Mi Band 4: чи вартий він своїх грошей?

12 червня Xiaomi презентувала в Європі свій новий фітнес-браслет Mi Band 4 (на деяких ринках продається під назвою Mi Smart Band 4), а 26 червня він надійшов у продаж. Заявлена рекомендована ціна — 35 Євро, в Україні він поки що продається трохи дорожче, та вочевидь ціна скоро знизиться. На сайті AliExpress глобальну стандартну версію Xiaomi Mi Band 4 можна придбати приблизно за 1000 грн.

Свій перший фітнес-браслет Mi Band компанія Xiaomi випустила ще у 2014 році, але окрім герметичного корпусу та низької ціни гаджет навряд чи міг бути чимось цікавим. Відсутність дисплея та дуже обмежена функціональність дозволяли лише контролювати фізичну активність та отримувати вібросповіщення про вхідні дзвінки та SMS.

Перший Mi Band, без дісплею та пульсометру

Перший Mi Band, без дисплею та пульсометру

Mi Band 2, Mi Band 3 та Mi Band 4

Зліва направо: Mi Band 2, Mi Band 3 та Mi Band 4

Друга версія Mi Band отримала невеличкий і дуже тьмяний дисплей, а от третя для лінійки фітнес-браслетів від Xiaomi стала проривною, оскільки мала доволі великий монохромний дисплей 17,26 х 9,66 мм, а також цілий перелік корисних функцій, які майже без змін мігрували в 4-ту версію.

Про те, що споживачі давно чекали на Mi Band 4, говорить той факт, що за перші 8 днів після прем’єри виробник продав близько мільйону пристроїв. Отже, подивимося, що цікавого приготували для нас розробники в новій версії та порівняємо її з аналогічним по класу гаджетом від іншого китайського вендора – Honor Band 4.

Дизайн та апаратне оснащення

Специфіка конструкції Mi Band не змінюється з першої версії: це гумовий ремінець, що доступний для новинки в п’яти варіантах кольору, та сам гаджет у вигляді овальної капсули, яка вставляється в ремінець. Фіксація «капсули» надійна – навіть якщо ремінець «заломати», капсула з нього не випаде.

Навіть якщо ремінець «заломати», це не вплине на надійність фіксації капсули з трекером

Якщо ремінець «заломати», це не вплине на надійність фіксації капсули з трекером

Водночас не надто надійна застіжка ремінця на руці.  Замість класичної пряжки з одним язичком, як на звичайному шкіряному ремені, розробники застосували більш стильну пряжку типу «цвях», яка, на жаль, може легко розстібнутися, якщо рукою зачепити за лямку рюкзака чи сумки, або ж за іншу подібну поверхню.

Mi Band 4 оснащений кольоровим сенсорним екраном AMOLED діагоналлю 0,95 дюйма з роздільною здатністю 120×240 і покритий стійким до подряпин 2,5D-склом. В порівнянні з попереднім поколінням площа дисплея збільшилася на 40%, тож на ньому тепер вміщується куди більше тексту. Наприклад, на дисплей виводиться така інформація, як час, дата, пульс, прогноз погоди на 5 днів (оновлюється автоматично), керування відтворенням музики, та до 9 рядків текстових повідомлень з месенжерів та SMS.

На відміну від ранніх версій цей дисплей справді яскравий. Якщо встановити рівень яскравості на максимум, то зміст екрану чудово видно навіть у розпал літнього дня. Важливо відзначити, що в Mi Band 4 є можливість самостійно визначити нічний час, коли рівень підсвічування екрану буде автоматично знижуватися.

Для економії батареї дисплей по визначенню перебуває у вимкненому стані. Щоб активувати його, потрібно підняти зап’ястя і повернути його на себе — екран автоматично включиться приблизно на 5 секунд.

Виробник повідомляє про використання в Mi Band 4 нового шестиосьового акселерометра високої точності, який здатний збирати більш точні дані про фізичну активність користувача. Трекер може розпізнавати тип навантаження і навіть давати рекомендації щодо покращення технік в 5 різних категоріях:

  • Біг. Відстежує темп і кількість кроків.
  • Ходьба. Збирає дані про 5 основних показників, допомагаючи вам поліпшити ефективність ходьби.
  • Кроссфіт. Фіксує частоту серцевих скорочень, кількість спалених калорій і багато іншого.
  • Їзда на велосипеді. Дозволяє стежити за частотою серцевих скорочень в режимі реального часу, щоб уникнути надмірних фізичних навантажень, незалежно від того, піднімаєтеся ви по гірській дорозі або катаєтеся по місту.
  • Плавання. Розпізнає 5 різних стилів плавання: фристайл, на спині, брас, батерфляй і комплексний. А також збирає дані по 12 показникам і визначає SWOLF — показник індивідуальної ефективності для плавця, який розраховується виходячи зі швидкості й кількості гребків.

Як і в попередній версії, в Mi Band 4 передбачена водонепроникність на рівні 5 ATM, що дозволяє сміливо плавати з ним в басейні, митися в душі, і навіть пірнати на глибину до 50 метрів. Хоча таке глибоке занурення гаджет навряд чи добре перенесе, тому зловживати не варто.

Зі зворотнього боку пристрою розташований оптичний пульсометр

Зі зворотного боку пристрою розташований оптичний пульсометр

Новий пристрій підтримує Bluetooth 5.0, на відміну від моделі Band 3, де була реалізована підтримка версії 4.2. У порівнянні з Bluetooth 4.0 п’ята версія має вдвічі більшу пропускну здатність і збільшену в чотири рази дальність дії. Але щоб скористатися перевагами Bluetooth 5.0, цю технологію має підтримувати й смартфон. Модуля NFC у версії для Європи немає, тільки в продукті для китайського ринку.

В комплект постачання входить  фітнес-браслет та зарядний пристрій з USB-конектором.

Інтерфейс

Mi Band 4 пропонує споживачу 7 екранів, що перемикаються тапом вгору або вниз: Циферблат (головний екран), Повідомлення, Статус, Пульс, Погода, Тренування, Інше.

Зовнішній вигляд головного екрану можна змінювати за допомогою мобільного додатку Mi Fit. Всього виробник пропонує понад 60 різноманітних тем для персоналізації циферблату, серед них є чимало з фотошпалерами, зображеннями різних мультиплікаційних та кіногероїв.

Виробник пропонує чимало тем для персоналізації циферблату, в тому числі – з фотозображеннями

Виробник пропонує чимало тем для персоналізації циферблату, в тому числі – з фотозображеннями

Слід звернути увагу, що у випадку втрати зв’язку зі смартфоном в лівому верхньому кутку екрану загоряється символ Bluetooth. Якщо ж зв’язок присутній – ця позначка, навпаки, гасне.

Екран керування аудіоплейером

Екран керування аудіоплеєром

Ще один екран –  керування аудіоплеєром – з’являється, якщо циферблат пересунути тапом в сторону, ліворуч або праворуч. Варто відзначити, що меню керування плеєром на браслеті працює тільки в тому випадку, якщо відповідне аудіоменю з’явилося у статусному рядку ОС на смартфоні.

Оптичний пульсометр працює доволі точно, якщо браслет правильно одягнений на руку. Взагалі ця технологія вже давно добре опрацьована, тому показникам можна вірити. Крім того, пристрій може виконувати моніторинг серцевого ритму в режимі 24/7 і попереджати власника, якщо його пульс занадто високий.

Мобільний додаток Mi Fit та його можливості

Починаючи з першої версії Mi Band для підключення фітнес-браслета, оновлення firmware, налаштування та отримання інформації з нього (або ж навпаки – передачі на нього) використовується мобільний додаток Mi Fit. Функціональність програми дуже сильно збільшилися за ці роки.

Додаток має три основних розділи: Профіль, Тренування та Друзі. В профілі виконуються всі налаштування пристрою: вибір циферблата, реакція на вхідний виклик, сповіщення про повідомлення з месенжерів та SMS, мета по фізичній активності на кожен день та багато інших параметрів.

Mi Band 4 може отримувати сповіщеня від фактично будь-якого мобільного додатка, встановленого на смартфоні

Mi Band 4 може отримувати сповіщення від фактично будь-якого мобільного додатка, встановленого на смартфоні

В підрозділі «Друзі» можна додати екаунти своїх друзів та відстежувати їхню фізичну активність. В свою чергу вони зможуть відстежувати вашу.

Хоча Mi Band 4 – автономний пристрій, та в режимі «Тренування» пристрій працює в парі зі смартфоном, оскільки для деяких типів тренувань використовується GPS-модуль. Запуск режиму тренування відбувається як зі смартфона, так і з браслета, правда останній забезпечує трохи більше опцій. Так, якщо Mi Fit надає лише опції «ходьба», «біг» та «велоспорт», то на браслеті також можна увімкнути режими «Плавання» та «Вправи». Останніх два не потребують відстеження координат за допомогою GPS.

В режимі тренування браслет постійно вимірює пульс користувача, а також відстежує маршрут, середній темп, каданс та довжину кроку там, де це релевантно. Зверніть увагу, що в цьому режимі браслет не буде отримувати жодних сповіщець зі смартфона. Крім того, якщо ви плануєте використовувати пристрій під час плавання, увімкніть потрібний режим тренування заздалегідь, оскільки під дією води сенсорний екран стає повністю некерованим.

В режимі тренування браслет постійно вимірює пульс, відстрежує маршрут, та багато інших параметрів

В режимі тренування браслет постійно вимірює пульс, відстежує маршрут та багато інших параметрів

Щоб подивитися результати тренування, необхідно обрати в Mi Fit пункт меню «Мої тренування» — «Активність сьогодні» — і далі обрати потрібний запис.

Як і будь-який інший фітнес-браслет, що одягається на руку, Mi Band 4 підраховує кроки не дуже точно. Його можна обдурити, якщо помахати руками стоячи або сидячи на місці. Разом з тим, ми спробували одягнути на руку одночасно Mi Band 2, Mi Band 3 та Mi Band 4 та пройти певну відстань. Всі три фітнес-браслети показали різну кількість кроків, але різниця була дуже невелика, буквально в межах 1-2%.

Інтерфейс Mi Fit – багатомовний, він підтримує англійську, російську, українську та інші мови. В додатку автоматично встановлюється та ж сама мова, що обрана в ОС Android. А от українську Mi Band 4 не підтримує. І якщо встановити на смартфоні українську, то Mi Band 4 автоматично перемкнеться на англійську. В принципі, меню Mi Band 4 складається всього з десятка слів, тому мова не має особливого значення. Проблема полягає в тому, що від того, яка мова встановлена на Android, деякі функції самого фітнес-браслету працюють по іншому. Далі про ці дивні несумісності ми розкажемо більш детально.

Сповіщення, показ кириличного тексту та керування викликом з телефону

Програма Mi Fit дозволяє перехоплювати та передавати на Mi Band 4 сповіщення від фактично будь-якого мобільного додатку, що встановлений на смартфоні: від месенжерів до банківських  додатків, Shazam, Speedtest та інших. До того ж браслет не тільки генерує сповіщення, але й надає можливість прочитати повідомлення, чи то з месенджера, чи то SMS.

От  тільки з читанням кирилічних текстів є певні проблеми. По-перше, текст латинськими літерами та кириличними виводиться різним шрифтом. По-друге, тип та розмір кирилічного шрифту залежить від того, яку мову встановлено на смартфоні. Якщо це російська – шрифт дрібний і на екрані вміщається 9 рядків. Якщо  встановлено українську або англійську – то шрифт повідомлень стає більшим і на екрані вміщається тільки 8 рядків. До того ж кількість слів на екрані зменшується майже у 2 рази через те, що відстань між літерами значно збільшена. Для кирилиці максимальний розмір повідомлення, що можна прочитати на екрані фітнес-браслету, складає до 220 символів, для латиниці – до 400 (браслет обрізає повідомлення так, щоб воно закінчувалося на ціле слово, тому максимальна кількість символів кожного разу буде різною).  В цілому повідомлення читати на дисплеї доволі незручно, хіба що короткі.

Текст повідомлення англійською мовою на дисплеї Mi Band 4

Текст повідомлення англійською мовою на дисплеї Mi Band 4

Українська мова в повідомленнях не підтримується, замість літери «і», «ї» та «є» висвічуються спецсимволи. Малюнки чи фотографії, якщо вони присутні в повідомленнях, на дисплеї не показуються. Mi Band 4 здатний утримувати до 10 повідомлень в пам’яті, кожне наступне отримане стирає перше. Але проблема в тому, що ці повідомлення через деякий час дивним чином самостійно видаляються з пам’яті браслету (хоча в смартфоні, звичайно, залишаються).

Текст кирилічного повідомлення на Mi Band 4 та Mi Band 3

Текст кирилічного повідомлення на Mi Band 4 та Mi Band 3

Через меню браслета можна увімкнути беззвучний режим для смартфона, знайти його, якщо він в зоні досяжності Bluetooth (на смартфоні буде грати мелодія, навіть якщо він у беззвучному режимі). А от зворотна функція – коли браслет сигналізує, що втрачено зв’язок зі смартфоном – тут відсутня. Крім того, під час вхідного виклику є можливість бачити, хто дзвонить, «скинути» виклик та зробити його беззвучним. В останньому випадку припиняє звучати будь-який рингтон чи вібрація, але сам виклик продовжується. І ось що цікаво – якщо на смартфоні як мови ОС обрана українська – Mi Band 4 не показує номер абонента, що телефонує, на дисплеї лише виводиться фраза Incoming call. А от якщо обрана англійська чи російська мова – Mi Band 4 без проблем виводить номер телефону чи контактне ім’я того, хто телефонує. Цей дивний глюк може бути вельми неприємним для тих, хто завжди використовує українську як мову ОС Android.

Автономність

Вбудований незнімний акумулятор має місткість 135 мА-год і, за твердженням вендора, забезпечує до 20 днів автономної роботи. Випробуваннями були проведені лабораторією Xiaomi в наступних умовах: вибрані настройки браслета за замовчуванням, 30 хвилин автоматичного моніторингу пульсу, отримання 100 повідомлень в день, 2 встановлених будильники в день, вібрація протягом 5 хвилин за добу, 10 натискань сенсорної кнопки в день і синхронізація даних з додатком один раз в день

Зарядний пристрій для Mi Band 4

Зарядний пристрій для Mi Band 4

В реальності батарея Mi Band 4 кожну добу розряджалася приблизно на 6-7%, що означає, що браслет треба заряджати приблизно кожних 2,5 тижні. Для повного зарядження браслету необхідно близько 1,5 години.

Контроль сну

Фітнес-браслет від Xiaomi відстежує загальний час сну, фази (глибокий чи неглибокий сон), а також частоту серцевих скорочень під час відпочинку. На базі таких даних Mi Fit генерує поради для користувача (інформацію про сон можна подивитися тільки в мобільному додатку). Наприклад: «ви пізно лягли», «ви повинні спати більше», та інші. Разом з тим, є сумніви в тому, що браслет точно визначає, коли людина перебуває уві сні. Наприклад, іноді пристрій вважає, що людина перебуває у легкому сні, хоча насправді не спить, а просто лежить.

Оцінка тривалості сна викликає сумніви

Оцінка тривалості сну викликає сумніви

Mi Band 4 має будильник, що працює автономно і не прив’язаний до будильника телефона. В призначений час пристрій розбудить вас вібродзвінком.

Порівняння з Honor Band 4

Свого часу ми вже робили тест фітнес-браслету Honor Band 4 від Huawei, який був анонсований у січні цього року. За своїми характеристиками він дуже схожий на Mi Band 4, але є певні важливі відмінності, з якими ми пропонуємо ознайомитися в таблиці нижче.

Honor Band 4 та Mi Band 4

Honor Band 4 та Mi Band 4

Характеристика Mi Band 4 Honor Band 4
Зовнішній вигляд Типовий фітнес-браслет з гумовим ремінцем та пряжкою типу цвях Гумовий ремінець з класичною надійною пряжкою, зовнішній вигляд – ближче до смарт-годинника
Дисплей Кольоровий, сенсорний, AMOLED, 0.95”, 120 x 240 Кольоровий, сенсорний, AMOLED, 0.95”, 120 x 240
Сповіщення До 10 До 10
Підтримка кирилічного тексту в повідомленнях Так Так
Підтримка української мови Не підтримується Не підтримується
Прогноз погоди На 5 днів На 1 день
Функція «Знайти телефон» Так Так
Функція «Нема зв’язку» зі смартфоном Нема Так
Показує, хто дзвонить Так Так
Дозволяє «скинути» виклик Так Так
Дозволяє зробити беззвучним виклик Так Ні
Вологостійкість при зануренні до 50 метрів Так Так
Види тренування Біг на вулиці, біг на біговій доріжці, ходьба, їзда на велосипеді, плавання і довільне тренування Біг на вулиці, біг на біговій доріжці, ходьба, їзда на велосипеді, плавання і довільне тренування
Керування відтворенням музики Так Ні
Пульсометр Так Так
Автономна робота 18-20 днів 8 днів
Середня вартість 1200 грн 1100 грн

Резюме

Новинка Mi Band 4 приваблює довгим часом автономної роботи, можливістю «скинути» телефонний виклик або зробити його беззвучним, функцію керування музики та широким вибором відстеження типів тренувань. Водночас тут немає підтримки української мови, функції, що відстежує відсутність зв’язку зі смартфоном (буває корисною, якщо ви часто забуваєте смартфон в машині чи деінде), та і ціна його поки що зависока. Якщо у вас вже є третя версія браслету, то терміново переходити на нову напевно не варто. Але якщо ви підшукуєте собі фітнес-браслет, то варто зупинити увагу саме на Mi Band 4.

Технічні характеристики Xiaomi Mi Band 4

  • Дисплей: AMOLED, 0.95”, 120 x 240 RGB, глибина кольору 24 біта, яскравість до 400 ніт, 2,5D скло
  • Версія Bluetooth: 5.0 BLE.
  • Акумулятор: літій-полімерний, 135/125 мАч.
  • Ступінь захисту від вологи: 5 атм.
  • Час автономної роботи: до 20 днів
  • Тип вибромотору: роторний.
  • Мобільний додаток: Mi Fit.
  • Сумісність: Android 4.4 та вище, iOS 9.0 та вище.
  • Вага: 22,1 г
  • Розміри: ширина ремінця 18 мм, регульована довжина ремінця: від 155 до 216 мм
  • Інші функції: Показ часу; Крокомір; Відстеження сну; Лічильник калорій; Будильник; Секундомір; Контроль денної активності; Пульсометр; Акселерометр; Гіроскоп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік