12 подкастів про те, як розвивати «розумні» міста

Подкасти про «розумні» мегаполіси і малі містечка, проблеми активістів, що розвивають подібні ініціативи, процес налагодження діалогу із владою тощо. У сьогоднішній підбірці ми зібрали не просто канали, а окремі епізоди, які зацікавлять місцевих активістів Smart City. Оскільки ми наслідуємо країни Європи та США в розвитку Smart-ініціатив, подкасти ми пропонуємо англомовні.

bus253157

MakeTechHuman on Smart Cities

тривалість: 01:04:15

Цей канал фокусується на тому, як поширення технологій змінює поведінку людей. У цьому епізоді увага приділяється темі Smart City і наслідкам впровадження технології 5G: як зміниться від цього інфраструктура міст, урбаністичні проекти і життя містян. Окремо обговорюється, як зміниться сектор охорони здоров’я. Хоча нам для початку слід пережити впровадження 4G, не завадить підготуватися і до майбутніх інновацій.

Knightcities

тривалість: 19:19

Взагалі канал пропонує інтерв’ю з різними громадськими діячами та активістами міських ініціатив з усіх Сполучених Штатів. В обраному випуску мова йде про користь сайту CityObservatory: на ньому розміщена систематизована інформація про міста та реформи, які сприяли їх успішному розвитку. Економіст Джо Кортрайт (Joe Cortright) також пояснює «ефект мікрорайону» та вплив сусідства на поведінку жителів.

The Responsive City: Engaging Communities through Data Smart Governance, Harvard University

тривалість: 01:27:04

Випуск присвячено обговоренню книги «Чуйне місто» — гід по взаємодії громадського сектору з місцевою владою, з використанням сучасних технологій. Автори книги переконані, що для успішного розвитку міст потрібно використовувати можливості Big Data і детальної аналітики зібраного масиву інформації. При цьому, наявність у місті цифрових інструментів не відміняє ефективність застосування перевірених практик об’єднання малих місцевих громад. Застосування технологій допомагає зробити діяльність громад і влади прозорішою, зрозумілішою пересічним громадянам.

Creating a Better City With Bike Shares And Smart Payments, Skift

тривалість: 25:04

Канал присвячено дослідженням глобальних трендів подорожей. У наведеному епізоді обговорюються нові інструменти, як от сервіси спільного користування велосипедами, та їхній вплив на зміну транспортних напрямів міст; системи безконтактних оплат, які полегшують життя іноземних туристів і сприяють зростанню кількості покупок. Оскільки велосипеди не забруднюють оточуюче середовище і допомагають позбутися корків, все більше прогресивних міст впроваджують схему спільного користування цим транспортом для місцевих жителів і туристів.

The benefits of open data, Palo Alto, Gigaom

тривалість: 37:33

Епізод присвячено хмарних технологіям та небезпекам їх використання для збору, аналізу інформації. Одкровення Едварда Сноудена показали, що уряди країн слідкують за громадянами, так само як і окремі IT-компанії. В подкасті описують потенційні ризики для безпеки даних у хмарі, на прикладі міста Пало Альто. Запрошений гість — CEO з Пало Альто Джонатан Рейчентал (Jonathan Reichental).

The Urbanist, Monocle

тривалість: 29:02

Можна дізнатися про те, як підвищити ефективність міських інститутів, з перших вуст — канал курують впливові громадські лідери, урбаністи і мери американських міст. Як перетворити метрополітен на мистецький об’єкт, які технології насправді допомагають місту, наскільки можна зменшити площу житла, щоб покращити ситуацію із напливом жителів. Представлений тут випуск є репортажем з конференції у Празі, Чехія, присвяченій наболілому питанню сучасних міст — міграції. Хоча це не нова проблема, але тепер ситуація має додатковий політичний аспект, оскільки питанням розміщення мігрантів маніпулюють різні політичні сили.

Open Data and the Sustainable Development Goals, The Guardian

тривалість: 17:16

В подкасті мова йде про те, як інноваційні методи збору і використаннях даних про життєдіяльність населення можуть допомогти країнам, що розвиваються, впроваджувати і моніторити нові робочі інструменти. Експерти переконані, що інформація — це нове золото, і вона відіграватиме все більш критичну роль у глобальних процесах. Прогресивна робота з даними впливатиме на боротьбу зі змінами клімату, бідністю і нерівністю в суспільствах.

Big Data, Better Cities, Harvard University

тривалість: 11:34

Цей епізод також присвячено використанню технологій для кращої взаємодії влади і суспільства. Громадяни можуть отримати вищий рівень поінформованості про роботу міських інститутів і життя міста, завдяки впровадженню новітніх IT-рішень. Експерти у випуску наводять реальні приклади з практики американських міст.

Making cities smarter

тривалість: 20:26

Подкаст входить до медійного зібрання онлайн-бібліотеки університету Deloitte. У відібраному випуску мова йде про те, як колективний розум жителів може призвести до прийняття кращих і корисніших рішень на рівні міста.

Engaging Civic Tech Communities

тривалість: 27:16

Як заохотити розвиток громадсько-технологічних Civic Tech спільнот і сприяти їхній роботі на благо міста — у цьому випуску розповідає очільник відділу роботи з великими даними Філадельфії.

Tech for Good: City Lab sandbox

тривалість: 33:31

Випуск містить інтерв’ю і розповіді з міжнародного форуму міських активістів City Lab. Мери, урбаністи, архітектори і лідери громадського руху з усього світу обмінюються ідеями розвитку інновацій у містах.

Digital Democracy: The Cyberworld of Citizen Activism

тривалість: 27:38

Подкаст висвітлює історію розвитку і еволюцію демократії в американських містах, розповідає про те, як міські жителі відвойовують у політиків і засобів масової інформації своє право керувати містом і розпоряджатися Big Data.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ:

Джерело: CitizenLab

Читайте также:

Чому при виборі гаджетів важливо звертати увагу на версію Bluetooth?

Мегапроекти ОАЕ: 15 нових об’єктів, які змінять світ

5 кращих програм для запису та обробки звуку в домашніх умовах

Чи хотіли б ви пожити в капсулі в океані? Екологічний проєкт від Ocean Builders