Як німецька компанія випустила портативну радіостанцію для журналістів

Німецька компанія МІСТ розробила дуже дешевий і портативний потужний радіопередавач для тих, хто просто не може собі дозволити встановлення високої антени та розгортання повноцінного трансляційного пункту через військові дії у регіоні. Журналісти «Громадського радіо» поспілкувалися із розробниками цього гаджету на Глобальному Медіа Форумі у Бонні. Пропонуємо вашій увазі ключові тези цієї розмови.

Катіна Состман — дизайнер з виробництва та обслуговування незвичайного радіо — говорить, що їхня розробка не потребує окремої інфраструктури чи складної системи підтримки. Пристрій можна покласти в наплічник і передавати сигнал з будь-якої точки країни. Створено було цю розробку для проекту, що триває наразі у Сирії. Там сирійські журналісти роблять програму для місцевого населення і передають її за допомогою цього пристрою:

«—Ми розуміємо, що передавати сигнал на великі дистанції дуже дорого, тому розробили саме такий варіант, який дозволяє трансляцію всередині країни. Цей справді маленький передавач дозволяє покрити територію радіусом до 10 кілометрів. І ви можете співпрацювати в цій незалежній системі».

Катіна Состман

Катіна Состман

За її словами, масове виробництво таких радіопередавачів для країн, де тривають бойові дії, вже налагоджене. Вартість одного гаджета складає 300-400 євро. Для порівняння — повноцінна антена для трансляції радіосигналу потребує окремої інфраструктури та коштуватиме разом із установкою щонайменше 30 тис. євро.

По суті пристрій — це просто передавач. Він генерує сигнал, який можна приймати або на супутникову антену, або за допомогою власного телефону, iPod чи інших пристроїв із встановленим плагіном. Плагін доступний безкоштовно і його можна завантажити через інтернет. Передавач можна налаштувати на конкретну частоту і зробити передачу впізнаваною для слухачів. Працює передача та прийом сигналів у FM-діапазоні, як найбільш надійному та доступному для подібного роду проектів.

До Сирії в зону війни вже передано десяток таких станцій, котрі використовуються по усій території країни, а також в таборах для біженців.

Німці спільно із сирійськими журналістами організували 8 радіостанцій в Сирії, але в них не було місцевих передатчиків, тому робота до появи цього пристрою велась виключно в інтернеті. Проект носить назву Pocket FM і дозволяє без значних витрат енергії, пального та без розгортання помітних здалеку антен налагодити мовлення для тих слухачів, у яких немає технічних та фінансових можливостей для виходу в інтернет.

Передавач та радіоприймач

Передавач та радіоприймач

Розробкою зацікавилися не лише сирійці, але й представники різних африканських країн, Судану, Пакістану. Поки що основною перешкодою для поширення гаджету слугують обмеження на ввезення подібної техніки через кордони до конкретних країн. Винахідники навіть змушені були створити спеціальне пакування для покупців і власників цього портативного передавача, котре робило би радіопередавач схожим на звичайну автомагнітолу, щоб замаскувати пристрій і врятувати від конфіскації військовими на кордоні.

За матеріалами: hromadskeradio.org | Фото: «Громадське Радіо», MICT, Pocket FM

Читайте также:

Политическое расфрендживание

Mi Band 4: чи вартий він своїх грошей?

Тамагочи: к чему нас подготовили виртуальные питомцы

Honor Band 4 Running — моніторинг активності для бігунів