Orbital Reef – космічна станція від Blue Origin яка може замінити МКС

Влітку 2021 засновник Amazon Джеф Безос пішов з посади генерального директора своєї компанії. Час, що звільнився, він вирішив приділити своєму іншому проєкту — компанії Blue Origin, яка займається виробництвом космічної техніки та виряджанням людей до космосу. Компанія вже здійснила пару місій щодо виведення на навколоземну орбіту космічних туристів, але на цьому її плани не закінчилися. Днями представники Blue Origin оголосили, що до кінця 2020-х років хочуть збудувати власну космічну станцію під назвою Orbital Reef. Згодом вона зможе повністю замінити МКС та стати місцем не лише для проведення наукових експериментів, а й для розваг. У будівництві станції візьме участь ціла низка партнерів, серед яких є компанії Boeing, Sierra Space тощо. Вони вже розподілили обов’язки та показали концепт майбутньої станції.

Космічна станція Orbital Reef

Подробицями про космічну станцію Orbital Reef від Blue Origin поділилося видання Space.com. Повідомляється, що користуватися можливостями орбітальної станції зможуть урядові організації, приватні компанії, різного роду інвестори та космічні туристи. Вони зможуть проводити наукові експерименти з виходом у відкритий космос, відвідувати станцію під час туристичних місій тощо.

Космічна станція Orbital Reef буде побудована приблизно до кінця 2020-х років, точну дату наразі назвати неможливо. До цього часу планується створити «базову конфігурацію», яка включає основний модуль, місце для проживання екіпажу, науковий модуль, системи живлення і космічного корабля Genesis. Об’єм конструкції складе 830 кубічних метрів – для порівняння, обсяг МКС складає 916 кубічних метрів. Всередину Orbital Reef зможуть поміститися 10 людей. Згодом компанія Blue Origin та її партнери розширюватимуть станцію і вона стане більш місткою. Разом з цим має збільшитися кількість функцій, які вона виконує. В ідеалі станція Orbital Reef зможе надавати будь-який спектр послуг.

Як будуватиметься космічна станція Orbital Reef?

Компанія Blue Origin та її партнери вже розподілили свої обов’язки. Вона зобов’язалася розробити кілька модулів станції та довести до ладу ракету New Glenn, яка знадобиться для доставлення складових частин конструкції в космос. Компанія Boeing розробить науковий модуль, капсулу Starliner для доставлення на станцію людей та вантажів, а також відповідатиме за технічне обслуговування станції.

Ракета New Glenn

Компанія Sierra Space займеться розробкою модулів Large Integrated Flexible Environment (LIFE), усередині яких зможуть жити астронавти та туристи. Їхньою головною особливістю стане розширюваність. Також вона хоче розробити космічний корабель Dream Chaser, який також зможе використовуватися для доставлення вантажів та членів екіпажу.

Сегменти космічної станції Orbital Reef

Серед інших партнерів Blue Origin вважається Redwire Space, яка надасть сонячні батареї та допоміжні конструкції для роботи станції. Свій внесок зробить і Genesis Engineering Solutions, яка розробляє одномісний корабель для виходу у відкритий космос. У майбутньому підтримкою станції Orbital Reef може зайнятися навіть аерокосмічне агентство NASA — найбільше воно здатне допомогти фінансуванням. Тільки на цей час допомоги від його чекати не доводиться, тому що гроші потрібні для підтримки роботи МКС. Очікується, що міжнародну станцію буде виведено з експлуатації якраз приблизно наприкінці 2020-х років. Тож Orbital Reef зможе стати чудовою альтернативою.

Космічні станції майбутнього

Важливо відзначити, що Orbital Reef може стати далеко не єдиною у своєму роді. Нещодавно американські компанії Nanoracks, Voyager Space та Lockheed Martin оголосили про свій намір запустити на навколоземну орбіту схожу станцію під назвою Starlab. Вона буде меншою за розмірами ніж МКС, але все одно дозволить проводити наукові експерименти та приймати космічних туристів. Її запуск намічено на 2027 рік і на цей час відомо, що в ній одночасно зможуть жити до 4 осіб.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Space.com

Читайте также:

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?