Ілон Маск показав Mechazilla — вежу для вловлювання ракети Super Heavy

Компанія SpaceX є першою у світі, кому вдалося створити багаторазові ракети для польотів у космос. На цей час такими є ракети Falcon 9 — після виведення вантажу на орбіту, перший ступінь відокремлюється від основної конструкції та здійснює посадку на платформу, розташовану в Тихому океані. Після цього вона проходить технічний огляд та повторно використовується в інших місіях, внаслідок чого компанія заощаджує велику кількість грошей. Сьогодні головним проєктом SpaceX є космічний корабель Starship, який планується виводити до космосу за допомогою ракети-носія Super Heavy. Вона набагато більша за згадану вище Falcon 9, тому з посадкою її першого ступеня на водну платформу можуть виникнути серйозні проблеми. Щоб їх уникнути, компанія розробила «Мехазилу» — конструкцію, яка зможе ловити багаторазовий ступінь за допомогою потужних «клешнів».

Особливості «Мехазили» від SpaceX

Про те, що компанія SpaceX планує ловити ракету Super Heavy, що відпрацювала, за допомогою величезної вежі, стало відомо наприкінці 2020 року. Про це розповів сам Ілон Маск, а дизайнери почали малювати концепт-арти із можливим зовнішнім виглядом цієї конструкції. Один з таких концепт-артів виявився дуже близьким до правди.

Після довгого мовчання про вежу для лову ракети Super Heavy, Ілон Маск нарешті показав її. Виявляється, компанія вже кілька місяців вела її будівництво на приватному космодромі SpaceX у Бока-Чіка, штат Техас. Вежа називається “Мехазілла” (Mechazilla) і має висоту 140 метрів. Як і очікувалося, вона має дві «клешні», за допомогою яких можна утримувати важку ракету Super Heavy. Для кращого розуміння варто відзначити, що сама ракета має довжину 120 метрів і є найвищою ракетою, коли-небудь створеною людиною.

Як Mechazilla ловитиме ракету Super Heavy?

За задумом інженерів, процес захоплення першого ступеня ракети Super Heavy відбуватиметься досить просто. Але при цьому для успішного приземлення будуть потрібні точні розрахунки. Так, при поверненні ступінь ракети-носія повинна знизити швидкість падіння настільки, щоб аеродинамічні керма зачепилися за спеціальну стрілу. Після цього дві потужні «клешні» зможуть утримувати корпус ступені з обох боків, щоб вона не впала. Якщо досягти граничної точності, компанія зможе посадити перший ступінь настільки ідеально, що йому не знадобиться навіть найменший ремонт.

«SpaceX спробує зловити найбільший космічний корабель в історії роботизованими паличками для їжі. Успіху не гарантую, але точно буде весело», — оголосив Ілон Маск.

Коли саме буде завершено будівництво Mechazilla, наразі невідомо. Але, судячи зі знятого на дрон відео, залишилося вже небагато — за процесом будівництва можна стежити на YouTube-каналі NASA Space Flight.

Дата першого польоту Starship невідома

Швидше за все, побачити вежу, що будується, в дії ми зможемо вже у 2022 році. Очікувалося, що ракета-носій Super Heavy відправить космічний корабель Starship до його першого польоту вже у листопаді 2021 року. Але цього не сталося, тому що компанія має отримати дозвіл від Федерального управління цивільної авіації (FAA). Регулюючий орган повинен переконатися, що SpaceX вжила всіх заходів для забезпечення безпеки, але на цей час це неможливо. А все тому, що компанія має серйозні проблеми з розробкою двигунів Raptor — ситуація настільки складна, що Ілон Маск почав говорити про ризик банкрутства SpaceX і був змушений відмовитися від відпустки.

Залишається сподіватися, що проблему буде вирішено і компанія отримає схвалення на запуск. Очікується, що перший політ космічного корабля Starship буде здійснено навколо Землі. Після цього його планується приземлити в Тихому океані, неподалік Гавайських островів. Тож у найближчому майбутньому, при хорошому збігу обставин, ми маємо спостерігати за дуже важливими історичними подіями.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Не тільки Neuralink: 4 конкуренти Ілона Маска в галузі нейроінтерфейсів

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Не тільки космічний туризм. Varda — компанія, яка хоче виготовляти ліки в космосі

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі