втримати в голові.

Про те, чи важко бути жінкою-програмеркою в Україні

Якщо і важко, то, на мою думку, справа зовсім не в самій професії, а в тих стереотипах, які залишилися у багатьох людей з цього приводу. Важко не стільки бути програмеркою, скільки змінити ставлення інших до цього факту. Жінкам в IT часто випадає доводити своїм колегам-чоловікам те, що вони здатні бути не гіршими спеціалістками і що їм не потрібні для цього простіші завдання чи будь-які інші потурання. Я часто спостерігаю, як жінки намагаються робити більше, ніж це дійсно потрібно в межах їх роботи і потім вигорають. І це неправильно, але не усі витримують тиск навколишнього середовища.

І я сподіваюся, що жінок перестануть недооцінювати, і тоді стане трошки легше. А будь-які складнощі у вирішенні практичних проблем — це лише специфіка роботи, і гендерна приналежність немає на це ніякого впливу.

Про вузькопрофільність і загальну обізнаність

Я думаю, що в наші часи взагалі неможливо обмежити себе в якийсь вузькій галузі і бути успішним в роботі. Якщо це і можливо, то в небагатьох випадках і ненадовго. Ми вже спостерігаємо поєднання сфер, які до того здавалися віддаленими за своєю суттю, тому і програмістам та програмеркам (і не тільки їм) потрібно розширяти свої знання.

Наприклад, data scientists мають також бути бізнес-аналітиками, їм необхідно не тільки володіти інженерними навичками та математичною базою, а також розуміти сферу, в якій вони будуть використовувати свої знання — це може бути fintech сфера, де data scientist також має бути більш-менш обізнаним у фінансах та економіці. Цей тренд до об’єднання вузьких спеціальностей поширюється і на інші професії. Також з’являються нові професії, які поєднують в собі дві та більше з уже існуючих. Тож бути спеціалістом в чомусь одному вже неактуально.

Про відвідування галузевих заходів

Для спеціаліста у будь-якій сфері відвідування конференцій, лекторіїв тощо просто необхідно. І справа не тільки в тому матеріалі, який можна отримати від спікерок чи спікерів. Це так само корисно, як читати професійну літературу, бо конференції дозволяють бути в курсі трендів в певній сфері та тримати себе в тонусі. Також, вони дають розуміння того, що необхідно вивчити, а про що вже можна забути.

Окрім цього конференції чи події подібного формату це — нетворкінг. Треба вміти спілкуватися з іншими спеціалістами у своїй галузі, ділитися своїм досвідом і переймати досвід інших. Таке спілкування може допомогти з вирішенням практичних проблем чи з отриманням розуміння, в якому напрямку рухатися далі.

Анна Курило, Systems Design Engineer, живёт и работает в Чехии

О том, почему не хотелось бы променять IT на другую сферу

Мне интересно узнавать, как работают люди в других сферах, и иногда я думаю, что в будущем не прочь попробовать себя в чём-то другом. Но IT-составляющая сейчас есть почти везде, и это даёт возможность понять аспекты функционирования разных бизнесов и работать над продуктами в той сфере, которой интересуешься – так что пока я здесь. Плюс, мне кажется, что в этой сфере больше всего возможностей для общения с людьми из разных стран и культур, и благодаря этому всегда есть возможность научиться чему-то новому.

Об отличиях работы заграницей: от процесса найма до корпоративной культуры

В компании, где я работаю, процесс найма длился достаточно долго. В Украине общение с одной компанией у меня обычно не затягивалось больше, чем на две недели, здесь же оно заняло 3 месяца и требовало шести интервью. Техническим из них я могу назвать всего одно, остальные, скорее всего, были нужны для того, чтобы понять, совпадают ли мои ценности с ценностями компании и команды, в которой мне предстоит работать.

Мне нравится, что в компании налажен процесс приёма новых сотрудников. За неделю до даты старта работы тебе приходит письмо с информацией о том, куда идти и чего ожидать в первый рабочий день. Кроме того, каждый человек в компании посещает мероприятие для новичков в течение первых 1-2 месяцев работы. На этом ивенте тебя знакомят с культурой компании, её ценностями, юридическими аспектами работы и дарят фирменную красную шляпу 🙂 Компания помогала с получением рабочей визы и предоставила бонус за переезд: его достаточно для оплаты перелёта, услуг риелтора и оплаты первых пары месяцев аренды жилья.

Особое внимание уделяется развитию сотрудников. Многие совместно с менеджерами составляют карьерные планы и развивают навыки, необходимые для их осуществления. Здесь принято расти внутри компании, а не переходить на более высокую должность в другую компанию, как у нас.

Также моя компания предоставляет «плюшки», которых я не видела у нас: каждому сотруднику ежегодно выделяется определённая сумма бонусов, которую можно тратить в партнёрских магазинах, заведениях и отелях. А ещё, на каждого сотрудника выделен бюджет на обучение и развитие, плюс ради посещения профильных конференций не нужно жертвовать отпуском — они считаются бизнес-поездками.

О самоорганизации

Я считаю, что самоорганизация важна. Разработчики, независимо от уровня, занимаются не только написанием кода: вся команда участвует во встречах, часто люди вместе обсуждают способы реализации задач, да и желание выпить кофе в хорошей компании никто не отменял. Среди стольких факторов важно уметь переключать контекст и помнить, какие задачи перед тобой стоят.

Каждое утро я вношу список сегодняшних задач в блокнот, чтобы ничего не забыть. В течение дня их вычёркиваю — это дополнительный способ себя мотивировать.

На работе мне нравится принимать решения совместно с коллегами, но иногда они могут прийти с вопросами не вовремя: я потеряю ход мысли и после обсуждения могу застрять в своей задаче. Поэтому сейчас я использую технику Pomodoro: разбиваю своё рабочее время на 25-минутные промежутки с 5-минутными перерывами. В течение «рабочего» промежутка я не отвечаю в корпоративном мессенджере, не говорю с коллегами и фокусируюсь на своей задаче. Во время перерыва отвечаю на вопросы и участвую в обсуждениях, если это необходимо.

Христина Косенко, Data scientist, Newfire Parthners

Про початок роботи в IT

Мені завжди вдавалось помічати деталі. Я почала працювати як research analyst. Поступово оптимізовувала свій робочий процес і вдосконалювала навички програмування. Потім зацікавилась напрямком data science. Після роботи проходила онлайн-курси Coursera i edX, які стосувались програмування, статистики і машинного навчання, пробувала тренувати свої моделі — так все і почалось.

Про книжки, які слід прочитати

Не знаю, як програмісту, але «дата сайентісту», я б точно порадила прочитати:

  1. Introduction to Statistical Learning
  2. Mastering Python for Data Science
  3. Python Machine Learning

Але що стосується саме програмування, тут треба весь час пробувати, а не просто читати.

Про сучасний IT-ринок

У нас процвітає аутсорс і, на жаль, не найкраща ситуація з продуктовими компаніями. Але ринок сфокусований на спеціалістах з різних сфер IT, тому для людей, які знають, що роблять, умови є дуже сприятливими.

Про роботу у великих компаніях і стартапах

Тут насправді все залежить, від того, якою є ваша мета, і які умови для вас є комфортними. Якщо вам зручно, коли є налагоджені процеси, чітко окреслені обов’язки, то велика компанія, напевно, підійде. Якщо вам хочеться більше динаміки і ви не боїтесь брати на себе відповідальність, то стартап буде якраз саме тим, що потрібно. Але тут, знову ж таки, все залежить від того, що ви очікуєте від компанії і працівників.

Тамара Сивцова, Android developer, Floctopus LLC

О качествах, необходимых для женщины-программиста

У любого профессионала есть универсальный набор качеств, который и делает из обычного трудяги компетентного специалиста. Для программистов это, по моему мнению, любознательность, усидчивость, умение концентрироваться, инженерное мышление и стрессоустойчивость.

Для девушки-программиста это тоже актуально. Также желательно уметь понимать мужчин-коллег 🙂

О сложностях, возникающих при поиске работы

Сейчас, когда за плечами есть опыт, когда ты точно знаешь свои сильные и слабые стороны, искать работу нетяжело, скорее, она сама тебя находит. А вот вначале было немного сложнее, в основном, из-за отсутствия опыта, теории, не подкреплённой практикой. Предложений было немного, а вот кандидатов – хоть отбавляй. Тяжело было выделиться, сделать так, чтоб тебя заметили среди десятков соискателей с таким же начальным уровнем.

Об уровне заработной платы

Я не всегда была удовлетворена своей зарплатой. Думаю, всем знакомо это ощущение, когда кажется, что тебя недооценивают, что ты по факту делаешь намного больше, чем было заявлено изначально и т.д. Тогда-то и появляются мысли про несоответствие твоих трудов и их оплаты. Лично у меня это всегда означает, что я занимаюсь не тем и нужно что-то предпринимать.
На сегодняшний день меня устраивает уровень моего дохода. Я точно знаю, какова ценность моего вклада в проект, и какими ещё компетенциями я должна обладать, чтоб эту ценность увеличить.

О стрессоустойчивости и о снятии стресса

Я бы назвала стрессоустойчивость одним из ключевых навыков в своей работе. Я продолжаю работать над его совершенствованием. Думаю, стрессоустойчивость важна не столько для работы, сколько лично для себя и своего внутреннего покоя.

После напряженного дня обычно успокаиваюсь ездой на велосипеде или прогулкой на свежем воздухе. Последнее не всегда помогает, если честно 🙂 В холодное время года, когда особо не покатаешься, успокаиваю себя готовкой еды и её последующим поеданием. На самом деле, какого-то универсального средства нет, просто стараюсь переключиться на какую-то другую задачу, занять себя чем-то. В этом мне помогают физические нагрузки или йога.

Роксолана Дячук, Data Engineer intern, Ciklum

Про зацікавленість IT

Мій старший брат цікавився комп’ютерами, і коли батьки подарували йому перший, ми з сестрою почали потрохи його освоювати. На той момент мені було 6 років. Спочатку я цікавилась іграми і за одним ходом освоювала стандартні функції ПК. Брат доволі часто розповідав про те, як він працює і навіть вчив його розбирати і збирати. Програмуванням я не цікавилась приблизно до 9-го класу. Хоча на шкільних уроках з інформатики мені подобалось писати прості програми на Basic. В старших класах викладачка з інформатики запропонувала почати вивчати мову програмування Pascal і спробувати взяти участь в змаганнях з інформатики. Я погодилась і, таким чином, вже наприкінці 9-го класу знала, що хочу займатись програмуванням професійно. Тому я поступила в університет на спеціальність «Програмна інженерія».

Про найскладніше у професії

Для мене найскладнішим є те, що технології стрімко розвиваються, треба встигати за ними. Часто виникає відчуття, що незалежно від того, наскільки багато вивчаєш, завжди є те, чого не знаєш. Але для мене це є мотивуючим фактором для професійного розвитку.

Lifehack для проходження співбесід

Так склалося, що у мене був досвід співбесід на позиції рівнів intern, junior і middle – і для кожного з них підхід відрізнявся. Наприклад, для початківців важливо звертати увагу на теоретичну базу, також великим плюсом є наявність своїх проектів, про які можна було б розповісти на співбесіді. Прочитані книжки і курси є гарним показником мотивації спеціаліста/-ки. Таким чином, початківці мають бути готові до мотиваційних питань. Спеціалістам/спеціалісткам рівня middle треба також звертати увагу на теорію, але більше питань на співбесіді може відноситися до професійного досвіду та проектів, в яких приймали участь.

На мою думку, теоретичні питання на будь-яку спеціальність нескладно загуглити, а мотивація чи особистий досвід — це те, над чим треба працювати незалежно від пошуку роботи. Я би також дала пораду пам’ятати, що під час співбесіди оцінюють не тільки вас, але і ви оцінюєте компанію.

Про корисні ресурси

Одним з таких корисних ресурсів є Safari books online, там я часто знаходжу цікаві книжки і курси. На цьмоу сайті швидко з’являються абсолютно нові книги від O`Reilly.

Я підписана на декілька розсилок, наприклад, data science & software engineering розсилки від O`Reilly, де можна знайти новини про різні технології. Я б також рекомендувала підписуватись на розсилки компаній чи організацій, які займаються розробкою цікавих для вас технологій. Як правило, в них можна знайти саму актуальну інформацію. Для мови програмування Scala, наприклад, це розсилка компанії Lightbend.

Крім цього я доволі часто читаю технічні блоги різних компаній, які допомагають розібратись в різноманітних підходах і технологіях. Знову ж таки, для свого стеку технологій я рекомендую читати Cloudera Engineering blog, і нещодавно відкрила для себе блог компанії Zalando. Щоб відчути себе частиною ком’юніті, отримати якісь поради від інших спеціалістів/спеціалісток і поділитись своїми знаннями – Github і Stackoverflow, які мені особисто потрібні практично кожен день.

Ну і, звісно ж, можна проходити курси на різноманітних сайтах: Coursera, edX, Udemy, Udacity. Мені дуже подобаються спеціалізації на Coursera, тому що можна від початку отримати теоретичну базу, потім розвивати свої практичні навички і фіналізувати це в capestone проекті.

Антонина Савинова, senior test engineer

О начале пути

В IT я пришла осознанно. Начиная с 9-го класса, я училась в лицее с уклоном на программирование. Потом поступила в институт на факультет прикладной информатики. На третьем курсе была приглашена пройти собеседование в стартап, в котором и начала свою карьеру в IT. Конечно, ничего этого не было бы, если бы не мои родители, программисты с многолетним стажем, которые и помогли мне в юном возрасте определиться с предпочтениями в учёбе.

О том, как достичь успеха в области IT

Умение думать является ключевым. Именно этот навык развивают в прогрессивных институтах. Когда человек умеет думать, ему не страшны задачи любой сложности. Ну и, безусловно, интерес к техническим наукам — без него быстро надоест. Я часто (особенно в последние годы) вижу людей которые не понимают, что IT — это, прежде всего, техническая область, а не мышкой окна открывать. Таких случайных кадров жёстко разочаровывают на этапе собеседований в профессиональные конторы.

О том, как бороться с усталостью

Довольно часто бывают ситуации, когда заканчиваются все силы и хочется спрятаться от гаджетов. Когда возникает подобный перегруз я отключаю все девайсы от интернета, понижаю степень подсветки экранов и лежу в тёмной комнате, просто отдыхая. Так же я никогда не снимаю гаджеты с режима «без звука», особенно телефон.

С признаками выгорания всё обстоит сложнее. Надо постараться не впадать в уныние, поискать новые источники вдохновения, возможно, съездить куда-то, в общем делать всё то, о чём без устали трубят во всех соцсетях. Тяжелее всего признаться себе, что это не лень и пора что-то менять. Хорошая новость заключается в том, что выгорание излечимо и в простых случаях достаточно поменять работу.

Катерина Стецюк, Head of R&D at Artificial Intelligence Department, ARVI Lab

Про пошук роботи

Це було нескладно — я навчалась в КПІ, в фізико-технічному інституті, тому знайомство з програмуванням відбулося ще на першому курсі. Закінчивши 2-ий курс, пішла на курси при університеті від компанії Netcracker, після закінчення яких отримала пропозицію — це і була моя перша робота в ролі програмерки. Далі я відкрила для себе сферу машинного навчання та AI, і зараз працюю в компанії ARVI Lab, де очолюю відділ по розробкам штучного інтелекту. Перепон на шляху не виникає, якщо людина чітко розуміє, чого вона хоче і впевнено рухається до своєї мети.

Про професійні труднощі

На даний момент, це — знаходити в команду відповідальних учасників. Люди не хочуть брати на себе зобов’язання, а часто навіть не розуміють, що це таке.

Також багато інформації, і треба знаходити методи її правильної обробки. Важливо слідкувати за трендами в своїх технологіях і вчасно їх опановувати.

Про нетворкінг та кар’єру

Нетворкінг, дійсно, невід’ємна частина кар’єри. Всі видатні та класні проекти будувались командами. Команда — це основа всього. А без нетворкінгу ти ніколи не побудуєш надійної команди. Також нетворкінг — це відкриття нових можливостей, знайомство з новими людьми, обмін досвідом та інформацією, тому без цього в сучасному світі ніяк. Мені колись, ще на першому курсі, сказали «Починайте нарощувати свій соціальний капітал вже зараз», і тепер я точно розумію важливість цієї поради, і сама рекомендую це кожному.

Кріс Косик, VP, SoftServe

Про освіту і кар’єрний шлях

Моя історія дуже прозаїчна: я вчилась у Львівському Університеті ім. І. Франка, на факультеті прикладної математики та інформатики, і просто пішла працювати за фахом. У компанію SoftServe мене взяли в 2003 році, коли я ще була на 5-му курсі. Спочатку я працювала на посаді тестера, і дійшла до рівня QC Lead, потім був досвід в Process Improvement, Project Management, Engagement, Consulting, кризовий менеджмент відділів Design та Marketing, посада Chief if Staff to CEO, та багато-багато роботи з клієнтами компанії. Впродовж усього свого професійного життя я працюю в компанії SoftServe, але через її постійний, динамічний та якісний ріст, я ніколи не займалась однією і тією ж роботою більше двох років поспіль, тому досвід в мене дуже різнобічний.

Про важливість самоосвіти

Вважаю, що в моїй професії самоосвіта — це частина роботи. Сфера дуже стрімко розвивається, тому, якщо є бажання професійно розвиватись і кар’єрно зростати, потрібно завжди вивчати щось нове. Самоосвіта дозволяє отримувати нові знання щодня, за допомогою багатьох ресурсів, доступних через інтернет. Саме ця специфіка мені дуже імпонує, оскільки мені все швидко набридає.

Про сексизм на роботі

На щастя, мені не доводилось стикатись з серйозними випадками сексизму на роботі. Максимум, що я можу інколи почути — це незначні ремарки, котрі можна вважати проявом гендерної дискримінації. Я думаю, було б добре, якби в Україні з’явились адекватні організації по типу #timesup або #heforshe, які б активно займались цими проблемами, давали розуміння ситуації загалом, і допомагали жінкам з порадами, а чоловікам — з рекомендаціями. Наразі мені подобається ініціатива «Повага»; буде цікаво спостерігати, як вона буде розвиватись.

В питаннях про сексизм на роботі я часто зазначаю, що в нашій компанії є багато чоловіків, які самі борються з сексизмом та підтримують жінок, наймаючи їх на посади, які часто вважаються «не жіночими», та підтримують їхнє професійне зростання. Всі мої менеджери та керівники були чоловіками, і я можу всіх назвати справжніми феміністами через ту підтримку, яку я отримувала від них, хоча навряд чи вони себе так ідентифікують. Я переконана, що в боротьбі із сексизмом ключовим фактором є підтримка адекватних чоловіків, адже сексиста в його упередженнях радше переконає інший чоловік, аніж ціла організація жінок.

Про корисних для програмістів контент

Список книжок в мене завжди змінюється, оскільки зараз щомісяця виходить дуже багато чудової літератури. Я пораджу книги, які надихають та примушують думати.

  • Sorry I broke your company — одна з моїх улюблених книжок, яку я рекомендую вже роками. Жінка-консультант, спираючись на власний досвід, розповідає всю правду про консалтинг і як це бажано робити по-людськи. Там не так багато про ІТ, проте безліч аналогій в кожному описаному кейсі.
  • Alpha project managers — книжка розписує світове дослідження про те, що роблять 2% проджект-менеджерів для того, щоб бути найкращими (альфами). Чудові поради та практики, котрі стануть в нагоду будь-якому керівнику.
  • Lean start-up — якщо ви хочете побудувати, будуєте або працюєте зі стартапами, дуже раджу прочитати цю книжку, де дається купа пояснень стосовно того, що саме важливо для стартапів на кожній фазі їх розвитку
  • Crushing it — нова книжка Гарі Ві про те, як робити свій бізнес. Найкращий мотиватор в світі знову написав, як перестати жаліти себе, звинувачувати інших і почати безкомпромісно йти до своєї мети.
  • Made to Stick — книжка про те, як навчитись формулювати свої ідеї таким чином, щоб вони запам‘ятались іншим. В книжці надається купа прикладів з історії і пояснюється, чому ми запам‘ятали одну загальновідому інформацію, а про іншу навіть не чули.
  • Technically Wrong — нова книжка про те, як багато ІТ-продуктів роблять несвідомо та ненавмисно обмеженими, сексистськими, та просто невихованими. Дуже раджу до прочитання дизайнерам та бізнес-аналітикам.
  • Networking for people who hate networking — загалом люди в ІТ багато спілкуються та подорожують. Проте багато хто з них є інтровертами, процес соціалізації для них дійсно важкий. Деколи кількість очікуваного нетворкінгу в США є завеликою навіть для екстраверта. Книжка дає дуже практичні поради, стосовно того, як успішно робити нетвокрінг на роботі, конференції, відрядженнях — і не здуріти.
  • З фільмів я завжди раджу дивитись фільм «Wag the Dog», який хоча і не зовсім про програмістів, але розповідає про те, як декілька людей маніпулюють реальністю цілого світу. Цей фільм вчить не вірити всьому, що бачиш і чуєш, також тому, що немає безвихідних ситуацій.

Ольга Татаринцева, Data scientist, Eleks

О важности высшего образования

То, что человек учится всю жизнь, вовсе не секрет. В моём случае я бы не упускала из рассказа даже школьные годы, так как именно в то время я получила ценный багаж знаний. Профилем гимназии, в которой я училась, была иностранная филология. Получив неплохой уровень английского и немецкого, я без проблем смотрю фильмы в оригинале и с лёгкостью общаюсь с иностранцами. После школы я поступила в Запорожский национальный университет на математический факультет, специальность «информатика». Здесь всё было по-другому: я с головой ушла в математику, программирование. Опыта программирования у меня на тот момент практически не было, поэтому каждая задача, которую перед нами ставили, была новой и казалась очень непростой. И теперь, закончив университет, пройдя множество курсов, работая как самостоятельно, так и в команде, я могу решать разнообразные задачи.

Никто не обещает, что, поступив в университет и сдав на отлично все экзамены, вы автоматически станете успешными. Университет, онлайн/офлайн курсы – это не «серебряная пуля». Каждая из этих форм обучения может дать бесценный опыт и знания. Не стоит забывать, что реальные задачи зачастую намного сложнее учебных.

Нужно много работать и рефлексировать над тем, что именно приносит удовольствие, постоянно развиваться и учиться, использовать все доступные источники информации, пробовать, экспериментировать. В современном мире слишком много возможностей, чтобы их упускать.

Об отличиях сферы

IT стремительно развивается. Говоря это, я имею ввиду не развитие технологий и возможность использования новых фреймворков каждый день. Многие забывают, что на самом деле эта сфера — междисциплинарна. Здесь столько профессий и направлений, что человеку, который хочет развиваться, не может быть скучно.

Каждый день есть возможность работать с бизнес-аналитиками, маркетологами, продакт-менеджерами, администраторами баз данных, разработчиками, финансистами. Каждый из них работает над разными составляющими комплексного бизнес-решения. Я думаю, что нельзя закрываться в своей специализации, нужно учиться смотреть на более широкую картину. Только черпая знания из разных сфер, можно действительно стать профессионалом. IT дает такую возможность.

О стрессе и отдыхе

Стресс – состояние повышенного напряжения, неотъемлемая часть жизни каждого человека. Сомневаюсь, что существуют такие профессии, где такого напряжения не бывает, и стрессоустойчивость не является необходимой. Так и в IT, конечно, бывают тяжёлые дни и даже недели.

Я обожаю планировать поездки и путешествовать. Никогда не пользовалась услугами туристических агентств. Мне нравится просто гулять по городам, смотреть на их архитектуру и пробовать местную кухню. Прогуливаясь по новым и любимым местам, можно как отвлечь себя от рабочих вопросов, так и придумать решение какой-то задачи.

ВАРТО ЧИТАТИ:

Фото: приватні архіви спікерів, всі відповіді публікуються мовою оригіналу

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

У британському університеті з’являться лектори-голограми

Як відеоігри допомагають знайти роботу